Waarom zijn emissiereducerende maatregelen belangrijk?
Stoffen zoals ammoniak, fijn stof, broeikasgassen en biologische agentia (micro-organismen) zijn schadelijk voor de lucht, de bodem en het water. Bij sommige van die stoffen komt bovendien geur vrij. De Vlaamse overheid wil de schadelijke invloed ervan op het milieu zoveel mogelijk beperken. Daarom zet ze in op emissiereductie, ook in de veeteelt.
Wanneer is zo'n techniek nodig?
Landbouwers die aan hun maximale ammoniakemissie op jaarbasis (de zogenaamde 'PAS-referentie 2030') moeten voldoen tegen 2030, kunnen vandaag al kiezen voor een techniek waarmee de uitstoot voldoende wordt teruggedrongen.
Uit welke technieken kan een landbouwer kiezen?
Sinds 2004 moeten varkens- en pluimveehouders ammoniakemissiearme stalsystemen bouwen. Ze konden daarvoor kiezen tussen de technieken van de AEA-lijst. Door het Stikstofdecreet dat gestemd werd in 2024, kwam daar nog een lijst met technieken bij (PAS-lijst). In 2024 werden beide lijsten juridisch verankerd in één groot decreet: het AERM-decreet.
De lijst is onderverdeeld in enkele grote categorieën, zoals:
Op de pagina wetgeving vindt u alle lijsten terug per diercategorie.
Wat doen het WeComV en het Administratief Team (AT)?
Een producent van een emissiereducerende techniek kan een aanvraag doen om een nieuwe techniek te laten toevoegen aan de AERM-lijst. Zo hebben landbouwers steeds meer keuze uit verschillende technieken. Als een aanvraagdossier wordt ingediend, bekijken het WeComV en het AT dat gelijktijdig. Ze formuleren elk een advies.
Het WeComV buigt zich als onafhankelijk orgaan specifiek over de wetenschappelijke beoordeling van de techniek. Het Administratief Team (AT) daarentegen onderzoekt de techniek op vlak van duurzaamheid, milieukwaliteit en -impact, neveneffecten, effectiviteit, kwaliteitsborging en handhaving. Het AT is ook het eerste aanspreekpunt voor alle vragen luchtemissies door veehouderijen en mestverwerking van iedereen. Ook voor het aanpassingen van bestaande technieken, kunt u bij het AT terecht.