Deze webpagina's worden binnenkort aangepast aan het gewijzigde Mestdecreet van 18 december 2024. In het kort: - Het gebruik van de AGR-GPS-app wordt uitgebreid.
- De verplichte voor- en namelding van vervoer in het kader van een burenregling van en naar mestverwerking wordt afgeschaft.
- Let ook op de aangepaste uitrijregeling.
Het gebruik van de AGR-GPS-app wordt uitgebreid. - Vanaf 1 januari 2025 is de AGR-GPS-app verplicht bij alle vervoer van alle vloeibare dierlijke mest met burenregeling. Voor eigen mest op eigen grond geldt de verplichting jaarlijks vanaf 1 juli, met start in 2025.
- Vanaf 1 januari 2025 moeten alle transporten van dierlijke mest (vast en vloeibaar) met burenregeling naar mestverwerking en naar mestzakken met de AGR-GPS-app gebeuren.
- Vanaf 1 juli 2025 is het verplicht om een erkend mestvoerder in te schakelen in gebiedstype 2 en 3 voor elk vervoer van vloeibare dierlijke mest, in plaats van 1 augustus zoals voorheen het geval was. Die verplichting geldt niet als het gaat om een perceel grasland of om een blijvende teelt of wanneer de afnemer een geldige vrijstelling heeft.
De verplichte voor- en namelding van vervoer in kader van een burenregeling van en naar mestverwerking wordt afgeschaft. Voor dit vervoer is enkel nog de overeenkomst burenregeling nodig. Let wel: als de totaal vervoerde hoeveelheid lager is dan wat vermeld wordt op het registratiebewijs, moet de overeenkomst burenregeling volledig of gedeeltelijk geannuleerd worden. Dat kan nog ten laatste tot 1 maand na het einde van de periode van de burenregeling.
Let ook op de wijzigingen rond de uitrijregeling. - Voor maïs en late aardappelen zonder voorteelt mag er pas bemest worden vanaf 16 maart 2025.
- Effluent: bij de start van de uitrijregeling wijzigt er nog niets, behalve de verplichting om AGR-GPS te gebruiken. Vanaf 1 september 2025 komt er een overgangsbepaling voor het uitrijden van effluent. Vanaf 2026 mag effluent niet meer opgebracht worden na 31 augustus, behalve op kleigronden. Met AGR-GPS wordt steeds bedoeld: ofwel via een erkend mestvoerder, ofwel via de AGR-GPS-app die gebruikt wordt bij bijvoorbeeld burenregelingen.
- Op bio-percelen zijn er extra mogelijkheden om al vroeger te bemesten met kunstmest en andere meststoffen vanaf 16 januari en na 31 augustus.
Hou rekening met eventueel gewijzigde beschermingsstroken: in 2025 moet er in gebiedstype 2 en 3 bij nitraatgevoelige hoofdteelten een beschermingsstrook van 5 meter worden aangelegd.
|
U kunt zelf mest uitrijden naar eigen gronden volgens het principe eigen mest op eigen grond (aanbieder = afnemer) als het gaat om vervoer binnen Vlaanderen vanuit een exploitatie naar gronden van dezelfde exploitatie of vervoer van één exploitatie naar gronden van een andere exploitatie binnen éénzelfde bedrijf op voorwaarde dat het bedrijf maximaal drie verschillende exploitaties heeft en dit in de volgende gevallen:
- de mest van uw eigen dieren
- andere meststoffen geproduceerd op uw eigen bedrijf (bv. spuiwater van de biologische wasser of spuistroom)
- mest van derden die op uw bedrijf werd opgeslagen
Mesttransporten die vallen onder het principe "eigen mest op eigen grond" kunt u uitvoeren zonder mestafzetdocumenten als de mest vervoerd wordt door:
- uzelf als landbouwer
- door een loonwerker die niet erkend is als mestvoerder
Let op:
- Vervoer van mest naar een opslag van een andere exploitatie van uw bedrijf moet u nog altijd uitvoeren met een
burenregeling.
- Vervoer van eigen geproduceerde mest naar eigen gronden over de gewestgrens, valt onder de grensboerregeling.
- Vervoer van mest (andere meststoffen of dierlijke mest) die niet op uw exploitatie is geproduceerd naar uw eigen grond over de gewestgrens, moet worden uitgevoerd met mestafzetdocumenten.
-
Gebiedsgerichte maatregel vanaf 01/08/2019: jaarlijks moet vanaf 1 augustus elk vervoer van vloeibare dierlijke mest naar een perceel in gebiedstype 2 of gebiedstype 3 gebeuren door een erkende mestvoerder. Die verplichting geldt niet als het gaat om een perceel grasland of om een blijvende teelt.
- Ook voor het vervoer van eigen mest naar eigen gronden, moet u over een
geldige analyse beschikken voor de mestsoorten waarvoor u niet werkt met het forfait.
Als u een
erkende mestvoerder inschakelt voor de bemesting van uw gronden met eigen mest, moet er een mestafzetdocument worden opgemaakt.
U bent dan als landbouwer op dat transportdocument zowel de aanbieder als de afnemer van de mest.