De digitale aangifte kan
vanaf 2 januari 2025 ingevuld worden op het Mestbankloket. De uiterste indieningsdatum is 15 maart 2025. Via detoelichting (geüpdatete versie volgt in januari) vindt u snel een antwoord op inhoudelijke vragen.
Als u een aangifte moet indienen, maar denkt dat u niet
aangifteplichtig bent, dan kunt u dit noteren bij de opmerkingen (laatste vraag van de digitale aangifte) en het formulier
Aanvraag van een vrijstelling van de aangifteplicht opladen als bijlage.
Hieronder vindt u meer uitleg over hoe u de Mestbankaangifte kunt invullen:
Aanmelden
U kunt zich aanmelden op het Mestbankloket met uw elektronische identiteitskaart (eID) of via Itsme. Dehandleiding bij het aanmelden helpt u bij het installeren van de eID-kaartlezer, het aanmelden, etc.
Als u geen Belg bent of in het buitenland verblijft, beschikt u niet over een eID. Neem in dat geval contact op met de Mestbank en vraag naar een gebruikersnaam en wachtwoord als buitenlander. De dag nadat u de gebruikersnaam en het wachtwoord hebt ontvangen, kunt u zich aanmelden op het Mestbankloket.
Wilt u iemand anders de aangifte laten indienen via het Mestbankloket? Dat kan als u hiervoor een volmacht geeft. De dag nadat u de volmacht gaf, kan de volmachthouder zich aanmelden op het Mestbankloket.
Wilt u zien hoeveel aangiftes u nog moet indienen? Meld u aan bij het Mestbankloket. Bovenaan het scherm verschijnt dan hoeveel aangiftes u nog moet indienen. Dat cijfer omvat zowel de nog in te dienen aangiftes van de eigen exploitaties, als de nog in te dienen aangiftes van de exploitaties waarvoor u op het ogenblik van inloggen volmacht hebt.
Invullen aangifte
Via de rubriek Aangifte, kiest u voor 'Invullen aangifte'. Als u meerdere exploitaties hebt, selecteert u de gewenste exploitatie. Vervolgens wordt u met ja-/nee-vragen door uw aangifte geleid.
Via de rubriek Bijlagen kunt u bestanden als bijlage opladen bij uw aangifte. U krijgt in die rubriek een overzicht van alle bijlagen die nodig zijn om de aangifte te vervolledigen.
U kunt uw Mestbankaangifte zelf wijzigen tot en met 15 maart
Via de rubriek ‘Aangifte’ kunt u klikken op ‘Aangifte aanpassen’. Denk eraan om de aangepaste aangifte telkens opnieuw in te dienen via de knop ‘controleren en doorsturen’, anders gaan uw wijzigingen verloren.
Via de rubriek Controleren en doorsturen kunt u de aangifte indienen. Als uw e-mailadres gekend is bij de Mestbank, ontvangt u een bevestigingsmail als u uw aangifte definitief hebt doorgestuurd. In de rubriek 'ingediende aangiftes' ziet u dan een datum ingevuld in de kolom 'Aangifte online doorsturen'. Als u meerdere exploitaties hebt, moet u aangifte doen voor al uw exploitaties. U ontvangt een bevestigingsmail per exploitatie.
Hebt u vragen bij het invullen, lees dan detoelichting (geüpdatete versie volgt in januari) die uitleg geeft over hoe u de verschillende aangiftegegevens bepaalt en berekent.
Aandachtspunt: zorg voor geldig analyseresultaat voor mestopslag op 1 januari 2025
Voor de aangifte van de opslag van mestsoorten waarvoor geen forfaitaire richtwaarde bestaat, moet u over een geldig analyseresultaat beschikken.
Wat betekent dat voor de aangifte van de opslag op 1 januari 2025?
- U werkt met een
opslagstaal: u kunt alleen het analyseresultaat van een staal dat is genomen tussen 1 oktober 2024 en 15 februari 2025 gebruiken.
- U werkt met vrachtstalen: u kunt kiezen tussen:
- het gemiddelde analyseresultaat van minstens 2 vrachtstalen die zijn genomen in 2024;
- het gemiddelde analyseresultaat van 2 vrachtstalen die zijn genomen tussen 1 januari 2025 en 15 februari 2025.
De samenstelling van de opslag op 1 januari wordt bepaald volgens een cascadesysteem. Meer informatie over dit cascadesysteem vindt u hieronder.
Cascadesysteem om mestsamenstelling te bepalen voor de stock van mestsoorten waarvoor u kiest voor analyses
Jaarlijks laat u aan de Mestbank weten hoe u de
mestsamenstelling wilt laten bepalen. Dat doet u voor elke mestsoort. U kunt kiezen tussen een forfaitaire mestsamenstelling of een mestsamenstelling op basis van regelmatige analyses.
Kiest u voor analyse? Dan bepaalt de Mestbank voor die mestsoort de mestsamenstelling van de stock op basis van het onderstaande cascadesysteem:
- Is er een
bedrijfsspecifieke mestsamenstelling (BSM)? Dan geldt die.
- Geen BSM? Dan wordt de mestsamenstelling bepaald op basis van de
meest recente geldige analyse (opslagstaal of gemiddelde van 2 vrachtstalen)
tussen 1 oktober en 31 december van het vorige jaar.
- Geen recente gegevens van het vorige jaar? Dan wordt de mestsamenstelling bepaald door het
jaargemiddelde te bepalen van alle vrachtstalen in het vorige jaar, als er minstens 2 vrachtanalyses gekend zijn in dat jaar.
- Geen jaargemiddelde van vrachtstalen? Dan wordt de mestsamenstelling bepaald door de
meest recente geldige analyse (opslagstaal of gemiddelde van 2 vrachtstalen) tussen 1 januari en 15 februari van het huidige jaar.
- Geen geldige analyse in het huidige jaar? Dan geldt het
forfait, als er voor de mestsoort een richtwaarde bestaat.
Opmerking: voor vloeibare varkensmest zijn vrachtstalen de enige geldige stalen. Eventuele opslagstalen van vloeibare varkensmest worden niet in rekening gebracht bij de bepaling van de samenstelling van de opslag.
Uiterste indieningsdatum
U kunt uw aangifte indienen tot en met 15 maart 2025.
Wie de aangifte niet of te laat indient, krijgt een boete van 250 euro. Bij herhaling binnen de 5 jaar verdubbelt de boete tot 500 euro.
Contact
Ondervindt u moeilijkheden bij het indienen van uw aangifte? Neem contact op met de Mestbank in uw provincie.
-
VLM Regio West (West- en Oost-Vlaanderen):
T 02 543 76 29: kies 2 in menu –
aangifte.west@vlm.be: - Velodroomstraat 28, 8200
Brugge
- Koningin Maria Hendrikaplein 70 bus 75, 9000
Gent
-
VLM Regio Oost (Antwerpen, Limburg en Vl-Brabant):
T 02 543 76 30: kies 2 in menu –
aangifte.oost@vlm.be:
- Cardijnlaan 1, 2200
Herentals
- Koningin Astridlaan 50, 3500 Hasselt