Een stal slopen is een huzarenstukje. Als u als landbouwer uw stallen buiten gebruik stelt, moet u de mestopslagplaats volledig legen en ook de mestkoek (bezinklaag) correct verwijderen. Hoe u dat het best aanpakt, leest u hieronder.
Hoe moet een stal gesloopt worden?
- Zuig de mestkelder zo leeg mogelijk.
- Dek de mestroosters volledig af.
- Verwijder eventuele asbesthoudende materialen en voer ze correct af.
- Verwijder de stalinrichting (muurtjes, waterleiding, voederbakken, elektriciteitsleidingen,…).
- Verwijder de afdekking en mestroosters.
- Schep de vaste fractie van de mest uit en zet die af als dierlijke mest.
- Breek alles verder af en zet alle fracties gesorteerd af.
Waarom moet de mestkelder leeg zijn?
Als u uw stallen niet langer uitbaat en die buiten gebruik stelt, bent u verplicht om de mestopslagplaats volledig leeg te maken.
Er is een bijkomende reden waarom dat belangrijk is:
de vergunning voor de mestopslag wordt niet automatisch mee stopgezet. Zolang er dus een bezinklaag (mestkoek) aanwezig is in de mestkelders, blijft u aangifteplichtig en moet u die hoeveelheid jaarlijks in de Mestbankaangifte invullen. Daarom is het belangrijk om de bezinklaag correct te verwijderen.
Wat is een bezinklaag?
Naast de niet-opzuigbare vloeibare fractie is er in de meeste mestkelders nog een bezinklaag aanwezig. Met een bezinklaag bedoelen we de compacte, zanderige laag die achterblijft na het ruimen van de mest. Een bezinklaag bevat een hoog gehalte aan nutriënten. Afhankelijk van de situatie, zitten er ook andere zaken in zoals zand, voederresten en steentjes. Bezinklagen komen vaker voor bij varkens dan bij runderen want varkensmest is minder homogeen dan rundermest door vezelrijkere voeding.
Hoe kunt u een bezinklaag verwijderen?
Dat kan op verschillende manieren, afhankelijk van de situatie ter plaatse. U kunt de fractie uitscheppen, met hoge druk losmaken tot een vloeibaar mengsel, het vaste gedeelte samen met puin naar een afvalverwerking brengen, … Alles hangt af van de zuiverheid van de bezinklaag. Hieronder geven we meer uitleg.
De bezinklaag lijkt zuiver en is niet vervuild met puin of asbest
In dat geval kan (een deel van) de laag afgevoerd worden als mest volgens de bepalingen van het Mestdecreet. U moet in dat geval eerst een
staal laten nemen en analyseren op P2O5 en N dooreen erkend laboratorium. De mestsamenstelling van de mestkoek komt namelijk niet overeen met de forfaitaire waarden voor de mestsoort die werd opgeslagen of met eventuele vroegere analyseresultaten van de mest in opslag.
De staalname en de analyse gebeuren het best zo kort mogelijk voor de afvoer van de mest om te vermijden dat de samenstelling opnieuw wijzigt door de insijpeling van water, ontmenging,…
In het mesttransportdocument moet u een mestcode invullen. Dat is:
-
mestcode 39 voor een mengeling van
vaste mest;
- een
code voor mengmest (zie mestcodes) voor
vloeibare mest na bewerking.
De bezinklaag lijkt vervuild te zijn met puin of asbest (door sloop van de stallen)
Als de mest vervuild is, spreken we niet meer van mest, maar van afval en is de afvalwetgeving van toepassing. Als u de bezinklaag toch op de grond wil brengen, moet u eerst een staalname laten uitvoeren om te zien of de bezinklaag voldoet aan de eisen van meststof of bodemverbeterend middel (zie: de parameters van bijlage 2.3.1 van de
VLAREMA-wetgeving).
Hou rekening met de volgende aandachtspunten: