Situering
Het projectgebied van 512 ha ligt op het grondgebied van de gemeente Beernem. Het ligt in Zandig-Vlaanderen en is langs één zijde begrensd door de E40 en langs de drie andere zijden omzoomd door beboste groengebieden (provinciaal domein Lippensgoed-Bulskampveld, kasteeldomein Drie Koningen en het bosgebied Hulstlobos-Lindeveld). Het gebied wordt doorsneden door twee wegen: de N370 (Reigerlostraat) en de N368 (Wellingstraat-Proosdijstraat). Het complex van het Psychiatrisch Centrum Sint-Amandus (PC Sint-Amandus) vormt, samen met het woonlint langs de N370, de belangrijkste bebouwing.
Planning
De opmaak van het ontwerp van de tweede fase van de werken op het domein van het PC Sint-Amandus (de herinrichting van de visvijver van het Psychiatrisch Centrum Sint-Sint-Amandus) is gestart. Deze werken zijn gepland voor uitvoering in het najaar van 2022.
In 2022 zou één waterzuiveringsinstallatie geïnstalleerd worden bij een landbouwer.
Een tweede reeks beplantingen voor de Wolvegrachthoeve is voorzien in 2023.
Beschrijving
Het inrichtingsproject landinrichting "Bulskampveld" omvat het grootste complex van bos- en heidegebieden in Zandig-Vlaanderen. Zorg voor landschap, natuur, land- en tuinbouw kan hier hand in hand gaan met recreatief medegebruik en een nieuwe dynamiek creëren. Zo kan de streek zijn troeven beter uitspelen, zijn bedreigde plattelandswaarden versterken en zijn rol als belangrijke recreatieve groenpool tussen Brugge en Gent evenwichtig ontwikkelen.
De hoofddoelstelling van het inrichtingsproject landinrichting 'Bulskampveld' is dan ook een kwaliteitsvolle inrichting van het gebied als landschapspark. Hierbij is de wens het typische karakter van het gebied optimaal te behouden en te versterken door de aanwezige functies in evenwicht met elkaar te ontwikkelen.
In het inrichtingsplan wordt deze hoofddoelstelling vertaald in:
het landschappelijk opwaarderen van het volledige projectgebied (dreefherstel, visueel bufferen van storende elementen, herstel van cultuurhistorische elementen, heraanleg van de visvijver Sint-Amandus);
het verbeteren van de kwaliteit van het recreatief netwerkaanbod in het projectgebied door:
- het uitwerken van een ruiter- en menroute;
- het uitbreiden van het knooppuntenwandelnetwerk;
- het uitbreiden van het recreatief fietsnetwerk door het verkeersarm maken van een lokale weg (Heirweg) en het uitbouwen van een nieuwe fietslus richting het bezoekerscentrum Bulskampveld;
het verbeteren van de oppervlaktewaterkwaliteit door:
- aanleg van waterzuiveringinstallatie bij melkveebedrijven;
- de aanleg van oeverstroken;
het verbeteren van de bos- en natuurkwaliteit door:
- natuurinrichtingsmaatregelen in het Lindeveld;
- de aanleg van mantelzomen voor een aantal bossen;
- het inrichten van de put Drie Koningen.
Op 10 juli 2012 is het inrichtingsplan Sint-Amandus goedgekeurd door de minister bevoegd voor landinrichting.
Op 17 juni 2014 is een wijziging van het inrichtingsplan Sint-Amandus goedgekeurd.
Stand van zaken
De natuurinrichtingswerken in het Lindeveld zijn in 2014 uitgevoerd.
De beplantingswerken bij particulieren zijn uitgevoerd door het Regionaal Landschap Houtland. Er zijn:
- in 2014 bij 6 particulieren beplantingswerken uitgevoerd;
- in 2015 bij 4 particulieren beplantingswerken uitgevoerd;
- in 2016 bij 3 particulieren beplantingswerken uitgevoerd;
- In 2017 bij 3 particulieren beplantingswerken uitgevoerd;
- In 2018 bij 2 particulieren beplantingswerken uitgevoerd.
- In 2019 bij 1 particulier beplantingswerken uitgevoerd;
- In 2020 bij 2 particulieren beplantingswerken uitgevoerd.
De eigenaar van het kasteelpark Driekoningen heeft in 2015 de herstelmaatregelen van het bouwkundig erfgoed in het kasteelpark Driekoningen uitgevoerd.
De gemeente Beernem heeft in 2016 de herinrichtingswerken gedaan om de Heirweg verkeersarmer te maken.
Het Regionaal Landschap Houtland heeft in 2016 de inrichting van de Put Driekoningen in functie van natuurontwikkeling uitgevoerd.
De beplantingen bij particulieren ter hoogte van de Wolvegrachthoeve zijn door de VLM uitgevoerd in 2018.
De eerste fase van de werken in het Psychiatrisch Centrum Sint-Amandus is uitgevoerd in 2020, voornamelijk beplantingswerken.
De Galgetoren is hersteld door de particuliere eigenaar in 2020.
Er is beslist op de planbegeleidingsgroep van 10 januari 2018 om een aantal in het inrichtingsplan geplande werken niet uit te voeren:
- De aanleg van een nieuwe ruiter- en menroute, omdat geen aankoop in der minne van gronden, nodig voor de aanleg van het ruiterpad, mogelijk bleek en er geen bereidheid was bij de partners om over te gaan tot inzet van het instrument onteigening.
- De aanleg van een aantal wandelverbindingen, omdat geen aankoop in der minne van gronden, nodig voor de aanleg van deze wandelverbindingen, mogelijk bleek en er geen bereidheid was bij de partners om over te gaan tot inzet van het instrument onteigening.
- De aanleg van bufferbeplantingen bij een groep van para-agrarische bedrijven, omdat geen bereidheid was bij de betrokken eigenaars om hieraan mee te werken op vrijwillige basis.
- De aanleg van een boszoom bij een particuliere boseigenaar, omdat deze al uitgevoerd is door de eigenaar, zonder dat daarvoor subsidies landinrichting aangevraagd zijn.
Op de planbegeleidingsgroep van 27 augustus 2020 is beslist om de fietsverbinding in het provinciedomein Lippensgoed-Bulskampveld niet aan te leggen via landinrichting. Er kon geen akkoord met de betrokken private eigenaar worden gesloten om een grondruil te doen in functie van de aanleg deze fietsverbinding.
Partners
- de provincie West-Vlaanderen,
- de gemeente Beernem,
- het regionaal Landschap Houtland,
- het Psychiatrisch Centrum Sint-Amandus.
Bijkomende informatie
Eindvoorstel inrichtingsplan Sint-Amandus
Laatste update: maart 2022