Deze webpagina's worden binnenkort aangepast aan het gewijzigde Mestdecreet van 18 december 2024.
In het kort: - Het gebruik van de AGR-GPS-app wordt uitgebreid.
- De verplichte voor- en namelding van vervoer in het kader van een burenregling van en naar mestverwerking wordt afgeschaft.
- Let ook op de aangepaste uitrijregeling.
Het gebruik van de AGR-GPS-app wordt uitgebreid. - Vanaf 1 januari 2025 is de AGR-GPS-app verplicht bij alle vervoer van alle vloeibare dierlijke mest met burenregeling. Voor eigen mest op eigen grond geldt de verplichting jaarliiks vanaf 1 juli, met start in 2025.
- Vanaf 1 januari 2025 moeten alle transporten van dierlijke mest (vast en vloeibaar) met burenregeling naar mestverwerking en naar mestzakken met de AGR-GPS-app gebeuren.
- Vanaf 1 juli 2025 is het verplicht om een erkend mestvoerder in te schakelen in gebiedstype 2 en 3 voor elk vervoer van vloeibare dierlijke mest, in plaats van 1 augustus zoals voorheen het geval was. Die verplichting geldt niet als het gaat om een perceel grasland of om een blijvende teelt of wanneer de afnemer een geldige vrijstelling heeft.
De verplichte voor- en namelding van vervoer in het kader van een burenregeling van en naar mestverwerking wordt afgeschaft. Voor dit vervoer is enkel nog de overeenkomst burenregeling nodig. Let wel: als de totaal vervoerde hoeveelheid lager is dan wat vermeld wordt op het registratiebewijs, moet de overeenkomst burenregeling volledig of gedeeltelijk geannuleerd worden. Dat kan nog ten laatste tot 1 maand na het einde van de periode van de burenregeling.
Let ook op de wijzigingen rond de uitrijregeling. - Voor
maïs en late aardappelen zonder voorteelt mag er pas bemest worden vanaf
16 maart 2025. Dit geldt enkel voor meststoffen van type 2 en 3. Type 1 mag al vroeger, vanaf 16 januari.
-
Effluent: bij de start van de uitrijregeling wijzigt er nog niets, behalve de verplichting om AGR-GPS te gebruiken. Vanaf 1 september 2025 komt er een overgangsbepaling voor het uitrijden van effluent. Vanaf 2026 mag effluent niet meer opgebracht worden na 31 augustus, behalve op kleigronden. Met AGR-GPS wordt steeds bedoeld: ofwel via een erkend mestvoerder, ofwel via de AGR-GPS-app die gebruikt wordt bij bijvoorbeeld burenregelingen.
- Op bio-percelen zijn er extra mogelijkheden om al vroeger te bemesten vanaf 16 januari en na 31 augustus.
Hou rekening met eventueel gewijzigde
beschermingsstroken: in 2025 moet er in gebiedstype 2 en 3 bij nitraatgevoelige hoofdteelten een beschermingsstrook van 5 meter worden aangelegd.
|
Wie vloeibare dierlijke mest met een burenregeling vervoert, naar een afnemer die percelen landbouwgrond heeft in gebiedstype 2 of gebiedstype 3, moet sinds 1 augustus 2020 een AGR-GPS app gebruiken. Hieronder vindt u meer uitleg over de AGR-GPS-app bij burenregelingen.
Wat is een AGR-GPS-app?
AGR-GPS is de afkorting van 'Automatische Gegevens Registratie Global Positioning System'. Als u een AGR-GPS-app op uw smartphone installeert, worden de gegevens van uw mesttransporten automatisch geregistreerd en doorgestuurd naar een GPS-dienstverlener. In de AGR-GPS-app, geeft u aan wanneer de mest wordt geladen, wanneer hij wordt gelost en wanneer het mesttransport is afgelopen. Zo kan de Mestbank het transport nauwgezet opvolgen.
Bij welke burenregelingen moet u een AGR-GPS-app gebruiken?
U moet de AGR-GPS-app gebruiken als u vloeibare dierlijke mest met een burenregeling vervoert naar:
- alle percelen van de afnemer die percelen landbouwgrond heeft in
gebiedstype 2 of gebiedstype 3. Dus ook naar de percelen in gebiedstype 0 en 1.
- de
mestopslag van de afnemer die percelen landbouwgrond heeft in gebiedstype 2 of gebiedstype 3
- een
bewerkings- of verwerkingseenheid die de goedkeuring heeft gekregen van de Mestbank om met een recente weegbrug i.p.v. debietmeter te werken.
Opgelet: ook
effluent dat afkomstig is van de verwerking van dierlijke mest, is vloeibare dierlijke mest.
De partij die de mest vervoert moet de AGR-GPS-app gebruiken. Dat is altijd de aanbieder of afnemer van de mest. De aanbieder en afnemer van de burenregeling moeten goede afspraken maken over wie de mest vervoert en wie dus gebruik moet maken van de AGR-GPS-app.
Vervoer met erkende mestvoerder blijft verplicht vanaf 1 augustus in bepaalde gevallen
Hou in het achterhoofd dat jaarlijks vanaf 1 augustus elk vervoer van vloeibare dierlijke mest naar een perceel in gebiedstype 2 of gebiedstype 3, moet gebeuren door een erkende mestvoerder. In dat geval is een burenregeling niet mogelijk.
De AGR-GPS-verplichting bij burenregeling geldt het hele jaar door. Hierop is de vrijstelling niet van toepassing.
Veel gestelde vragen hierover:
Waar kunt u een AGR-GPS-app kopen?
AGR-nummer
Hoe vraagt u een een AGR-nummer aan?
Voordat u de AGR-GPS-app kunt gebruiken, moet u via het Mestbankloket een AGR-nummer aanvragen. Dat nummer heeft de dienstverlener nodig om de AGR-GPS-app te kunnen programmeren.
- Ga op het
Mestbankloket naar de rubriek 'Aanvragen' > 'Overzicht' > 'Aanvraag AGR-nummer voor AGR-GPS-app voor burenregeling'.
Wilt u uw geregistreerde gegevens wijzigen? Of hebt u een fout gemaakt bij het indienen?
U kunt de geregistreerde gegevens die horen bij uw AGR-nummer te allen tijde zelf wijzigen. Ga daarvoor naar het Mestbankloket > rubriek 'Aanvragen' > 'Overzicht' > 'Aanvraag AGR-nummer voor AGR-GPS-app voor burenregeling'.
Daar kunt u eenvoudig uw dienstverlener(s) wijzigen, bijkomende nummerplaten registreren of eerder geregistreerde nummerplaten verwijderen.
Hoe gebruikt u de AGR-GPS-app?
Bekijk het onderstaande filmpje om te zien hoe de AGR-GPS-app werkt.
Samengevat: telkens de vervoerder (aanbieder of afnemer) meststoffen laadt, start een nieuwe mesttransportcyclus. Een correcte invoer van de AGR-GPS-berichten gebeurt als volgt:
- De vervoerder start een mesttransportcyclus bij het laden van mest. Dat doet hij als volgt:
- Hij vult het nummer van de burenregeling in de app in.
- Hij geeft het laadbericht door. Dat laadbericht moet hij geven op het moment dat hij stilstaat op de exacte laadplaats en voordat hij begint te laden
- Tijdens het transport stuurt de AGR-GPS-app om de 5 minuten een automatisch tussenbericht over de tussentijdse positie.
- Als de vervoerder aankomt op het perceel waarvoor de mest bestemd is, voert hij voordat hij begint te lossen een losbericht in. Als de mest bestemd is voor verschillende percelen, voert de vervoerder op elk perceel voordat hij begint te lossen een losbericht in.
- Nadat de volledige vracht is gelost op het laatste perceel, voert de vervoerder vlak voordat hij dat perceel verlaat een definitief losbericht in (met indicatie dat het om de laatste losplaats gaat). Dat is het einde van de mesttransportcyclus.
De aanbieder of afnemer kan geen nieuwe mesttransportcyclus starten voordat hij de vorige mesttransportcyclus heeft beëindigd met een definitief losbericht. Een mesttransportcyclus bestaat dus minstens uit een laadbericht, een losbericht en een definitief losbericht.
Schematische voorstelling van het proces:
Wat te doen bij een defect?
Als het AGR-GPS-app aangeeft dat een onderdeel van de AGR-GPS-app niet correct werkt, mag de vervoerder de geplande mesttransportcyclus niet aanvatten. Als de mesttransportcyclus al is begonnen voordat het defect optreedt, mag de vervoerder die mesttransportcyclus nog afwerken.
Meer weten?
Vereisten van de AGR-GPS-app
GPS-dienstverleners moeten ervoor zorgen dat elk AGR-GPS-bericht de volgende gegevens bevat:
- de GPS-locatie (laatst gemeten GPS-gegevens)
- het tijdstip van versturen
- soort bericht (laad, tussen, los, testbericht)
- het AGR-nummer: aan de hand van dit nummer kan uit de AGR-GPS-berichten afgeleid worden wie de berichten verzonden heeft.
- het laadvermogen van de aanhangwagen waarmee het vervoer wordt uitgevoerd
Er moet de mogelijkheid zijn om op elk moment een testbericht te versturen. Zowel tijdens als buiten een transportcyclus.
De AGR-GPS-app moet de gegevens van elk databericht minstens bewaren totdat de app van de GPS-dienstverlener het bericht krijgt dat het databericht volledig en correct is ontvangen. Als het verzenden niet onmiddellijk lukt, moet de AGR-GPS-app onophoudelijk proberen het bericht te verzenden.
Als er een GPS-storing optreedt op het moment dat een AGR-GPS-bericht verstuurd wordt, moet hiervan een aanduiding gegeven worden in het bericht. De laatst gemeten GPS-coördinaten worden dan meegestuurd.
Het AGR-GPS-app moet duidelijk aan de vervoerder aangeven dat elk onderdeel van de AGR-GPS-app correct werkt.
GPS-dienstverlener
De AGR-GPS-gegevens worden via een GPS-dienstverlener doorgestuurd naar de Mestbank. De GPS-dienstverlener is een aanbieder van diensten en werkt onafhankelijk van de landbouwer of van de Mestbank.
Als de GPS-dienstverlener een databericht of testbericht ontvangt, zal hij een melding sturen naar het AGR-GPS-apparaat dat het bericht heeft verstuurd. Daarin laat hij weten of het bericht correct werd ontvangen en of het bericht aan alle vormvereisten voldoet. De GPS-dienstverlener zal elk AGR-GPS-bericht dat hij volledig en correct heeft ontvangen, onmiddellijk doorsturen naar de centrale server van de Mestbank.
Als het verzenden van een databericht vanuit het AGR-GPS-app niet onmiddellijk lukt, zal de server van de dienstverlener automatisch en onophoudelijk proberen om het bericht te verzenden naar de centrale server van de Mestbank.
Wetgeving