Met dit landinrichtingsproject wil de VLM samen met haar partners de open ruimte in de 19 gemeenten rondom Brussel inrichten en versterken. Die open ruimte staat onder sterke verstedelijkingsdruk. Ze verdwijnt stelselmatig of versnippert, wordt ontoegankelijk en verliest haar kwaliteit. De Vlaamse Rand telt miljoenen mensen die er wonen en/of werken. Kwalitatieve open ruimte is belangrijk voor de levenskwaliteit van de huidge en toekomstige generaties.
Lopende projecten
Binnen het landinrichtingsproject Vlaamse Rand zijn deze projecten in planfase of uitvoering:
Groene Noordrand
Het landinrichtingsplan Groene Noordrand werkt aan erfgoed, ecologie, waterbeheer en een betere ontsluiting van de landbouwkouters in de gemeenten Asse, Wemmel en Grimbergen.
Meer informatie vind je op de projectpagina.
IJsevallei
In de gemeenten Hoeilaart en Overijse loopt het landinrichtingsproject IJsevallei. Samen met de gemeenten willen we hier de open ruimte versterken en ze te beschermen tegen oprukkende verstedelijking. We bieden nieuwe kansen voor recreatie, natuur, betere waterbeheersing en de lokale landbouw.
Lees meer op de projectpagina van IJsevallei.
Land van Teirlinck
Binnen het landinrichtingsproject Land van Teirlinck zijn de inrichtingsplannen Kapittelbeek en Neerdorp afgewerkt.
Het inrichtingsplan Molenbeekvallei is nog in uitvoering:
Maalbeekvallei Grimbergen
Dit deel van de Maalbeekvallei loopt van de kern van Grimbergen tot aan het Zennekanaal (Willebroekse vaart). Het gebied bevat veel erfgoedkwaliteiten en is grotendeels beschermd als dorpsgezicht. Op 14 april 2020 keurde de Vlaamse regering het landinrichtingsplan Oostelijke Maalbeekvallei goed. De volgende jaren wordt ruim 2 miljoen euro geïnvesteerd in de Maalbeekvallei.
Lees meer op de projectpagina van Maalbeekvallei-Grimbergen.
Noskoem
Voor het project Noskoem wordt een voorbereidende studie uitgewerkt. Voor meer informatie hierover kunt u terecht bij projectleider Annick Grillet.
Plateau van Moorsel
Dit project beschermt en versterkt de onder druk staande open ruimte tussen Leuven en Brussel. Meer informatie over het project kan je vinden op de projectpagina.
Ruimte voor Voedsel
Lees meer over de projectoproep op deze pagina.
Woluwe-Trawool-Floordambos
De Trawool passeert aan het station van Vilvoorde en uitmondt in de Zenne. Het waterloopje vormt een groen-blauwe link in de meest verstedelijkte zone van de Noordrand van Brussel die voor een belangrijke groene dooradering kan zorgen. Via een inrichtingsproject willen we deze groene link realiseren.
Lees meer op de projectpagina van Woluwe-Trawool-Floordambos.
Afgewerkte projecten
Hooghof
In 2018 keurde minister Schauvliege het Landinrichtingsplan Hooghof goed. Samen met de gemeente Asse en de verschillende partners hebben we het landschap rondom de hoeve opgewaardeerd. We verbeterden de ecologische, landschappelijke en recreatieve verbindingen.
Lees meer op de projectpagina van Hooghof.
Land van Teirlinck
Binnen het landinrichtingsproject Land van Teirlinck zijn de inrichtingsplannen Kapittelbeek en Neerdorp afgewerkt:
Molenbeek en Maalbeek
Het landinrichtingsproject Molenbeek-Maalbeek in Asse werd goedgekeurd in 2010 en is volledig uitgevoerd.
Samen met onze partners versterkten we vier natuurgebiedjes rond de Molenbeek en de Maalbeek. We bouwden een ecologisch en zacht-recreatief netwerk uit. Meer informatie lees je op de projectpagina van Molenbeek en Maalbeek.
Europese projecten
Belini
De laatste jaren is de waterkwaliteit van de Belgische waterlopen al sterk verbeterd. Toch blijven verdere inspanningen nog steeds nodig.
Acht Belgische partners bundelen binnen dit project hun krachten om de waterkwaliteit in het Zenne-, Dijle- en Demerbekken te verbeteren. LIFE Belini wordt uitgevoerd in opdracht van de Europese Commissie binnen het LIFE Integrated Projects programma. Dit is een financieringsprogramma voor grootschalige en strategische leefmilieuprojecten. Het project ontvangt via dit programma ruim € 9 miljoen subsidie.
De VLM is één van de acht partners die deelnemen aan dit project. Via deze deelprojecten krijgen we Europese steun:
- Molenbeekvallei in BEERSEL, SINT-GENESIUS RODE: waterbuffering, vismigratieknelpunten, openleggen van beken en natuurlijk karakter waterlopen herstellen
- Ijsevallei in HOEILAART, OVERIJSE, HULDENBERG: valleiherstel, structuurkwaliteit waterloop, waterkwaliteit en watergebonden biodiversiteit
- Maalbeekvallei in GRIMBERGEN: vismigratieknelpunten, verbeteren waterkwaliteit, extra buffercapaciteit voor water
Nog meer informatie over LIFE BELINI kan je lezen op de projectpagina of op de website van LIFE BELINI.
Green4Grey
Green4Grey liep van 1 juli 2014 tot 30 juni 2019. Met dit Life+ project hebben we samen met partners geïnvesteerd in groene en blauwe landschapselementen in de Vlaamse Rand rond Brussel en in De Wijers, het verstedelijkt gebied rond Hasselt-Genk. In zes projectgebieden werd een onbeouwde restruimte omgevormd tot een aantrekkelijke en veelzijdige natuurlijke plek. Meer informatie kan je nog lezen op de website van Green4Grey. Voor de Vlaamse Rand, kregen de projecten Kapittelbeek (Beersel), Kerremanspark (Asse) en Het Zeen (Zaventem) Europese steun via Green4Grey.
In juni 2020 verscheen er een mooi artikel over Green4Grey in het tijdschrift Publieke Ruimte.
Documentatie
De VLM is al langer actief in de Vlaamse Rand. In de startnota 'Over de Rand' kan je hierover lezen.
We hebben ook al een aantal afgewerkte projecten zoals Het Zeen, Kapittelbeek, Openruimtenetwerk en Het Kerremanspark.
Projectleider Luc Vander Elst werkte ook mee aan een artikel dat verscheen in Randkrant (februari 2018).
Contact
Heeft u graag nog meer informatie over het project of een vraag met betrekking tot een bepaald deelproject?
Gelieve contact op te nemen met de projectmanager Renaud Bocquet of met de communicatiedeskundige Katrien Branders.
U kunt uw vraag ook sturen naar ruimte.voorderand@vlm.be.
Volg onze facebookpagina Ruimte voor de Rand met nieuws over de projecten en foto's.
Bekijk zeker onderstaand filmpje dat op een mooie manier onze realisaties weergeeft (november 2017).