Wat is groeimedium?
Groeimedium is volgens de definitie van het Mestdecreet van 22 december 2006: materiaal in vaste of vloeibare vorm niet zijnde landbouwgrond dat wordt gebruikt of bestemd is om te worden gebruikt als voedingsbodem voor planten.
Hiermee wordt de grondloze teelt van planten bedoeld. Bijvoorbeeld de opkweek van sierplanten in bloempotten, tomaten op substraat (meestal steenwol), aardbeien op substraat (meestal turf), maar ook de forcerie van witloofwortelen in bakken.
Aangifteplicht: voor wie?
Volgens het Mestdecreet zijn bedrijven met een oppervlakte groeimedium vanaf 50 are aangifteplichtig.
Ook moet elke land- en tuinbouwer die aan een van de andere criteria voor de aangifteplicht voldoet, de teelt op groeimedium aangeven, ongeacht de oppervlakte groeimedium. Zo moet een varkenshouder met 2,5 ha aardbeien in vollegrond en 40 are aardbeien op groeimedium zowel zijn dieren, zijn landbouwgrond als zijn groeimedium/voedingswater/spuistroom opgeven.
Hoe berekent u de oppervlakte groeimedium?
Vanaf 1 januari 2008 berekent u de oppervlakte groeimedium als volgt: u neemt de volledige oppervlakte van de bedrijfsruimte waarin geteeld wordt op groeimedium. Bij teelt in meerdere lagen telt u er de oppervlakte van die extra lagen bij op. Paden tussen de planten voor verzorging of oogst worden dus niet meer in mindering gebracht en maken integraal deel uit van de ruimte met groeimedium. Een centraal gangpad waarlangs planten, oogst en materiaal worden aan- en afgevoerd kan wel nog in mindering gebracht worden. Zowel de ruimte voor groeimedium binnen als buiten wordt in rekening gebracht. Als u in meerdere lagen teelt, telt u de oppervlakte van elke teeltlaag op en dit resultaat vermenigvuldigt u met 90 %.
Wat houdt de aangifteplicht in?
Als u een tuinbouwer bent, betekent dit concreet dat u jaarlijks een aangifte indient, waarmee u de Mestbank onder andere gegevens verschaft over de geproduceerde hoeveelheid voedingswater en spuistroom op uw bedrijf in het voorbije jaar. Bovendien geeft u tijdens het lopende jaar via de Verzamelaanvraag van het Agentschap Landbouw en Zeevisserij uw bedrijfsgebouwen, gronden, teelten, … op. De aangifte doet u via het Mestbankloket.
Als u in de loop van het jaar verschillende soorten voedingswater aanmaakt of spuistroom produceert, neem dan de nodige maatregelen om die bij de daaropvolgende aangifte ook te onderscheiden naar hoeveelheden toe. Denk er ook aan om het reinigingswater van de leidingen als een aparte spuistroom te registreren.
Niet aangifteplichtig?
Een bedrijf dat niet aangifteplichtig is, is enkel vrijgesteld van de aangifteplicht. Andere bepalingen van het Mestdecreet blijven wel van toepassing, zoals het verbod om mest (alle soorten, waaronder spuistroom) te lozen in oppervlaktewater, het respecteren van de bemestingsnormen op landbouwgrond en het opmaken van mestafzetdocumenten bij mestafzet.