Door de Eenmalige Perceelsregistratie (EPR) is elke landbouwer op een unieke manier geïdentificeerd, voor zowel de uitvoering van de mestwetgeving (afdeling Mestbank van de VLM) als voor het Europese beleid (Agentschap Landbouw en Zeevisserij).
Uitbaters, andere dan landbouwers, zoals uitbaters van een mestverzamelpunt, een bewerkings- of verwerkingseenheid en producenten van andere meststoffen, kunstmest en veevoeders worden niet door het Agentschap Landbouw en Zeevisserij, maar door de VLM geïdentificeerd. Lees hier meer info over de identificatie van uitbaters, andere dan landbouwers.
Wie moet zich laten identificeren?
In de onderstaande gevallen moet u zich als landbouwer laten identificeren bij het Agentschap Landbouw en Zeevisserij:
- U bent aangifteplichtig bij de VLM in het kader van het Mestdecreet. Dat is het geval als u:
- minstens 2 ha landbouwgrond in gebruik hebt of
- minstens 50 are groeimedium in gebruik hebt of
- minstens 50 are permanent overkapte landbouwgrond in gebruik hebt of
- op jaarbasis minstens 300 kg P2O5 uit dierlijke meststoffen produceert of
- meer dan 300 kg P2O5 uit dierlijke mest opgeslagen hebt
- U bent niet-aangifteplichtig bij de VLM, maar wilt wel mest laten aan- of afvoeren of een inscharingscontract afsluiten.
- U wilt rechtstreekse steun aanvragen bij het Agentschap Landbouw en Zeevisserij voor betalingsrechten, vergroening, jonge landbouwersteun, premie voor de productie van vleeskalveren of premie voor het behoud van de gespecialiseerde zoogkoeienhouderij.
- U wilt niet-rechtstreekse steun aanvragen bij:
- U wilt uw bedrijf laten certificeren voor de biologische productie door een erkend controleorgaan. Dit is nieuw vanaf 2022.
- U teelt een speciale teelt (bijv. hennep) of u vermeerdert zaaizaad of pootgoed.
Bij de identificatie moet u aangeven op welke locatie u uw landbouwactiviteiten uitvoert. Per locatie registreert het Agentschap Landbouw en Zeevisserij een exploitatie met bijhorend exploitatienummer.
Als u niet aangifteplichtig bent en geen mest aan- of afvoert, maar toch een perceel wilt registreren, neem dan contact op met het Agentschap Landbouw en Zeevisserij
Als u bij de Mestbank gekend staat als een aangifteplichtig bedrijf, terwijl de bovenstaande voorwaarden aangeven dat uw bedrijf niet meer aangifteplichtig is in het kader van het Mestdecreet, dan kunt u het formulier Aanvraag van een vrijstelling van de aangifteplicht ondertekend terugsturen naar de Mestbank in uw regio. Let op: als u in de loop van een productiejaar ook maar één dag meer dan 2 ha landbouwgrond of 50 are groeimedium in gebruik hebt, bent u aangifteplichtig.
De Mestbank gaat na of uw verklaring overeenstemt met de registratie van uw percelen op de verzamelaanvraag en brengt u op de hoogte van de beslissing van uw aanvraag. Als u het statuut niet-aangifteplichtig krijgt, zijn er voor u geen administratieve verplichtingen meer op het vlak van de aangifteplicht. U zult het volgende jaar dan ook geen Mestbankaangifte meer moeten indienen. U moet wel eenmalig de verzamelaanvraag indienen om uw percelen te registreren. Daarnaast moet u als niet-aangifteplichtige landbouwer altijd alle wijzigingen aan uw percelen meedelen aan het Agentschap Landbouw en Zeevisserij. In bepaalde situaties moet u wel nog jaarlijks een verzamelaanvraag indienen, bijvoorbeeld i.v.m. betalingsrechten bij het Agentschap Landbouw en Zeevisserij of om bepaalde beheerovereenkomsten te kunnen naleven.
Hoe kunt u zich identificeren?
Elke landbouwer die gekend is bij het Agentschap Landbouw en Zeevisserij krijgt een identificatiefiche. De VLM krijgt alle gegevens van die fiche via het Agentschap Landbouw en Zeevisserij. Bewaar de fiche zorgvuldig op uw bedrijf.
De formulieren om u als nieuwe landbouwer te identificeren of om een nieuwe exploitatie te laten identificeren, kunt u opvragen bij uw buitendienst van het Agentschap Landbouw en Zeevisserij of downloaden van de website van het Agentschap Landbouw en Zeevisserij.
Hoe kunt u uw identificatiegegevens wijzigen?
Wijzigingen of correcties aan uw identificatiegegevens (adres, telefoon, gsm, e-mailadres, ...) moet u doorgeven aan het
Agentschap Landbouw en Zeevisserij. U kunt die wijzigingen ook doen via het e-loket van het Agentschap Landbouw en Zeevisserij.
De VLM krijgt automatisch uw aangepaste gegevens van het Agentschap Landbouw en Zeevisserij.
Bouwstenen van de identificatie
Het Agentschap Landbouw en Zeevisserij en de VLM gebruiken de termen landbouwer, exploitant en exploitatie om een landbouwbedrijf te identificeren. Dit zijn de drie bouwstenen die een landbouwbedrijf identificeren.
De begrippen uit het onderstaande schema worden telkens apart uitgelegd. U vindt deze info door te klikken op het woord zelf in dit schema of door te klikken in de groene navigatiekolom links op deze pagina.
Een landbouwbedrijf bestaat uit één of meer exploitaties. Een exploitatie is het geheel van de gebouwen, stallen, loodsen of mestopslagplaatsen op een zelfde locatie. Elke exploitatie wordt door één bepaalde exploitant uitgebaat. Een exploitant kan wel meerdere exploitaties uitbaten. Een exploitant behoort steeds tot een landbouwer. De meeste landbouwers bestaan slechts uit één exploitant. In dit geval is de landbouwer identiek aan de exploitant. Soms kan een landbouwer uit twee of meer exploitanten bestaan. In dit geval is er sprake van een samengestelde landbouwer. Of een landbouwer uit meerdere exploitanten bestaat, volgt vaak logischerwijze uit de werkelijke bedrijfssituatie.
Mestbank helpt starters op weg
In de startersbrochure leest u hoe u kunt voldoen aan de mestwetgeving.