Situering
Het projectgebied van het inrichtingsproject landinrichting Bulskampveld ligt op het grondgebied van de gemeenten:
- Beernem
- Oostkamp
- Wingene
- Ruiselede
- Aalter
Beschrijving
1. Landinrichtingsproject Veldgebied Brugge
Het planprogramma Brugse Veldzone, deel Veldgebied Brugge, werd goedgekeurd bij het besluit van de Vlaamse Regering van 14 september 2007. Binnen dit planprogramma werd beslist om de volgende vier inrichtingsprojecten landinrichting op te starten:
- Randstedelijk gebied Brugge
- Mobiliteitsas Gent-Brugge-Zeebrugge
- Veldgebied Jabbeke-Wingene
- Bulskampveld
2. Inrichtingsproject landinrichting Bulskampveld
De inzet van landinrichting in het inrichtingsproject landinrichting Bulskampveld is in het goedgekeurde planprogramma als volgt gemotiveerd:
"Het voorgestelde projectgebied vormt de kern van het grootste aaneengesloten complex van bos- en heidegebieden in West- en Oost-Vlaanderen. De boskernen zijn grotendeels in eigendom van openbare besturen en natuurverenigingen en zijn ook grotendeels publiek toegankelijk. Het provinciaal domein Lippensgoed-Bulskampveld vormt de kern voor recreatief medegebruik.
In dit gebied is het landschappelijk karakter van het veldgebied het sterkst uitgesproken: er zijn grotere boscomplexen met heiderestanten, ingebed in open ruimtes met landbouwgebruik en dambordvormige drevenpatronen. Het is de wens van de betrokken besturen en administraties om dit gebied te ontwikkelen tot een regionaal landschapspark, waarbij dit karakter optimaal behouden en versterkt wordt.
Het is een uitdaging om bos-, natuur- en landbouwfuncties in evenwicht met elkaar te behouden in dit gebied. In het project kan dus aan versterking van deze drie functies worden gewerkt. Landbouw die rekening houdt met de wensen van deze ecologisch en landschappelijk gave omgeving blijft essentieel voor de eigenheid van het gebied.
Recreatief medegebruik (wandelen, fietsen, mountainbiken, paardrijden, …) vormt een belangrijke meerwaarde voor het gebied, maar kan tegelijkertijd ook het evenwicht tussen de functies verstoren. Alle partners zijn vragende partij voor de opmaak van een globaal concept voor recreatief medegebruik. Dit betekent dat gewerkt kan worden aan de realisatie van:
- een fijnmazig wandelnetwerk met knooppuntenbewegwijzering;
- een fijnmazig fietsroutenetwerk;
- een padeninfrastructuur voor eerder harde vormen van recreatie zoals paardrijden en mountainbiken;
- "toegangspoorten" voor het gebied (parkeermogelijkheden en horeca gekoppeld aan insteken voor het padennetwerk);
- het verkeersarm of verkeersvrij maken van een aantal wegen in het gebied;
- onthaalinfrastructuur;
- transferium Beernem-Bulskampveld;
- veilige recreatieve en utilitaire verbindingen met de omliggende woonkernen;
- verblijfsinfrastructuur voor zachte vormen van verblijfstoerisme (zoals "kamperen bij de boer", jeugdkampen, ….).
Om het gebied optimaal te kunnen laten functioneren, dient ook gewerkt te worden aan de visueel-ruimtelijke, cultuurhistorische en ecologische kwaliteit van het gebied, via:
- het herstel en behoud van drevenpatronen en andere kleine landschapselementen;
- de ecologische inrichting van waterlopen en algemene verbetering van de waterkwaliteit;
- de versterking van cultuurhistorische waarden zoals kastelen- en gebouwencomplexen;
- gebiedsgerichte verbredings- en omschakelmogelijkheden voor landbouw;
- het behoud en de versterking van natuurcomplexen met minder tot geen toegankelijkheid voor recreanten.
Bedoeling zou moeten zijn om het gebied als een kwalitatief landschapspark in te richten, te beheren en te promoten."
Stand van zaken
De planbegeleidingsgroep van het inrichtingsproject landinrichting Bulskampveld is opgericht bij ministerieel besluit van 12 november 2008, gewijzigd bij besluit van 11 mei 2010.
In het kader van het inrichtingsproject landinrichting Bulskampveld:
Via het natuurinrichtingsproject Biscopveld worden de bestaande natuurkernen gelegen binnen de perimeter van het inrichtingsproject landinrichting Bulskampveld versterkt. Het natuurinrichtingsproject Biscopveld is momenteel in uitvoering op het terrein.
Het samenwerkingsverband "Landschapspark Bulskampveld" is geformaliseerd via de ondertekening (op 28/09/2011) van het Charter van het Landschapspark Bulskampveld. De initiatiefnemende partners voor dit charter zijn: de provinciebesturen van West-Vlaanderen en Oost-Vlaanderen, de gemeentebesturen van Oostkamp, Beernem, Wingene, Ruiselede en Aalter, het Agentschap voor Natuur en Bos, De Vlaamse Landmaatschappij, Het Regionaal Landschap Houtland, het autonoom provinciebedrijf Westtoer en Toerisme Oost-Vlaanderen. Op 21 januari 2014 ondertekenden nog aantal partners dit charter: Natuurpunt VZW, Algemeen Boerensyndicaat, Boerenbond, Landelijke Gilden, Agentschap Onroerend Erfgoed en Wandelclub Beernem.
Planning
Er zullen geen nieuwe inrichtingsplannen landinrichting meer worden opgemaakt in uitvoering van het landinrichtingsproject Bulskampveld. Het in het planprogramma Bulskampveld voorziene budget voor subsidies landinrichting zal volledig besteed zijn, indien de twee goedgekeurde inrichtingsplannen en het ter goedkeuring voorliggend landinrichtingsplan, zoals geraamd worden uitgevoerd.
Landschapspark Bulskampveld
Inrichtingsplan Sint-Amandus
Inrichtingsplan Wildenburg-Aanwijs
Landinrichtingsplan Onthaalinfrastructuur Bulskampveld
Laatste aanpassing: januari 2019