Doelstelling
Het doel van landinrichtingsproject Land van Teirlinck is een duurzame inrichting van de open ruimte in het gebied realiseren waardoor het authentieke karakter van de streek behouden blijft, versterkt wordt en gegarandeerd blijft voor de verdere toekomst.
Projectleiders voor dit project zijn: Ingrid Beerens (ingrid.beerens@vlm.be) en Eva De Rudder (eva.derudder@vlm.be).
Historiek
Het initiatief om een project op te starten werd in 2007 genomen door de gemeente Beersel. Initieel wilde de gemeente werken rond het centrale open ruimte gebied "Meigemheide". Door de belangrijkste partners, nl. gemeente Beersel, Natuurpunt, Agentschap voor Natuur en Bos en Vlaamse Landmaatschappij werd in november 2008 een "Projectnota Meigemheide" uitgewerkt. Op vraag van de Landinrichtingscommissie werd ook de gemeente Linkebeek mee opgenomen. Daarom veranderde de projectnaam naar "Land van Teirlinck". Herman Teirlinck heeft immers in beide gemeentes gewoond en was begeesterd door het landschap. In december 2010 werd het planprogramma van het Land van Teirlinck goedgekeurd. Het planprogramma geeft de richtlijnen en doelstellingen voor concrete inrichtingsprojecten mee. In december 2012 werd de planbegeleidingsgroep bij ministerieel besluit opgericht.
Kapittelbeek
Een eerste inrichtingsplan werd uitgewerkt voor de vallei van de Kapittelbeek ten zuiden van Dworp. De Kapittelbeek heeft haar bronnen in het Hallerbos. De beekvallei is de ecologische verbinding tussen het Hallerbos en de vallei van de Molenbeek in Beersel en Sint-Genesius-Rode. De Kapittelbeek mondt in de Molenbeek uit bij de dorpskern van Dworp (Beersel). Op de noordelijke beekflank vinden we weilanden en akkers, op de zuidelijke flank ligt de wijk Geer. In de ruimere omgeving durft het water nu en dan voor problemen zorgen.
Door het gebied opnieuw in te richten, hebben we verschillende doelen bereikt. De Kapittelbeek kan opnieuw vrijer meanderen. Het gebied gaat er ecologisch op vooruit. Het water stroomt trager af en kan deels tijdelijk gestockeerd worden. Zo is er minder algemene wateroverlast. Het Consciencepad werd beter aangelegd en op een meer geschikte plek. Nieuwe hoogstamboomgaarden werden aangeplant en erosie afgeremd door middel van grastroken, In de wijk het Geer is er meer openbaar groen. Het project kreeg Europese financiering van het Europese project Green4Grey.
U kunt het inrichtingsplan Kapittelbeek bekijken op de website van de Vlaamse overheid.
Park Neerdorp
Aan de voormalige bezinkingsbekkens van de papierfabriek in Neerdorp legde de Vlaamse Landmaatschappij (VLM) een nieuw buurtpark aan langs de Demeurslaan (voormalige Catala site). Het landrinrichtingsplan kunt u bekijken via de website van de Vlaamse overheid. De feestelijke opening van dit park vond plaats op 3 juni 2018.
In een eerste fase werden de bekkens geruimd en werd de oorspronkelijke slotgracht rond de Middeleeuwse Motte terug uitgegraven. Ook gebeurden er noodzakelijke rooïïngswerken.
U kunt het inrichtingsplan bekijken op de website van de Vlaamse overheid.
Archeologische studie
Molenbeekvallei
Een derde inrichtingsplan werd uitgewerkt voor de volledige Molenbeekvallei, met haar bronzone in het Zoniënwoud en haar monding in de Zenne t.h.v. Lot. Het werd al snel duidelijk dat de dorpskernen langs de Molenbeekvallei regelmatig te kampen hebben met wateroverlast. Om het opmaken van een inrichtingsplan inhoudelijk te ondersteunen werd een externe studie opgemaakt door het studiebureau Omgeving met als onderwerp "Opmaak visie open ruimte Molenbeekvallei".
Er werden een viertal themaworkshops georganiseerd, drie stuurgroepen en 6 kernteams. In een eerste fase werd een literatuurstudie gemaakt, terreinkennis opgedaan en een desktopananalyse uitgevoerd. De tweede fase concentreerde zich op het uitwerken van een visie en concepten. In de derde en laatste fase werden een 8-tal actieplannen (inclusief drie visualisaties) uitgewerkt die de basis vormden voor het inrichtingsplan. Door de studie op te maken kwam ook de vraag vanuit de gemeente Sint-Genesius-Rode om op hun grondgebied maatregelen uit te werken. Aangezien deze maatregelen passen binnen het landinrichtingsproject van de Vlaamse Rand werd het inrichtingsplan dan ook uitgebreid. Het inrichtingsplan werkt rond een aantal 20-tal deelgebieden op grondgebied Beersel en Sint-Genesius-Rode. Het inrichtingsplan ambieert een geïntegreerde inrichting van deze deelgebieden met aandacht voor het watersysteem, landbouw, ecologie, landschap, historiek en zachte recreatie (wandelen en fietsen). Het ontwerp-inrichtingsplan ging in advies van september tot en met november 2015. Van 15 september tot 15 oktober werd er een openbaar onderzoek gehouden. In september 2015 werd één specifieke info-avond georganiseerd voor de inwoners van de Vanderveldenlaan en één info-avond voor de inwoners van Beersel. De eerste uitvoeringen zijn gestart in 2018.
U kan het inrichtingsplan Molenbeekvallei bekijken
op de website van de Vlaamse overheid.Kwadebeekvallei
Om de wateroverlast in de dorpskernen een halt toe te roepen, namen de gemeente Sint-Genesius-Rode eind 2023 en de VLM, het Departement Omgeving, en OVAM (Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij) enkele maatregelen voor de Kwadebeekvallei. Dankzij het Vlaams Adaptatieplan (VAP) kon Vlaanderen rekenen op financiële steun om de Kwadebeek grondig aan te pakken en daarmee in te zetten op de gevolgen van een veranderend klimaat. Lees meer in het persbericht Kwadebeek (z)onder stort.