Op 18 december 2024 keurde het Vlaams Parlement wijzigingen aan het Mestdecreet goed. Wat zijn de nieuwigheden voor het vervoer van mest?
In het kort: - Het gebruik van de AGR-GPS wordt uitgebreid.
- De verplichte voor- en namelding van vervoer in het kader van een burenregling van en naar mestverwerking wordt afgeschaft.
- Let ook op de aangepaste uitrijregeling.
Het gebruik van de AGR-GPS-app wordt uitgebreid. - Vanaf 1 januari 2025 is de AGR-GPS-app verplicht bij alle vervoer van alle vloeibare dierlijke mest met burenregeling. Voor eigen mest op eigen grond geldt de verplichting jaarliiks vanaf 1 juli, met start in 2025.
- Vanaf 1 januari 2025 moeten alle transporten van dierlijke mest (vast en vloeibaar) met burenregeling naar mestverwerking en naar mestzakken met de AGR-GPS-app gebeuren.
- Vanaf 1 juli 2025 is het verplicht om een erkend mestvoerder in te schakelen in gebiedstype 2 en 3 voor elk vervoer van vloeibare dierlijke mest, in plaats van 1 augustus zoals voorheen het geval was. Die verplichting geldt niet als het gaat om een perceel grasland of om een blijvende teelt of als de afnemer een geldige vrijstelling heeft.
De verplichte voor- en namelding van vervoer in het kader van een burenregeling van en naar mestverwerking wordt afgeschaft. Voor dit vervoer is enkel nog de overeenkomst burenregeling nodig. Let wel: als de totaal vervoerde hoeveelheid lager is dan wat vermeld wordt op het registratiebewijs, moet de overeenkomst burenregeling volledig of gedeeltelijk geannuleerd worden. Dat kan nog ten laatste tot 1 maand na het einde van de periode van de burenregeling.
Ook komt er de mogelijkheid om stalen aan de losplaats te laten meetellen in de mestsamenstelling om een accurater beeld te krijgen van de inhoud. Tot nu toe was dat niet mogelijk, enkel stalen aan de laadplaats waren geldig. Dit wordt ten laatste op 31/12/25 verder uitgeklaard in een besluit van de Vlaamse Regering.
Let ook op de wijzigingen rond de uitrijregeling. - Voor
maïs en late aardappelen zonder voorteelt mag er pas bemest worden vanaf
16 maart 2025. Dit geldt enkel voor meststoffen van type 2 en 3. Type 1 mag al vroeger, vanaf 16 januari.
-
Effluent: bij de start van de uitrijregeling wijzigt er nog niets, behalve de verplichting om AGR-GPS te gebruiken. Vanaf 1 september 2025 komt er een overgangsbepaling voor het uitrijden van effluent. Vanaf 2026 mag effluent niet meer opgebracht worden na 31 augustus, behalve op kleigronden. Met AGR-GPS wordt steeds bedoeld: ofwel via een erkend mestvoerder, ofwel via de AGR-GPS-app die gebruikt wordt bij bijvoorbeeld burenregelingen.
- Op bio-percelen zijn er extra mogelijkheden om al vroeger te bemesten met kunstmest en andere meststoffen vanaf 16 januari en na 31 augustus.
- Van 1 november tot en met 15 januari mogen type 1 meststoffen worden aangebracht op een perceel met fruitbomen, en dit plaatselijk rond de stam van fruitbomen. Dit is een praktijk die wordt toegepast ter bescherming van de bomen tegen vorst. Die uitzondering bestond al in MAP6 en blijft behouden, maar de verplichte melding wordt geschrapt.
Vanaf 2026 mag er in het najaar (na 31/8) geen effluent meer uitgereden worden. 2025 wordt gezien als overgangsjaar om de mestverwerkers in staat te stellen de nodige opslagcapaciteiten te voorzien. Daarom is het in 2025 nog toegelaten om effluenten op te brengen in de periode van 16 januari tot en met 15 februari, en van 1 september tot 15 oktober, mits aan bepaalde voorwaarden voldaan wordt. Die voorwaarden hebben betrekking op de aanwezigheid of inzaai van een gewas, een dosisbeperking en opvolging met AGR-GPS.
|
In de rubriek 'transport' vindt u deze informatie: