| Het IMAGO-project kadert in het Platform voor Plattelandsonderzoek van de Vlaamse Landmaatschappij (VLM) en wordt getrokken door het Instituut voor Landbouw- en Visserijonderzoek (ILVO), in samenwerking met de Universiteit Gent. De toolbox biedt plattelandsactoren concrete tools voor gebiedsgerichte ontwikkeling. |
Wat is IMAGO?
Lies Messely, ILVO: “IMAGO buigt zich over vragen rond gebiedsgerichte ontwikkeling. Hoe krijg je een overzicht van alle projecten in de open ruimte in een bepaald gebied? Hoe kunnen die projecten beter op elkaar worden afgestemd? Op welke manier kunnen plattelandsactoren samenwerken? Onze wetenschappelijke inzichten vertalen we naar vijf praktische tools. Die hebben we uitgetest in samenwerking met plattelandsactoren in de regio’s rond Brugge en Mechelen. Het resultaat is een toolbox voor gebiedsgerichte ontwikkeling.”
Welke tools zijn er?
IMAGO biedt vijf tools voor gebiedsgerichte ontwikkeling. Peter Vleugels, VLM:
- VERKEN: “De VERKEN-tool helpt gebruikers om een goed beeld te krijgen van hun werkingsgebied, zowel op ruimtelijk als op socio-economisch vlak. De tool reikt vier hulmiddelen aan (actoranalyse, projectinventaris, luchtfoto’s en kaarten) om de actoren, projecten, ontwikkelingen, kansen en bedreigingen van open ruimte in je gebied te leren kennen.”
- DEBATTEER: “Deze tool opent het debat over open ruimte met ambtenaren en politici van gemeentebesturen. Hij doet gebruikers nadenken over open ruimte en het beleid dat ze voeren. De tool gaat uit van drie debatteersessies en reikt handvaten aan om de resultaten van die sessies te verwerken.”
- SPEEL: “Visionary is een methode om op een interactieve manier de kansen en bedreigingen voor de open ruimte in een streek te bespreken. De SPEEL-tool biedt twee versies van Visionary aan: een algemene versie voor sensibilisering en een versie op maat voor visieontwikkeling. Visionary is gebaseerd op de serious game Participology van Birmingham City University.”
- COMBINEER: “De COMBINEER-tool biedt een handig overzicht van alle openruimte-instrumenten in Vlaanderen. De atlas is niet exhaustief, maar wel heel uitgebreid. Hij biedt ook ondersteuning om instrumenten te gebruiken of te combineren.”
- EVALUEER: “Deze tool helpt je bij het reflecteren over gebiedsgerichte acties in de open ruimte. Wat is de impact op een gebied? Ontbreken er actoren? De tool is verdeeld in een meta-evaluatie, die je uitvoert voor de start van een nieuw project, en een evaluatie van een lopend initiatief.”
Wie kan de tools gebruiken?
Lies Messely: “De tools zijn bedoeld voor een brede groep van mensen die actief zijn op het platteland: gebiedswerkers en procescoördinatoren van provincies, politici en ambtenaren van gemeentebesturen, medewerkers van intercommunales, collega’s die bij de VLM, Ruimte Vlaanderen of de Regionale Landschappen werken … Via de toolbox willen we onze expertise verspreiden. We zoeken volop naar testtrajecten en ambassadeurs die de tools meer bekendheid kunnen geven. Op 10 oktober 2017 organiseren we in het VAC Brussel een studiedag om de toolbox aan een breed publiek voor te stellen.”
Meer info: www.imagotoolbox.be