Voorgeschiedenis
In april 2007 stelden de gemeente Asse, Natuurpunt Asse, Velt Groot-Asse en Regionaal Landschap Groene Corridor stelden de Vlaamse Landmaatschappij de vraag om te helpen bij de uitwerking van hun project rond de Molenbeek en Maalbeek te Zellik. Hun visie was om de natuurwaarden van vier natuurgebiedjes, samen zo'n 27ha, te versterken door rond de Molenbeek en de Maalbeek in Zellik (Asse) een ecologisch en zacht-recreatief netwerk uit te bouwen. Zo beoogden ze de resterende open ruimte, in het verstedelijkte Zellik, te vrijwaren van verdere versnippering en verstedelijking.
Op basis van deze vraag kreeg de Vlaamse Landmaatschappij op 19 september 2007 het mandaat van minister Crevits voor een startfase bestaande uit twee fasen:
Eerste fase: onderhandelen en betrekken van alle mogelijke partners en komen tot een integrale visie en zoektocht naar mogelijke financiering
Tweede fase: opmaak van een gedetailleerd inrichtingsplan, gekoppeld aan een zo sluitend mogelijk financieringsplan
Na het mandaat van de minister dd. 19.09.2007 heeft de VLM een projectleider aangesteld die met de verschillende betrokken partijen regelmatig heeft overlegd. Ook werden verschillende terreinbezoeken aan het projectgebied en aan gelijkaardige inrichtingsprojecten ingelast. Met de materiespecialisten vanuit de VLM en de inbreng van verschillende partners werd een algemene visie voor het gebied ontwikkeld.
Op 2 december 2008 werd de verkenningsnota voorgesteld aan de Commissie voor Landinrichting.
Op 6 april 2009 gaf de Vlaamse minister van Openbare Werken, Energie, Leefmilieu en Natuur de opdracht aan de Vlaamse Landmaatschappij een planprogramma op te maken voor het project Molenbeek en Maalbeek te Zellik.
Uiteindelijk resulteerde voorgaande proces in een heleboel maatregelen zoals de uitbouw van een recreatief netwerk langsheen de open plekken binnen Zellik, uitbreidding van Breughelbroek, de uitbouw van een 'samentuin'complex langsheen de Molenbeek,…
De werken zijn allemaal uitgevoerd en voorlopig opgeleverd. Een overzicht in volgorde van uitvoering:
Breughelbroek:
2009-2010: opmaak van een ontwerp voor het Breughelbroek
Eind 2010: start van de eerste werken: vellen van gevaarlijke bomen en verwijderen van exoten
Voorjaar en zomer 2011: aanleg van paden, trap en glijbaan en grote boomzitbank. Aanleg van twee speeltuinen en een avonturenparcours
In het kader van de koestersoorten heeft een boomkunstenaar sculpturen van o.a. vleermuis, huiszwaluw, uil, salamander en eikelmuis gemaakt in de bomen. Er werden ook enkele informatieborden geplaatst.
Het Breughelbroek werd feestelijke geopend op 15 oktober 2011.
Wijk Horing en Omgeving - 'Kerremanspark'
In 2011 heeft het studiebureau Omgeving onder begeleiding van een stuurgroep wordt een masterplan uitgewerkt voor de wijk Horing en omgeving. Dit masterplan bevat drie onderdelen:
- Opmaak globale visie voor de hele wijk, met als doel een herinrichting van de wijk dat leidt tot een verhoogde woonkwaliteit
- Ontwerp van het nieuwe park van ongeveer 13,5 ha
- Haalbaarheidsstudie van de OMA-B-fietssnelweg (Opwijk, Merchtem, Asse, Brussel)
Tijdens de opmaak van de studie werden zowel de bewoners als de werknemers van het aanpalende researchpark bevraagd en geïnformeerd.
Als eerste realisatie van de uitvoering van het park werd op 8 december 2012 een aanplantactie georganiseerd. Het autochtoon bosgoed werd geleverd door RLGC en samen met RLGC gefinancierd door de gemeente Asse. Een 35-tal bewoners, medewerkers van VLM, RLGC en gemeente en vrijwilligers van Natuurpunt hebben samen 2000 boompjes aangeplant.
De verdere realisatie van het tot 'Kerremanspark omgedoopt park werd verder uitgewerkt in samenspraak met alle betrokken administraties, bedrijven van het naast gelegen researchpark en omwonenden. Na het openbaar onderzoek werd uiteindelijk door de bevoegde Minister op 23 februari 2016 beslist om het project in uitvoering te laten gaan. De werken werden gestart in september 2017 en het park werd samen met de Zellikse schoolkinderen officieel geopend op 26 juni 2018. Het project maakte deel uit van het Europese LIFE project Green4Grey.
We richten het Kerremanspark in als natuurlijke stapsteen, maar ook als wandel-, ontspan- en ontmoetingsplek voor omwonenden, werknemers en bezoekers. We voorzien verschillende inrichtingsmaatregelen. Voor de natuurlijke inrichting planten we bijkomend bos aan, komt er meer grasland, leggen we de Molenbeek opnieuw natuurlijk aan en kleden we het bestaande waterbekken wat natuurlijker in. Tegelijk maken we van het Kerremanspark, samen met alle betrokkenen, een ontmoetingsplek. Dat doen we onder andere door wandelpaden aan te leggen en rustplekjes te creëren. Samen met de bedrijven investeren we in de ingroening van het researchpark Zellik.
Op 19 december 2018 werd in Asse de F212 officieel geopend, een nieuwe fietsostrade in de Vlaamse Rand.
Volkstuinen
Eén van de voornaamste doelstellingen van het landinrichtingsproject Molenbeek-Maalbeek is de bestaande open ruimte te heropwaarderen en te verbinden binnen een sterk verstedelijkte context. De volkstuinen-site langs de Molenbeek vormt één van deze groene eilanden.
Samen met de gemeente Asse, VELT, Natuurpunt, RL Groene Corridor en de provincie Vlaams-Brabant wordt hier gewerkt aan een heuse ecologische tuin met bijzondere aandacht voor de aanwezige natuurwaarden. Op 9 februari 2017 startte Pro Natura met de opkuis van de site. Naast het verwijderen van allerlei afval, wordt ook geïnvesteerd in de ontwikkeling van bos, de aanleg van smulpark met bessendragende struiken en fruitbomen, de aanleg van houtkanten en omvorming naar mooie soortenrijke bosranden. Langs de beek liggen nog twee nattere depressies. Deze worden omgevormd naar mooie poelen zodat kikkers, salamanders en libellen er een nieuwe thuis kunnen vinden.
De bovenvermelde omgevingswerken effenen het pad voor de bouw van een nieuw ‘samen’tuinhuis. De bouw ervan werd gerealiseerd in het najaar van 2020. Het zal een ontmoetingsplaats zijn voor iedereen die, ongeacht culturele achtergrond of moedertaal, graag samenkomt met één gemeenschappelijk doel, nl. tuinieren.
Bekkerzeel
De afschaffing van de spooroverwegen en de aanleg van de fietssnelweg tussen Zittert en de Brusselsesteenweg in de gemeente Asse leidde in 2023 tot een alternatieve ontsluiting voor het landbouwverkeer via Bekkerzeel. De weg, deels in tweesporenbeton en halfverharding, biedt landbouwers een alternatief en recreanten nieuwe mogelijkheden om te wandelen en fietsen richting Zellik en Groot-Bijgaarden.
Persbericht Werken Kerremanspark van start
Persbericht Groenten uit Zellik
Persbericht VLM bouwt samentuinhuis voor volkstuinen in Zellik
Partners
Natuurpunt, gemeente Asse, het Regionaal Landschap Groene Corridor en VELT
Laatste update: 16 juli 2024