| Wie zelf bij een waterprobleem betrokken is, weet er vaak veel over. Lokale betrokkenheid is cruciaal in de aan-pak van droogte, overstromingen, waterkwaliteit, verzilting ... Het programma Water-Land-Schap zoekt landbouwers, bedrijven, dorpsbewoners, waterbeheerders en andere lokale actoren die de handen in elkaar willen slaan.
|
De oproep Water-Land-Schap richt zich tot lokale samenwerkingsverbanden die watergebonden vraagstukken willen aanpakken. “Op heel wat plaatsen werken mensen nu al samen aan uitdagingen als droogte, overstromingen, waterkwaliteit, verzilting … Die inspanningen willen we samenbrengen en ondersteunen”, zegt Liesbeth Gellinck, projectleider Water-Land-Schap. “De lokale partners kennen de omgeving en merken waterproblemen meteen op. Vooral wateroverschotten en -tekorten vragen vaak een snelle aanpak. Landbouwers en waterintensieve bedrijven hebben dringend manieren nodig om met droogte om te gaan. In plaats van een landschap te versnipperen met waterbekkens en andere ingrepen, bekijken we met de oproep Water-Land-Schap waar er overlap is. Kunnen partners in een beeksysteem tot een geïntegreerde visie komen? Kunnen ze water, landbouw, natuur, landschap en verstedelijking in één aanpak kaderen? Zulke projecten willen we ondersteunen.”
Voorstel indienen
Een voorstel voor een initiatief indienen kan tot 1 maart 2018. Dan moet het ingevulde en ondertekende aanvraagformulier bij de Vlaamse Landmaatschappij (VLM) zijn. De indiening gebeurt digitaal. Liesbeth Gellinck: “Een voorstel voor Water-Land-Schap omvat een korte beschrijving van de problemen in een gebied en van de lokale coalitie die de problemen wil aanpakken. De focus ligt op duurzame ingrepen die een heel beeksysteem weerbaarder maken tegen de klimaatverandering. Een voorstel mag ook ‘quick wins’ bevatten waarmee de indieners meteen kunnen starten. Het programmateam Water-Land-Schap, dat uit verschillende Vlaamse overheden bestaat, selecteert de meest beloftevolle projecten en stelt haar kennis en expertise ter beschikking. De definitieve voorstellen worden afgewerkt tegen 30 september 2018.” Wie meer wil weten, kan contact opnemen met Liesbeth Gellinck, Patrick Verstegen of Peter Schildermans van de VLM.
Geïntegreerde aanpak
Het programma Water-Land-Schap is een uitloper van het Open Ruimte Platform, een leer- en testplatform dat onderzoekt hoe we de uitdagingen voor onze open ruimte versneld kunnen aanpakken. “Open ruimte is cruciaal voor een leefbare toekomst. Ze moet ruimte bieden om te leven en te werken en speelt een rol in voedselproductie, klimaatadaptatie, biodiversiteit en nog veel meer”, stelt Griet Celen, van de VLM. “Verschillende beleidsvelden zijn vandaag verantwoordelijk voor het inrichten en beheren van de open ruimte. Daarbij reiken ze de hand naar lokale initiatieven die een steentje willen bijdragen. Heel wat Vlamingen willen zich engageren voor de open ruimte in hun buurt. Het uitbouwen van een sterk lokaal netwerk blijkt ook vaak een voorwaarde om tot goede, concrete resultaten te komen. De kennis van die lokale initiatieven wordt echter nauwelijks gedeeld en hun werkveld blijft beperkt. Daarom pleiten we voor een actieve programma-aanpak die de expertise van beleidsmakers en lokale actoren samenbrengt en realisaties op het terrein kan versnellen. De op-roep Water-Land-Schap is een mooi voorbeeld van zo’n programma.”
Meer info:
www.vlm.be/nl/projecten/vlm-projecten/waterlandschap
Contact: