| Buurtbewoners kunnen een grote rol spelen in de herinrichting van een dorpskern. Ze kennen de omgeving en verschaffen de experts nuttige info: welke route nemen fietsers het vaakst? Spelen er kinderen op het plein? Goedele Aerts van de VLM heeft ervaring met participatie: “Voor de herinrichting van Kessenich werken we nauw samen met de inwoners."
|
Elk dorp is anders en heeft een eigen dynamiek. Soms verloopt de herinrichting van een dorpskern heel top-down en hebben de inwoners weinig nood aan participatie. Op andere plaatsen zijn mensen erg enthousiast en willen ze graag inspraak.
“Voor de herinrichting van het Limburgse dorpje Kessenich hebben we ervoor gekozen om de ideeën zoveel mogelijk vanuit de bevolking te laten komen”, zegt Goedele Aerts, landschapsarchitecte bij de Vlaamse Landmaatschappij (VLM). “Dat is niet alleen fijn voor de inwoners, maar ook voor ons. Bij de opmaak van een ontwerp willen we graag weten welke dromen de inwoners voor hun vernieuwde dorpskern koesteren.”
Graag meer groen
Het participatietraject in Kessenich ging van start met een dorpswandeling op een zaterdagmiddag. Die werd aangekondigd via flyers en in het infokrantje van de gemeente. Tussen 10 en 14 uur wandelden begeleiders met kleine groepjes mensen door de dorpskern. De deelnemers vertelden wat ze positief of negatief vonden en hoe de verschillende locaties gebruikt werden.
“Het eerste infomoment lokte ongeveer zestig geïnteresseerden: een mooie opkomst voor zo’n klein dorpje”, meent Goedele Aerts. “Er waren iets meer oudere mensen dan jongere. De leeftijd had weinig invloed op hun feedback: beide groepen wilden hun dorp vooral groener maken. Bij de opmaak van het ontwerp houden we met iedereen rekening. Zo voorzien we zowel petanquebanen als een speeltuintje.”
Authentiek karakter
Een belangrijk aandachtspunt voor de inwoners van Kessenich is het authentieke karakter van hun dorp. In de dorpskern ligt een beschermde motte (een verdedigingswal, red.) die binnenkort wordt gerestaureerd. De inwoners willen het uitzicht op de motte graag verbeteren en tegelijk meer groen creëren. Vlakbij ligt ook een klein park en een stuk ongebruikte gemeentegrond. Die worden mee opgenomen in het ontwerp, zodat er een ruimtegevoel ontstaat.
Goedele Aerts: “Daarnaast vragen de inwoners ook betere wandel- en fietsinfrastructuur. In Kessenich passeren veel fietsers: niet alleen inwoners, maar ook grote groepen recreatiefietsers. Die moeten het dorp veilig kunnen doorkruisen. Daarom wordt de circulatie van het verkeer veranderd, zodat auto’s niet telkens door het centrum hoeven te rijden. We gaan ook na welke wandelroutes mensen vaak afleggen en of er nog verbindingen ontbreken.”
Ambassadeurs
De eerste bijeenkomst van het participatietraject in Kessenich vond plaats op 15 maart 2018. In de loop van 2018 werden de bewoners meermaals geconsulteerd: wat vinden zij belangrijk, welke wensen hebben zij voor hun dorp? Op basis van die info werd een eerste ontwerp opgemaakt.
“We bespreken alles met onze ‘ambassadeurs’: vrijwilligers die het project mee opvolgen en die erg betrokken zijn bij hun dorp”, aldus Goedele Aerts. “Op 25 november 018 hebben de ambassadeurs de uitgewerkte plannen voorgesteld aan hun medebewoners. Op basis van die laatste feedbackronde maken we nu een landinrich-tingsplan op. Het doorlopen van het administratieve en technische traject zal ongeveer een jaar duren. Vanaf 2020 willen we graag met de uitvoering starten.” De herinrichting van de dorpskern van Kessenich vormt een aanvulling op een project van het Regionaal Landschap Kempen en Maasland, dat in de regio werkt aan het RivierPark Maasvallei.