Welke transporten kunt u doen met een burenregeling?
Een burenregeling kan gesloten worden voor de volgende types van transporten binnen Vlaanderen:
- dierlijke mest of andere meststoffen vanuit een exploitatie naar een opslag van een exploitatie die allebei deel uitmaken van hetzelfde bedrijf. Dat kan over een verdere afstand dan de buurgemeente, op voorwaarde dat het bedrijf maximaal drie verschillende exploitaties heeft. Als het bedrijf meer dan drie exploitaties heeft, kan alleen een burenregeling afgesloten worden tussen 2 exploitaties als voldaan is aan de voorwaarden vermeld onder punt 2.
- dierlijke mest of spuistroom geproduceerd op een exploitatie in een bepaalde gemeente naar landbouwgronden of opslag van een andere exploitatie in dezelfde gemeente of een aangrenzende gemeente;
- champost geproduceerd op een uitbating in een bepaalde gemeente naar landbouwgronden of opslag van een exploitatie in dezelfde gemeente of een aangrenzende gemeente;
- dierlijke mest geproduceerd op een exploitatie in een bepaalde gemeente naar een verwerkingseenheid in dezelfde gemeente of een aangrenzende gemeente, waarbij elk transport bij aankomst op de verwerkingseenheid gewogen wordt;
- effluent geproduceerd op een verwerkingseenheid gelegen in een bepaalde gemeente naar landbouwgronden of opslag van een exploitatie gelegen in dezelfde gemeente of een aangrenzende gemeente, waarbij elk transport bij vertrek op de verwerkingseenheid gewogen wordt.
- effluent vanuit een opslag op een exploitatie naar landbouwgronden van een andere exploitatie. Dat is zo sinds 1 januari 2017. Voor het vervoer van effluent naar landbouwgronden van een andere exploitatie binnen hetzelfde bedrijf is geen burenregeling nodig, op voorwaarde dat het bedrijf maximaal drie verschillende exploitaties heeft. Voor het vervoer naar een opslag is wel een burenregeling nodig.
Gebiedsgerichte maatregel: jaarlijks moet vanaf 1 augustus elk vervoer van vloeibare dierlijke mest naar een perceel in gebiedstype 2 of gebiedstype 3 gebeuren door een erkende mestvoerder. Dat vervoer kan niet met een burenregeling. Die verplichting geldt niet als het gaat om een perceel grasland of om een blijvende teelt.
Het
vervoer naar een mestzak of container kan ook met een burenregeling, op voorwaarde dat de mestzak of container zich bevindt op een perceel of exploitatie van de afnemer. De mestzak of container mag niet opgenomen zijn in de erkenning van een mestvoerder én het vervoer naar die mestzak of container moet altijd gebeuren door een erkende mestvoerder.
Klik door voor meer informatie over spreiden van mest via mestzak of container.
Transporten van of naar verzamelpunten en uitbatingen van producenten van andere meststoffen kunnen niet met een burenregeling uitgevoerd worden.
Er is geen burenregeling nodig voor het vervoer van dierlijke mest of andere meststoffen vanuit een bepaalde exploitatie naar landbouwgronden van een andere exploitatie. Dat op voorwaarde dat beide exploitaties deel uitmaken
van hetzelfde bedrijf en dat het bedrijf maximaal drie verschillende exploitaties heeft. Voor het vervoer naar een opslag is wel een burenregeling nodig.
Aan welke voorwaarden moet u voldoen om mest te vervoeren met een burenregeling?
U mag alleen mest vervoeren met een burenregeling als aan al de onderstaande voorwaarden voldaan is:
- als dierlijke mest geproduceerd op een exploitatie vervoerd wordt naar een verwerkingseenheid;
- als effluent geproduceerd op een verwerkingseenheid vervoerd wordt naar een exploitatie;
- als effluent vanuit een opslag op een exploitatie vervoerd wordt naar landbouwgronden van een andere exploitatie (sinds 1 januari 2017)
Bijkomende voorwaarden voor vervoer van effluent vanuit een opslag op een exploitatie naar landbouwgronden van een andere exploitatie (sinds 1 januari 2017)
Naast de hierboven vermelde voorwaarden voor het vervoer binnen dezelfde gemeente of naar een aangrenzende gemeente en de verplichte melding per vervoer, gelden de volgende voorwaarden:
- U mag per landbouwbedrijf slechts een beperkte hoeveelheid effluent vanuit een opslag met een burenregeling vervoeren:
- Er mag tijdens het huidige en vorige jaar samen niet meer effluent met een burenregeling vervoerd worden vanuit de opslag van een bedrijf dan de hoeveelheid dierlijke mest die van dat bedrijf in het vorige jaar is vervoerd naar een verwerkingseenheid, op basis van een burenregeling en mestafzetdocumenten. Het gaat telkens om de hoeveelheid effluent en dierlijke mest, uitgedrukt in ton.
- Voorbeeld: als vanuit een landbouwbedrijf in 2016 100 ton dierlijke mest naar een verwerkingseenheid is vervoerd, mag er tussen 1 januari 2016 en 31 december 2017 maximaal 100 ton effluent vanuit de opslag van dat bedrijf worden gevoerd met een burenregeling.
- Het vervoer wordt uitgevoerd tussen 15 februari en 31 augustus;
- De inhoudswaarden van het effluent worden bepaald op basis van een analyse, die op het moment van het transport maximaal drie maand oud is;
- Het effluent wordt op de exploitatie van de aanbieder van de meststoffen opgeslagen in een permanente mestopslag waarin geen andere stoffen dan effluent opgeslagen werden (tenzij de mestopslag eerst volledig werd leeggemaakt)
- Het effluent wordt onmiddellijk na het vervoer opgebracht op de percelen landbouwgrond;
- Al het effluent dat op de exploitatie in het betrokken kalenderjaar aanwezig is, is afkomstig van dezelfde verwerkingseenheid.
In bepaalde gevallen moet u na het afsluiten van een overeenkomst burenregeling ook elk vervoer in het kader van die burenregeling ten laatste de dag voor het vervoer voormelden via het Mestbankloket. Na afloop moet het vervoer ook nagemeld worden. Meer info hierover vindt u in de rubriek
voor- en namelding van vervoer in het kader van een burenregeling.
Melding van een overeenkomst burenregeling
Wat?
Een
overeenkomst burenregeling is een contract, waarin u vastlegt hoeveel en welke mest vervoerd zal worden van de aanbieder naar de afnemer.
Voortaan is de duurtijd van een overeenkomst burenregeling beperkt tot een periode van drie maanden binnen hetzelfde kalenderjaar. Als de mestsamenstelling bepaald wordt op basis van een analyse, is de
einddatum van de burenregeling beperkt tot de geldigheid van de analyse.
Meld een overeenkomst burenregeling voordat het vervoer plaatsvindt bij de Mestbank via het Mestbankloket. Geef daarbij de volgende gegevens op:
- de identificatie- en adresgegevens van de aanbieder en de afnemer
- de periode waarin de burenregeling uitgevoerd wordt. Die periode
bedraagt maximaal
drie maanden, binnen hetzelfde kalenderjaar.
- de gemeente of gemeentes waar de dierlijke mest, het effluent, de champost, de spuistroom of andere meststof naartoe gevoerd wordt. Als de meststof in verschillende gemeentes gelost wordt, moet per gemeente aangeduid worden welke soort en vorm van de meststof vervoerd wordt en om hoeveel meststof het gaat.
- de soort en de vorm van de dierlijke mest, het effluent, de champost, de spuistroom of andere meststof
- de hoeveelheid dierlijke mest, effluent, champost of spuistroom, uitgedrukt in ton, in kg N en in kg P2O5, die vervoerd wordt
Wanneer?
U moet een overeenkomst burenregeling voor het vervoer aan de Mestbank melden. Het vervoer kan uitgevoerd worden zodra u het registratiebewijs hebt. Tijdens elk transport in het kader van een burenregeling moet het registratiebewijs van de betreffende burenregeling of een digitale versie ervan in het transportmiddel aanwezig zijn. Burenregelingen die betrekking hebben op het verhandelen van mest voor een bepaald kalenderjaar, kunt u ten vroegste aan de Mestbank melden vanaf 1 december van het vorige kalenderjaar.
Hoe?
Online via het Mestbankloket
U moet de overeenkomst burenregeling online registreren via het
Mestbankloket. De ene partij moet de burenregeling aanmaken en de tweede partij moet de burenregeling bevestigen. Daarna kan het registratiebewijs onmiddellijk afgedrukt of gedownload worden. Dat registratiebewijs of een digitale versie ervan moet aanwezig zijn bij het transport. Meer informatie vindt u in de uitgebreide handleiding.
Bekijk hier een korte handleiding over de aanmaak van een burenregeling op het Mestbankloket en het afdrukken van het registratiebewijs.
Wat moet u bij u hebben tijdens het transport?
Het registratiebewijs of een digitale versie ervan moet aanwezig zijn tijdens elk vervoer in het kader van de burenregeling.
De digitale versie moet goed leesbaar zijn op een digitale drager (smartphone of tablet), bij voorkeur in pdf-vorm. In het geval van een burenregeling, is dat een download van het registratiebewijs van het Mestbankloket.
Gedeeltelijke of volledige annulering van een overeenkomst burenregeling
Wat?
Als de hoeveelheid die u effectief met de burenregeling vervoert, lager is dan wat wordt vermeld op het registratiebewijs, moet die burenregeling zo snel mogelijk volledig of gedeeltelijk geannuleerd worden. Bijvoorbeeld als de burenregeling niet of niet volledig doorgaat, of als het vervoer niet uitgevoerd wordt door de aanbieder of afnemer zelf, maar door een erkende mestvoerder met een mestafzetdocument.
Uitzondering: een annulering van een overeenkomst burenregeling is niet nodig in de volgende gevallen waarbij het
vervoer moet worden gemeld via het
Mestbankloket:
- bij het vervoer van dierlijke mest van een exploitatie naar een verwerkingseenheid;
- bij het vervoer van effluent geproduceerd op een verwerkingseenheid naar een exploitatie.
- bij het vervoer van effluent vanuit een opslag op een exploitatie naar landbouwgronden van een andere exploitatie
De Mestbank beperkt de burenregeling in dat geval ambtshalve tot het deel van de burenregeling waarvoor er nameldingen zijn op het Mestbankloket.
Wanneer?
De annulering van een burenregeling moet ten laatste 1 maand na het einde van de periode van de burenregeling gebeuren.
Hoe?
Bekijk de procedure voor het wijzigen of annuleren van een overeenkomstburenregeling.
Verandering voor geannuleerde burenregelingen
Als u in het verleden een burenregeling volledig of gedeeltelijk annuleerde, verscheen in het overzicht op het Mestbankloket een nieuwe rij met een negatieve hoeveelheid. Nu er een historiek beschikbaar is, maakt de Mestbank geen extra rij meer aan. Voor burenregelingen vanaf 2023, verrekent de Mestbank de verminderde hoeveelheid altijd in de totalen. Daardoor ziet u nu altijd de effectieve hoeveelheid van de burenregeling. Voor een volledig geannuleerde burenregeling is dat nul.
Wijziging van een overeenkomst burenregeling
Wat?
Het kan gebeuren dat de aanbieder of afnemer vaststelt dat er een fout is gemaakt bij het opstellen of de registratie van de overeenkomst burenregeling. Als de fout niet gaat over de hoeveelheid mest, maar over de identificatie van de aanbieder of afnemer of de mestsoort, moet de burenregeling niet geannuleerd, maar zo snel mogelijk gewijzigd worden.
Als u een hoger tonnage wilt vervoeren dan wat wordt vermeld op het registratiebewijs, moet u een nieuwe overeenkomst burenregeling afsluiten voor de bijkomende hoeveelheid.
Hoe?
Bekijk de procedure voor het wijzigen of annuleren van een overeenkomst burenregeling.
Voor- en namelding van vervoer in het kader van een burenregeling
Wat?
In de volgende gevallen moet u na het afsluiten van een overeenkomst burenregeling ook elk vervoer in het kader van die burenregeling, ten laatste de dag voordat het vervoer plaats heeft, voormelden via het Mestbankloket:
- als dierlijke mest geproduceerd op een exploitatie vervoerd wordt naar een verwerkingseenheid;
- als effluent geproduceerd op een verwerkingseenheid vervoerd wordt naar een exploitatie;
- als effluent vanuit een opslag op een exploitatie vervoerd wordt naar landbouwgronden van een andere exploitatie
Na afloop van het transport, en uiterlijk de zevende dag na het transport, moet u het namelden en opgeven hoeveel meststoffen vervoerd zijn. Bij het transport van en naar een mestverwerkingsinstallatie, is dat de hoeveelheid meststoffen, zoals vastgesteld tijdens de weging of debietmeting.
Wie doet de melding?
De aanbieder of afnemer van de mest
Hoe?
De voor- en namelding moet gebeuren via het
Mestbankloket.
Meer informatie vindt u in de
Handleiding voor- en namelding van vervoer in het kader van een burenregeling.
Opgelet! U kunt de totale hoeveelheid van de burenregeling niet overschrijden bij het voor- of namelden. Als u meer transporten wilt uitvoeren dan de hoeveelheid van de afgesloten burenregeling moet u een nieuwe burenregeling afsluiten.
De Mestbank beperkt de burenregeling ambtshalve tot dat deel van de burenregeling waarvoor er nameldingen zijn op het Mestbankloket, in de volgende gevallen:
- bij het vervoer van dierlijke mest van een exploitatie naar een verwerkingseenheid;
- bij het vervoer van effluent geproduceerd op een verwerkingseenheid naar een exploitatie.
- bij het vervoer van effluent vanuit een opslag op een exploitatie naar landbouwgronden van een andere exploitatie
Gebruik van e-mail in plaats van internet in geval van overmacht
Als door overmacht het loket niet bereikbaar is, kan de aanbieder of afnemer de toestemming vragen om de voormelding van het vervoer in het kader van een burenregeling te e-mailen. Hoe gaat u daarvoor te werk?
Als u een mesttransport via e-mail voormeldt, moet u uiterlijk de 7de dag na datum waarop u weer toegang hebt tot het Mestbankloket de namelding doen.
Wijziging van een namelding van vervoer in het kader van een burenregeling
Wat?
Het kan gebeuren dat de aanbieder of afnemer vaststelt dat er een fout is gemaakt bij het namelden van een vervoer in het kader van een burenregeling op het
Mestbankloket. Die fout moet zo snel mogelijk rechtgezet worden.
Hoe?
Gebruik daarvoor het formulier Wijziging van een namelding van vervoer in het kader van een burenregeling. Op het formulier moeten de handtekeningen van de aanbieder en de afnemer van de burenregeling staan.
U kunt het formulier opsturen per e-mail of brief, of u kunt het persoonlijk afgeven bij de Mestbank in de provincie van de aanbieder.
Contactgegevens
- VLM Regio West (West-Vlaanderen en Oost-Vlaanderen)
T 02 543 76 29: kies 1 in het menu
vervoer.west@vlm.be
Vestigingen:
- Virginie Lovelinggebouw, Koningin Maria Hendrikaplein 70 bus 75, 9000 Gent
- Velodroomstraat 28, 8200 Brugge
- VLM Regio Oost (Vlaams-Brabant, Antwerpen en Limburg)
T 02 543 76 30: kies 1 in het menu
vervoer.oost@vlm.be
Vestigingen:
- Dirk Boutsgebouw, Diestsepoort 6 bus 74, 3000 Leuven
- Cardijnlaan 1, 2200 Herentals
- Hendrik Van Veldekegebouw, Koningin Astridlaan 50, 3500 Hasselt