Hoe dient u een geldige aanvraag in?
Op deze pagina vindt u alle informatie over hoe u een aanvraag kunt indienen:
Verder op deze pagina:
Aanvraag via goedgekeurd meetplan en aanvraag voor opname
Bij deze procedure worden
twee fases doorlopen.
Fase 1: aanvraag om meetplan goed te keuren
Tijdens fase 1 laat u minstens de ammoniakemissiefactor of het -reductiepercentage van een maatregel onderzoeken. Alle andere reducties van luchtemissies kunnen in voorkomend geval ook onderzocht worden, zoals geur, broeikasgassen en fijn stof.
Als aanvrager moet u zekerheid hebben over de resultaten van de metingen. Metingen uitvoeren via een goedgekeurd meetplan, leveren efficiëntere resultaten op over het emissiereducerende potentieel van een maatregel.
Hoe verloopt uw aanvraag?
-
Dien het meetplan met bijhorende systeembeschrijving in bij het AT met het formulier Fase 1 – Aanvraag tot goedkeuring van een meetplan. Het AT controleert het aanvraagdossier op zijn volledigheid en ontvankelijkheid.
Naast het meetplan, is een overzichtelijke en heldere systeembeschrijving een belangrijk onderdeel van fase 1 in de aanvraagprocedure. Met die systeembeschrijving toont u de duidelijke emissiereducerende werking van de maatregel aan. Als het meetplan, de systeembeschrijving of andere elementen in het dossier ontbreken, zal het AT dat met u terugkoppelen. Als het dossier volledig en ontvankelijk is, zal het AT de aanvraag tot goedkeuring van het meetplan voorleggen aan het WeComV.
- Het
WeComV beoordeelt de aanvraag en brengt een advies uit volgens de meest actuele wetenschappelijke inzichten en evoluties.
- Als op een correcte, wetenschappelijke manier de reductie van minstens ammoniakemissie (en/of andere luchtemissies) kan vastgesteld worden, zal het WeComV het meetplan
goedkeuren. Zodra u het goedgekeurde meetplan ontvangt, hebt u
1 jaar tijd om de uitvoering van het meetplan te starten. Als dat niet gebeurt binnen die periode, kunt u de meetresultaten van het goedgekeurde meetplan niet meer gebruiken bij een aanvraag voor opname op een lijst van emissiereducerende maatregelen (fase 2, zie verder).
- Het WeComV kan een meetplan
afkeuren als het niet voldoet. Als er slechts kleine opmerkingen zijn, kan het WeComV het meetplan goedkeuren mits het opleggen van enkele bijkomende voorwaarden. Het is voor u als aanvrager makkelijker om die bijkomende voorwaarden te implementeren in het meetplan tijdens deze eerste fase in de aanvraagprocedure.
Op
www.wecomv.be vindt u een overzicht van de
meest actuele richtlijnen over het te volgen meetprotocol en de systeembeschrijving van de emissiereducerende maatregel. U vindt er ook modelformulieren voor het meetplan.
Fase 2 – aanvraag voor opname
In de tweede fase vervolledigt u het dossier om een emissiereducerende maatregel op te nemen in de lijst van emissiereducerende maatregelen met de resultaten van het uitgevoerde meetplan. De tweede fase volgt op het uitvoeren van het goedgekeurde meetplan en het opstellen van het meetrapport. Met het uitvoeren van het goedgekeurde meetplan start de aanvrager
binnen het jaar na de ontvangst van het goedgekeurde meetplan. Op die manier zit er altijd een tijdsperiode tussen fase 1 en fase 2.
Hoe verloopt uw aanvraag?
- Dien bij het AT het aanvraagformulierFase 2 – aanvraag tot opname in een lijst van emissiereducerende maatregelen in om de maatregel op te nemen in de lijst. Als het dossier volledig en ontvankelijk is, legt het AT de aanvraag voor aan het WeComV.
- Het WeComV onderzoekt de resultaten uit het meetrapport en zal onafhankelijk de emissiereductie of -factor vastleggen.
- Het AT beoordeelt de resultaten op vlak van duurzaamheid, milieukwaliteit en -impact, neveneffecten, effectiviteit, kwaliteitsborging en handhaving. Ze zal borgings- en handhavingsmaatregelen opstellen.
- De adviezen van het WeComV en AT worden voorgelegd aan de minister van leefmilieu. De minister neemt de eindbeslissing over een al dan niet opname op de lijst van emissiereducerende maatregelen (AER-lijst).
Aanvraag om een bestaande maatregel te wijzigen
Als u de techniek wilt laten opnemen in de lijst van emissiereducerende maatregelen kunt u dat aanvragen via het formulierFase 2 – aanvraag tot opname in een lijst van emissiereducerende maatregelen. Duid dit aan bij vraag 4.
Aanvraag via gelijkgestelde metingen, de 'fastlane'-procedure
U kunt een aanvraag tot opname indienen op basis van gelijkgestelde metingen met het formulierAanvraag op basis van gelijkgestelde metingen.
Met die aanvraagprocedure kunt u op basis van metingen en meetrapporten, uitgevoerd zonder vooraf goedgekeurd meetplan, vragen om een emissiereducerende maatregel te laten evalueren door het AT en het WeComV voor opname op een lijst van emissiereducerende maatregelen.
Naast metingen en meetrapporten, kunt u ook andere benaderingen (literatuur, modelmatige benaderingen…) voorleggen ter evaluatie van de emissiereducerende maatregel. Die andere benaderingen moeten wel eerder gediend hebben bij de opname van de emissiereducerende maatregel (bijvoorbeeld op een techniekenlijst in de buurlanden).
Dien het dossier digitaal in bij
at.luchtemissiesveeteelt@vlm.be.
Aanvraagformulieren
Hieronder vindt u een overzicht van alle aanvraagformulieren:
Fase 1 – Aanvraag tot goedkeuring van een meetplan
Fase 2 – aanvraag tot opname in een lijst van emissiereducerende maatregelen
Aanvraag op basis van gelijkgestelde metingen
Alle aanvragen moeten worden ingediend bij het Administratief Team Luchtemissies Veeteelt (AT) via het e-mailadres
at.luchtemissiesveeteelt@vlm.be.
Tips voor een goede aanvraag
- Zorg voor een heldere systeembeschrijving met aandacht voor eisen aan de uitvoering, gebruik, onderhoud en borging van de techniek.
- Zorg voor een wetenschappelijke benadering voor het bepalen van emissiefactor (EF) en emissiereductie (ER).
- Duid op het formulier alle diersubcategorieën aan waarvoor u de aanvraag wilt indienen.
- Zorg steeds voor duidelijke meetrapporten en heldere data.
- Luchtzuiveringssystemen mogen alleen aangevraagd worden op basis van metingen.
- Vermeld bij luchtzuiveringssystemen altijd de naam van de techniek. Vermeld ook het type luchtwasser en de producent.