| Landbouw, natuurcompensatie, recreatie, rivierherstel … In een kleine regio als Vlaanderen moet de open ruimte heel wat functies vervullen. De Grondenbank gebruikt grondruil als instrument om oplossingen te zoeken voor landbouwers die gronden dreigen te verliezen.
|
Wat doet de Vlaamse Grondenbank?
Met de Grondenbank kan de Vlaamse Landmaatschappij:
- onroerende goederen uit de agrarische structuur verwerven, ruilen, beheren en/of overdragen;
- grondreserves aanleggen voor ruil (in het kader van bosuitbreiding of natuurbehoud);
- landbouwbedrijven die niet in de agrarische structuur liggen naar die structuur verplaatsen.
Landbouwers kunnen landbouwgrond via de Grondenbank ruilen, verkopen of aankopen.
Vrijblijvend
De VLM verwerft gronden voor allerlei ruimtelijke projecten. Landbouwers die gronden willen verkopen, mogen de VLM steeds (vrijblijvend) op de hoogte brengen. Ook landbouwers die een grond willen ruilen, kunnen bij de Grondenbank terecht.
E-voorkooploket
Sinds 2012 worden alle voorkooprechten elektronisch aangeboden en uitgeoefend via het e-voorkooploket. De Vlaamse Grondenbank werkt daarvoor samen met het Agentschap Informatie Vlaanderen. Het loket garandeert een snellere afhandeling van dossiers en geeft kopers en verkopers meer rechtszekerheid.
Waarvoor worden de aangekochte gronden gebruikt?
In totaal heeft de VLM sinds 2002 zo’n 5.000 hectare grond aangekocht. Ongeveer 1.000 hectare werd geruild. Daarnaast realiseerde de VLM voor 6.000 hectare aan ruilen tussen landbouwers onderling, in het kader van ruilverkavelingsprojecten.