Situering
Het projectgebied, dus het gebied waar het landinrichtingsproject loopt, ligt ten noordwesten van Brugge. Het is de zone omsloten door het Boudewijnkanaal, het kanaal Brugge-Oostende en de kustlijn. Het vormt een belangrijk deel van het werkingsgebied van de Nieuwe Polder van Blankenberge.
(Klik op de kaart om in te zoomen)
We vinden hier een door de mens gemaakt landschap. Meer dan 1000 jaar geleden bestond het uit een uitgebreid slikken- en schorrenlandschap, dat regelmatig overstroomde. De zee reikte via diverse getijdegeulen tot diep in het binnenland. Vanaf de 10e eeuw begon de mens de kustvlakte te beschermen tegen overstromingen door de aanleg van dijken.
Het systeem van dijken en een fijnmazig stelsel van waterlopen is in de daarop volgende eeuwen systematisch uitgebouwd. Het dichte netwerk van grachten, sloten, kanalen en sluizen dient om regenwater af te voeren naar de zee. De vruchtbare poldergrond maakte dat de Oudlandpolder een belangrijk gebied werd voor akkerbouw en veeteelt.
Op een aantal plaatsen, moeren genaamd, is veen ontgonnen. Hierdoor ontstonden natte, laag gelegen gebieden. Ook de zogenaamde poelgronden kwamen door ontwatering en de hiermee samenhangende inklinking van de bodem in de loop der eeuwen een stuk lager te liggen. In deze lager gelegen en moeilijker te ontwateren gebieden ontwikkelden zich belangrijke natuurgebieden met typische plant- en diersoorten.
De Oudlandpolder heeft nog een sterk open karakter met weidse zichten. In tegenstelling tot andere gebieden in Vlaanderen is er weinig lint- en verspreide bebouwing. De verwevenheid tussen landbouw, natuur en historische dorpskernen in het typisch polderlandschap is groot. Het contrast met de sterk verstedelijkte en toeristische kustzone is uitgesproken.
Raamakkoord
Op 4 april 2018 is onder impuls van de gouverneur van de provincie West-Vlaanderen een raamakkoord ondertekend dat aan de basis ligt van het landinrichtingsproject Oudlandpolder. Het raamakkoord heet voluit “Raamakkoord inzake het waterbeheer in een deel van de Nieuwe Polder van Blankenberge in functie van het realiseren van een klimaatrobuust waterbeheer in de Oudlandpolder en de realisatie van de langetermijndoelstellingen van het gebied voor zowel landbouw als natuur".
In het raamakkoord is o.a. opgenomen dat de coördinatie van de uitvoering van het raamakkoord best zou gedaan worden via een landinrichtingsproject Oudlandpolder. De minister bevoegd voor Omgeving heeft daarom in oktober 2018 aan de Vlaamse Landmaatschappij de opdracht gegeven een onderzoek te doen naar opportuniteit en haalbaarheid van een landinrichtingsproject “Oudlandpolder". De Vlaamse regering heeft op basis van het rapport van onderzoek naar opportuniteit en haalbaarheid het landinrichtingsproject Oudlandpolder ingesteld op 18 december 2020. Landinrichting is een wettelijk instrument dat de Vlaamse Landmaatschappij gebruikt voor de inrichting van de open ruimte.
Landinrichtingsproject met planbegeleidingsgroep
Het landinrichtingsproject Oudlandpolder is ingesteld door de Vlaamse regering op 18 december 2020. Op dat moment is ook de planbegeleidingsgroep van het landinrichtingsproject opgericht. Deze planbegeleidingsgroep fungeert als stuurgroep voor het landinrichtingsproject. De startvergadering van de planbegeleidingsgroep was op 2 maart 2021. De Vlaamse Landmaatschappij doet het secretariaat van de planbegeleidingsgroep. Die bestaat uit vertegenwoordigers van:
- Het Agentschap voor Natuur en Bos
- De Vlaamse Milieumaatschappij
- Het Agentschap Onroerend Erfgoed
- Het Departement Omgeving
- Het Agentschap Maritieme Dienstverlening en Kust
- Het Agentschap Wegen en Verkeer
- Sport Vlaanderen
- Toerisme Vlaanderen
- De provincie West-Vlaanderen
- Het autonoom provinciebedrijf Westtoer
- De stad Blankenberge
- De stad Brugge
- De stad Oudenburg
- De gemeente Bredene
- De gemeente De Haan
- De gemeente Jabbeke
- De gemeente Zuienkerke
- De Maatschappij van de Brugse Zeehaven
- De Nieuwe Polder van Blankenberge
- Het Regionaal Landschap Houtland en Polders
- Het Algemeen Boerensyndicaat
- De Boerenbond
- Natuurpunt
Extra info