Deze webpagina's worden binnenkort aangepast aan het gewijzigde Mestdecreet van 18 december 2024.
In het kort: - Het gebruik van de AGR-GPS-app wordt uitgebreid.
- De verplichte voor- en namelding van vervoer in het kader van een burenregling van en naar mestverwerking wordt afgeschaft.
- Let ook op de aangepaste uitrijregeling.
Het gebruik van de AGR-GPS-app wordt uitgebreid. - Vanaf 1 januari 2025 is de AGR-GPS-app verplicht bij alle vervoer van alle vloeibare dierlijke mest met burenregeling. Voor eigen mest op eigen grond geldt de verplichting jaarliiks vanaf 1 juli, met start in 2025.
- Vanaf 1 januari 2025 moeten alle transporten van dierlijke mest (vast en vloeibaar) met burenregeling naar mestverwerking en naar mestzakken met de AGR-GPS-app gebeuren.
- Vanaf 1 juli 2025 is het verplicht om een erkend mestvoerder in te schakelen in gebiedstype 2 en 3 voor elk vervoer van vloeibare dierlijke mest, in plaats van 1 augustus zoals voorheen het geval was. Die verplichting geldt niet als het gaat om een perceel grasland of om een blijvende teelt of wanneer de afnemer een geldige vrijstelling heeft.
De verplichte voor- en namelding van vervoer in kader van een burenregeling van en naar mestverwerking wordt afgeschaft. Voor dit vervoer is enkel nog de overeenkomst burenregeling nodig. Let wel: als de totaal vervoerde hoeveelheid lager is dan wat vermeld wordt op het registratiebewijs, moet de overeenkomst burenregeling volledig of gedeeltelijk geannuleerd worden. Dat kan nog ten laatste tot 1 maand na het einde van de periode van de burenregeling.
Let ook op de wijzigingen rond de uitrijregeling. - Voor
maïs en late aardappelen zonder voorteelt mag er pas bemest worden vanaf
16 maart 2025.
-
Effluent: bij de start van de uitrijregeling wijzigt er nog niets, behalve de verplichting om AGR-GPS te gebruiken. Vanaf 1 september 2025 komt er een overgangsbepaling voor het uitrijden van effluent. Vanaf 2026 mag effluent niet meer opgebracht worden na 31 augustus, behalve op kleigronden. Met AGR-GPS wordt steeds bedoeld: ofwel via een erkend mestvoerder, ofwel via de AGR-GPS-app die gebruikt wordt bij bijvoorbeeld burenregelingen.
- Op bio-percelen zijn er extra mogelijkheden om al vroeger te bemesten met kunstmest en andere meststoffen vanaf 16 januari en na 31 augustus.
Hou rekening met eventueel gewijzigde
beschermingsstroken: in 2025 moet er in gebiedstype 2 en 3 bij nitraatgevoelige hoofdteelten een beschermingsstrook van 5 meter worden aangelegd.
|
Wie mag welke mesttransporten uitvoeren en met welke documenten?
De algemene regel is dat elk vervoer van dierlijke of andere meststoffen moet gebeuren door een
erkende mestvoerder. Op die algemene regel zijn een aantal uitzonderingen:
Erkende mestvoerder
De erkende mestvoerder moet voor het vervoer een mestafzetdocument opmaken en gebruikmaken van AGR-GPS.
Overzicht erkende mestvoerders
Zoekt u een erkende mestvoerder? Bekijk hier de
lijst van erkende mestvoerders.
Gebiedsgerichte maatregel vanaf 1 augustus
Jaarlijks moet vanaf 1 augustus elk vervoer van vloeibare dierlijke mest naar een perceel in gebiedstype 2 of gebiedstype 3 gebeuren door een erkende mestvoerder. Die verplichting geldt niet als het gaat om een perceel grasland of om een blijvende teelt.
Het vervoer van vloeibare dierlijke mest naar percelen in gebiedstype 2 of gebiedstype 3, kan dus niet met een burenregeling en ook niet volgens de regeling van eigen mest op eigen grond, zonder transportdocumenten. Ook het vervoer in het kader van een grensboerregeling naar die percelen moet gebeuren door een erkende mestvoerder.
U hoeft als landbouwer die maatregel niet toe te passen als u
een geldige vrijstelling van de gebiedsgerichte maatregelen hebt, op basis van een bedrijfsevaluatie.
Eigen mest op eigen grond
Het vervoer van eigen mest naar gronden binnen Vlaanderen, horende bij uw bedrijf, kan zonder mesttransportdocumenten, tenzij het transport uitgevoerd wordt door een erkende mestvoerder. Meer info vindt u op de pagina over eigen mest op eigen grond.
Burenregeling
Als u mest wilt aan- of afvoeren in dezelfde of in een aangrenzende gemeente, kan dan met een burenregeling. Een overeenkomst burenregeling is een contract, waarin u vastlegt hoeveel en welke mest vervoerd zal worden van de aanbieder naar de afnemer. Het vervoer moet gebeuren door de aanbieder of de afnemer van de mest.
De overeenkomst burenregeling meldt u voordat het vervoer plaatsvindt bij de Mestbank via het Mestbankloket.
In een aantal gevallen moet u na het afsluiten van de overeenkomst burenregeling ook elk vervoer in kader van die burenregeling, ten laatste de dag voordat het vervoer plaatsheeft, voormelden via het Mestbankloket.
Meer info vindt u op de pagina over de
burenregeling.
Transporten met een klein laadvermogen
Transporten met een klein laadvermogen kunnen geregistreerd worden met een
register voor kleine mesttransporten. De algemene voorwaarde is dat het gaat om vervoer binnen Vlaanderen, dat uitgevoerd wordt door een niet-erkende mestvoerder. De aanbieder moet het register bijhouden van de afvoer die op die manier gebeurt.
Transportmiddel met een nuttig laadvermogen <500 kg
De afvoer en aanvoer op deze manier is beperkt tot 160 kg P2O5,behalve voor:
- een producent van andere meststoffen of een uitbater van een verwerkingseenheid, die een van volgende mestsoorten afvoert:
- groen- en gft-compost
- bewerkte dierlijke producten die voldoen aan de microbiologische vereisten van verordening 1069/2009
- gedroogde andere meststoffen afkomstig van een vergistingsinstallatie
- een uitbater van een verwerkingseenheid die paardenmest aanvoert
Transportmiddel met een nuttig laadvermogen <3500 kg of verpakte goederen die maximaal per 50 kg zijn verpakt
Dit is uitsluitend mogelijk voor de afzet in tuinen, parken en plantsoenen en voor volgende mestsoorten:
- groen- en gft-compost
- bewerkte dierlijke producten die voldoen aan de microbiologische vereisten van verordening 1069/2009
- gedroogde andere meststoffen afkomstig van een vergistingsinstallatie
Grensboerregeling
Als een geregistreerde grensboer het vervoer in het kader van de grensboerregeling zelf uitvoert met eigen transportmiddelen, kan hij dat met een grensboerdocument doen. Anders moet het transport gebeuren met een erkende mestvoerder. Meer info vindt u op volgende pagina's:
Erkende verzender
Bepaalde aanbieders mogen bepaalde meststoffen transporteren zonder een erkende mestvoerder in te schakelen. Ze moeten zich dan wel laten erkennen als verzender bij de Mestbank.
Een verzender mag alleen deze meststoffen (laten) vervoeren met een verzenddocument:
gehygiëniseerde producten, die aan de volgende voorwaarden voldoen:
bewerkt of verwerkt zijn in een installatie die over een erkenning in het kader van verordening nr. 1069/2009 beschikt
in de installatie een thermische behandeling hebben ondergaan van minimaal 1 uur op 70°C of een gelijkaardig, in het kader van verordening nr. 1069/2009 goedgekeurd procedé
afgezet worden buiten het Vlaamse Gewest of in tuinen, parken of plantsoenen
champost en gedroogde andere meststoffen afkomstig van een vergistingsinstallatie, op voorwaarde dat die meststoffen afgezet worden buiten het Vlaamse Gewest of in tuinen, parken of plantsoenen
schuimaarde, champignonsubstraat, GFT-compost en groencompost
Meer info vindt u op de pagina
erkende verzenders.