| Het Beierhaagpad maakt deel uit van het landinrichtingsplan Onthaalinfrastructuur Bulskampveld. Voor de realisatie deed de Vlaamse Landmaatschappij (VLM) een beroep op verschillende instrumenten uit het decreet landinrichting: verwerving, het vestigen van een erfdienstbaarheid en inrichtingswerken uit kracht van wet. |
Sinds 1988 past de VLM landinrichting toe om gebieden op het platteland in te richten volgens hun gebiedsbestemming. In 2014 werd het decreet betreffende de landinrichting goedgekeurd, waardoor de procedure en de mogelijkheden van landinrichting grondig veranderden. Het nieuwe decreet biedt een antwoord op de vraag naar snelle realisaties op het terrein en speelt in op de nood aan samenwerking en betrokkenheid van private en lokale partners.
Meer mogelijkheden
“De belangrijkste wijziging in het nieuwe decreet is de uitgebreide instrumentenkoffer waarop we een beroep kunnen doen. Daar zitten instrumenten in die we vroeger ook al gebruikten, maar ook nieuwe mogelijkheden, zoals het vestigen van een erfdienstbaarheid, beheerovereenkomsten, dienstenvergoedingen, herverkaveling en recht van voorkoop”, zegt Frank Debeil van de Vlaamse Landmaatschappij. “Daarnaast moeten we de keuze voor een instrument veel meer dan vroeger verantwoorden. Wat is voor die locatie het meest geschikte instrument? En hoe wordt dat bepaald, welke afwegingen zijn er gemaakt? Die motivering is belangrijk om het draagvlak voor ingrepen te vergroten.”
Landschapspark
Het Landinrichtingsproject (LIP) Onthaalinfrastructuur Bulskampveld is het eerste dat door minister Schauvliege werd goedgekeurd binnen het nieuwe decreet landinrichting. Het project wil in de regio Bulskampveld, een bosrijk gebied tussen Brugge en Aalter, een ‘landschapspark’ creëren dat via natuurontwikkeling en landschapszorg de omgevingskwaliteit verhoogt. Die aanpak moet de streek als een recreatieve en toeristische trekpleister op de kaart zetten. Frank Debeil: “Het landschapspark Bulskampveld is in eerste instantie een project van de provincie West-Vlaanderen, in samenwerking met het Vlaams Gewest, enkele gemeenten en middenveldgroepen. De VLM speelt een complementaire rol: we leggen samen met de partners de doelen voor de regio vast en kunnen die via landinrichting realiseren. Binnen het LIP bouwen we diverse onthaalpunten uit, in de afgesproken huisstijl voor inrichting en communicatie. In enkele dorpen, zoals Doomkerke en Sint-Jan (Wingene), willen we ook ‘missing links’ tussen het dorp en de omliggende natuurgebieden wegwerken door wandelpaden aan te leggen.”
Snelle verbinding
De eerste concrete realisatie binnen het LIP Onthaalinfrastructuur is het Beierhaagpad: een 400 meter lang wandelpad dat de geplande onthaalparking in Doomkerke verbindt met het natuurgebied Gulke Putten. Op 25 maart 2017 konden de eerste wandelaars het pad ‘inlopen’. “Vroeger was er geen rechtstreekse verbinding tussen het dorp Doomkerke en het natuurgebied Gulke Putten, dat nochtans vlakbij ligt”, weet Frank Debeil. “Wandelaars moesten bijna anderhalve kilometer over verharde autowegen lopen voor ze het natuurgebied bereikten. Sinds de aanleg van het Beierhaagpad kunnen ze rustig door de velden naar de bossen wandelen. Het pad vertrekt aan het Kamphuis, een kampsite voor jeugdbewegingen aan de rand van het dorp. In het centrum van Doomkerke wordt in het kader van een dorpskernherinrichting een onthaalparking aangelegd. Het traject van het Beierhaagpad werd zorgvuldig uitgestippeld: een eerste voorstel, dat dwars door het terrein van een boomkweker liep, voerden we al snel weer af. Het nieuwe traject loopt deels door een bestaande dreef, die de inwoners van Doomkerke vroeger al gebruikten. Het vertrekpunt ligt iets verder van de toekomstige onthaalparking, maar dat nadeel wordt gecompenseerd door de vlotte toegang tot de natuur die gebruikers van het Kamphuis nu hebben.”
Erfdienstbaarheid
Voor de aanleg van het Beierhaagpad waren verschillende instrumenten uit het decreet landinrichting nodig. Frank Debeil: “We maakten gebruik van verwerving (met bijhorende inrichting), het vestigen van een erfdienstbaarheid en inrichtingswerken uit kracht van wet. Het eerste deel van het wandelpad (160 meter) loopt over de terreinen van vzw ’t Haantje en werd recent aangelegd door het Regionaal Landschap Houtland. De vzw gaat ermee akkoord dat wandelaars haar terreinen gebruiken. Vervolgens loopt het pad 150 meter over een 5 meter brede grondstrook die vroeger privébezit was. De VLM heeft de grond aangekocht en draagt het terrein binnenkort over aan de gemeente Ruiselede, die de strook als wandelpad heeft ingericht. Zowel het Regionaal Landschap als de gemeente Ruiselede kregen subsidies voor hun landinrichtingswerken.”
“Over een afstand van 80 meter loopt het pad daarna over een private weg. Via het landinrichtingsplan werd op die weg een ‘erfdienstbaarheid tot openbaar nut gericht op recreatie’ gevestigd. Dat houdt in dat wandelaars er op ieder moment gebruik van kunnen maken. De Landcommissie kende de eigenaar een compensatie toe voor het waardeverlies van zijn terrein. De inrichtingswerken uit kracht van wet blijven hier beperkt tot het plaatsen van verkeerssignalisatie.”
Nieuw wandelnetwerk
De VLM neemt in Bulskampveld een tijdelijke rol als bouwheer aan. Ze verwerft gronden in het kader van landinrichting en draagt die na de werkzaamheden over aan een overheid, in dit geval de gemeente Ruiselede. “Na afloop van elk landinrichtingsproject wordt een overheid verantwoordelijk voor het beheer van het terrein: meestal een gemeente of provincie, maar soms ook het Vlaams Gewest”, aldus Frank Debeil. “Het doel van de VLM is niet om zoveel mogelijk grond te verwerven, wel om regio’s volgens hun gebiedsbestemming in te richten.” De nieuwe wandelpaden in Bulskampveld zorgen ervoor dat Westtoer, het provinciebedrijf voor toerisme in West-Vlaanderen, straks nieuwe en kleinere lussen in het lokale wandelnetwerk kan opnemen. Het aangepaste netwerk in Bulskampveld wordt momenteel voorbereid en zou tegen 2019 klaar moeten zijn. “Onze landinrichtingswerken zijn altijd de eerste stap”, weet Frank Debeil nog. “Pas als de promotiecampagne voor het nieuwe wandelnetwerk op kruissnelheid is, zullen we maximaal de vruchten kunnen plukken van onze inspanningen.”
Meer info: