Welke transporten kunt u doen met een burenregeling?
Een burenregeling kan gesloten worden voor de volgende types van transporten binnen Vlaanderen:
- dierlijke mest of andere meststoffen vanuit een exploitatie naar een opslag van een exploitatie die allebei deel uitmaken van hetzelfde bedrijf. Dat kan over een verdere afstand dan de buurgemeente, op voorwaarde dat het bedrijf maximaal drie verschillende exploitaties heeft. Als het bedrijf meer dan drie exploitaties heeft, kan alleen een burenregeling afgesloten worden tussen 2 exploitaties als voldaan is aan de voorwaarden vermeld onder punt 2.
- dierlijke mest of spuistroom geproduceerd op een exploitatie in een bepaalde gemeente naar landbouwgronden of opslag van een andere exploitatie in dezelfde gemeente of een aangrenzende gemeente;
- champost geproduceerd op een uitbating in een bepaalde gemeente naar landbouwgronden of opslag van een exploitatie in dezelfde gemeente of een aangrenzende gemeente;
- dierlijke mest geproduceerd op een exploitatie in een bepaalde gemeente naar een verwerkingseenheid in dezelfde gemeente of een aangrenzende gemeente, waarbij elk transport bij aankomst op de verwerkingseenheid gewogen wordt;
- effluent geproduceerd op een verwerkingseenheid gelegen in een bepaalde gemeente naar landbouwgronden of opslag van een exploitatie gelegen in dezelfde gemeente of een aangrenzende gemeente, waarbij elk transport bij vertrek op de verwerkingseenheid gewogen wordt.
- effluent vanuit een opslag op een exploitatie naar landbouwgronden van een andere exploitatie. Dat is zo sinds 1 januari 2017. Het vervoer van effluent naar landbouwgronden van een andere exploitatie binnen hetzelfde bedrijf is
eigen mest op eigen grond, op voorwaarde dat het bedrijf maximaal drie verschillende exploitaties heeft. Voor het vervoer naar een opslag is wel een burenregeling nodig.
Gewijzigde gebiedsgerichte maatregel: jaarlijks moet vanaf 1 juli elk vervoer van vloeibare dierlijke mest naar een perceel in gebiedstype 2 of gebiedstype 3 gebeuren door een erken de mestvoerder. Dat vervoer kan niet met een burenregeling. Die verplichting geldt niet als het gaat om een perceel grasland of om een blijvende teelt of wanneer de afnemer een vrijstelling heeft.
Het vervoer naar een mestzak of container kan ook met een burenregeling, op voorwaarde dat de mestzak of container zich bevindt op een perceel of exploitatie van de afnemer. De mestzak of container mag niet opgenomen zijn in de erkenning van een mestvoerder én het vervoer naar die mestzak of container moet altijd gebeuren door een erkende mestvoerder. Klik door voor meer informatie over spreiden van mest via mestzak of container.
Transporten van of naar verzamelpunten en uitbatingen van producenten van andere meststoffen kunnen niet met een burenregeling uitgevoerd worden.
Er is geen burenregeling nodig voor het vervoer van dierlijke mest of andere meststoffen vanuit een bepaalde exploitatie naar landbouwgronden van een andere exploitatie. Dat op voorwaarde dat beide exploitaties deel uitmaken van hetzelfde bedrijf en dat het bedrijf maximaal drie verschillende exploitaties heeft. Voor het vervoer naar een opslag is wel een burenregeling nodig.
Aan welke voorwaarden moet u voldoen om mest te vervoeren met een burenregeling?
U mag alleen mest vervoeren met een burenregeling als aan al de onderstaande voorwaarden voldaan is:
-
Nieuw in 2025: elk vervoer van vloeibare dierlijke mest met een
burenregeling moet gebeuren met AGR-GPS. Daarnaast moet ook de aanvoer van alle dierlijke mest (vast en vloeibaar) naar een verwerkingseenheid en een mestzak met de AGR-GPS-app.
-
Nieuw in 2025: omdat het vervoer opgevolgd wordt met de AGR-GPS app, is de melding van vervoer in het kader van de burenregeling uiterlijk de dag voorafgaand aan het vervoer niet meer verplicht.
- De uitvoerder van het transport moet eigenaar zijn van het trekkend voertuig.
- In de gevallen 2 t.e.m. 6 van de soorten transporten (zie hierboven) moet de mest gelost worden in dezelfde gemeente als de gemeente waarin de exploitatie of uitbating van de aanbieder ligt, of in een aangrenzende gemeente.
- Bij de transportsoorten 2 t.e.m. 5, moet de mest geproduceerd worden op het exploitatie- of uitbatingsadres van de aanbieder, zoals vermeld op het formulier.
- Bij de transportsoorten 4 t.e.m. 5 moet elk vervoer dat uitgevoerd wordt in het kader van de burenregeling bij aankomst of vertrek op de verwerkingseenheid gewogen worden (weegbrug of debietmeting).
Bijkomende voorwaarden voor vervoer van effluent vanuit een opslag op een exploitatie naar landbouwgronden van een andere exploitatie (sinds 1 januari 2017)
Naast de hierboven vermelde voorwaarden voor het vervoer binnen dezelfde gemeente of naar een aangrenzende gemeente, gelden de volgende voorwaarden:
- U mag per landbouwbedrijf slechts een beperkte hoeveelheid effluent vanuit een opslag met een burenregeling vervoeren:
- Er mag tijdens het huidige en vorige jaar samen niet meer effluent met een burenregeling vervoerd worden vanuit de opslag van een bedrijf dan de hoeveelheid dierlijke mest die van dat bedrijf in het vorige jaar is vervoerd naar een verwerkingseenheid, op basis van een burenregeling en mestafzetdocumenten. Het gaat telkens om de hoeveelheid effluent en dierlijke mest, uitgedrukt in ton.
- Voorbeeld: als vanuit een landbouwbedrijf in 2024 100 ton dierlijke mest naar een verwerkingseenheid is vervoerd, mag er tussen 1 januari 2024 en 31 december 2026 maximaal 100 ton effluent vanuit de opslag van dat bedrijf worden gevoerd met een burenregeling.
- Het vervoer wordt uitgevoerd tussen 15 februari en 31 augustus.
- De inhoudswaarden van het effluent worden bepaald op basis van een analyse, die op het moment van het transport maximaal drie maand oud is.
- Het effluent wordt op de exploitatie van de aanbieder van de meststoffen opgeslagen in een permanente mestopslag waarin geen andere stoffen dan effluent opgeslagen werden (tenzij de mestopslag eerst volledig werd leeggemaakt).
- Het effluent wordt onmiddellijk na het vervoer opgebracht op de percelen landbouwgrond.
- Al het effluent dat op de exploitatie in het betrokken kalenderjaar aanwezig is, is afkomstig van dezelfde verwerkingseenheid.
Hoe kunt u een burenregeling afsluiten?
Wat?
Een overeenkomst burenregeling is een contract waarin u vastlegt hoeveel en welke mest vervoerd zal worden van de aanbieder naar de afnemer.
Een burenregeling is geldig voor een periode van drie maanden binnen hetzelfde kalenderjaar. Als de mestsamenstelling bepaald wordt op basis van een analyse, is de einddatum van de burenregeling beperkt tot de geldigheid van de analyse.
Meld een overeenkomst burenregeling voordat het vervoer plaatsvindt via het Mestbankloket. Geef daarbij de volgende gegevens op:
- de identificatie- en adresgegevens van de aanbieder en de afnemer;
- de periode waarin de burenregeling uitgevoerd wordt. Die periode bedraagt maximaal drie maanden, binnen hetzelfde kalenderjaar;
- de gemeente of gemeentes waar de dierlijke mest, het effluent, de champost, de spuistroom of andere meststof naartoe gevoerd wordt. Als de meststof in verschillende gemeentes gelost wordt, moet per gemeente aangeduid worden welke soort en vorm van de meststof vervoerd wordt en om hoeveel meststof het gaat;
- de soort en de vorm van de dierlijke mest, het effluent, de champost, de spuistroom of andere meststof;
- de hoeveelheid dierlijke mest, effluent, champost of spuistroom, uitgedrukt in ton, in kg N en in kg P2O5, die vervoerd wordt.
Wanneer?
Sluit de burenregeling af voordat het vervoer plaatsvindt. U hebt het registratiebewijs (digitaal of op papier) nodig bij ieder transport, zodat u het kunt voorleggen bij eventuele controles. Een burenregeling valt altijd binnen één kalenderjaar. U kunt wel al vanaf 1 december een burenregeling aanmaken voor vervoer in het volgende jaar.
Hoe?
U moet de overeenkomst burenregeling online registreren via het Mestbankloket. De ene partij moet de burenregeling aanmaken en de tweede partij moet de burenregeling bevestigen. Daarna kan het registratiebewijs onmiddellijk afgedrukt of gedownload worden. Dat registratiebewijs of een digitale versie ervan moet aanwezig zijn bij het transport. Meer informatie vindt u in deuitgebreide handleiding.
Bekijk hier eenkorte handleiding over de aanmaak van een burenregeling op het Mestbankloket en het afdrukken van het registratiebewijs.
Wat moet u bij u hebben tijdens het transport?
Het registratiebewijs (digitale download of op papier) moet aanwezig zijn tijdens elk vervoer in het kader van de burenregeling en moet goed leesbaar zijn.
Hoe kunt u een burenregeling (gedeeltelijk) annuleren?
Wat?
Is de hoeveelheid die u effectief met de burenregeling vervoert, lager dan wat wordt vermeld op het registratiebewijs? Dan moet de burenregeling gedeeltelijk geannuleerd worden. Als de burenregeling niet wordt gereden, moet ze volledig geannuleerd worden.
Nieuw in 2025: de verplichte voor- en namelding per vervoer vervalt. Bijgevolg is een annulering van het gedeelte dat niet wordt gereden, in tegenstelling tot vroeger, wel nodig in de volgende gevallen:
- bij het vervoer van dierlijke mest van een exploitatie naar een verwerkingseenheid;
- bij het vervoer van effluent geproduceerd op een verwerkingseenheid naar een exploitatie;
- bij het vervoer van effluent vanuit een opslag op een exploitatie naar landbouwgronden van een andere exploitatie.
Wanneer?
De annulering van een burenregeling moet ten laatste 1 maand na het einde van de periode van de burenregeling gebeuren.
Hoe?
Bekijk de procedure voor het wijzigen of annuleren van een overeenkomst burenregeling.
Hoe kunt u een burenregeling wijzigen?
Het kan gebeuren dat de aanbieder of afnemer vaststelt dat er een fout is gemaakt bij het opstellen of de registratie van de overeenkomst burenregeling. Als de fout gaat over de identificatie van de aanbieder of afnemer of de mestsoort, moet de burenregeling zo snel mogelijk gewijzigd worden.
Als u een hogere hoeveelheid mest wilt vervoeren dan wat wordt vermeld op het registratiebewijs, moet u een nieuwe overeenkomst burenregeling afsluiten voor de bijkomende hoeveelheid. Bij een lagere hoeveelheid, moet de burenregeling gedeeltelijk geannuleerd worden.
Bekijk de procedure voor het wijzigen of annuleren van een overeenkomst burenregeling.