De Vlaamse Landmaatschappij is betrokken bij tal van projecten.
- Landinrichtingsprojecten
- Ruilverkavelingsprojecten
- Natuurinrichtingsprojecten
- Plattelandsprojecten
- Europese projecten
- Totaalprojecten
Landinrichting
De Vlaamse Landmaatschappij is al sinds 1988 bezig met landinrichting. In 2014 werden het decreet betreffende de landinrichting en het besluit van de Vlaamse Regering betreffende de landinrichting goedgekeurd. Daardoor zijn snelle realisaties op het terrein mogelijk, en werd ook de afstemming, samenwerking en betrokkenheid van private en lokale partners, eenvoudiger.
Het doel van het decreet landinrichting is het bieden van een breed inzetbare 'instrumentenkoffer' om oplossingen op maat te bieden voor allerhande projecten. Die koffer bevat diverse instrumenten voor inrichting, beheer, grondverwerving, grondmobiliteit en flankerend beleid. De verschillende instrumenten kunnen op maat en in onderlinge samenhang ingezet worden voor de realisatie van een breed scala aan plannen en projecten die bijdragen aan het behoud en de ontwikkeling van de ruimte in Vlaanderen.
In de brochure landinrichting kunt u lezen wat landinrichting vandaag precies inhoudt, wat de verschillende procedures zijn, en wat de rol van steden, gemeenten, provincies overheden, particulieren en de Vlaamse Landmaatschappij binnen landinrichting is.
Steun aan landbouwbedrijven en andere bedrijven voor investeringen en uitvoeringsinitiatieven die zij uitvoeren voor de realisatie van landinrichtingsplannen voldoet aan de Europese regels voor staatssteun (Verordening EU 702/2014). Meer informatie over die steun leest u in de contextnota's voor de instandhouding van cultureel en natuurlijk erfgoed op landbouwbedrijven, op niet landbouw-bedrijven en voor investeringen in materiële activa op landbouwbedrijven.
Ruilverkaveling
Ruilverkaveling herschikt landbouwpercelen binnen een vooraf afgebakend gebied. Daarmee wordt gestreefd naar aaneengesloten, regelmatige en gemakkelijk toegankelijke kavels die zo dicht mogelijk bij het landbouwbedrijf liggen. Ruilverkaveling bevordert zo de rendabele en duurzame landbouwuitbating.
Ruilverkavelingsprojecten
worden in België uitgevoerd sinds 1956. Voor de praktische uitvoering in
Vlaanderen worden de ruilverkavelingscomités sinds 1988 bijgestaan door de Vlaamse Landmaatschappij.
De doelstellingen zijn inmiddels veel ruimer geworden. Ruilverkaveling past zich hierbij in in het ruimtelijke ordenings-, het milieu- en natuurbeleid en het plattelandsbeleid. Er wordt gezocht naar mogelijkheden om bij te dragen aan natuur- en landschapszorg, zorg voor cultuurhistorisch en archeologisch erfgoed, recreatief medegebruik, ... in evenwicht met de landbouwkundige verbeteringen.
Ruilverkavelingsprojecten worden uitgevoerd in gebieden met een hoofdzakelijk landbouwkundige bestemming. Ze liggen verspreid over gans Vlaanderen, met concentratie in de voornaamste landbouwstreken.
Meer weten? Bekijk onze brochure ruilverkaveling die we maakten in 2005.
Natuurinrichting
Natuurinrichting wordt sinds 1998 toegepast om gebieden zo goed mogelijk in te richten in functie van onze natuur. Natuurinrichting wil door actief ingrijpen betere omstandigheden creëren voor de ontwikkeling van de natuur in gebieden die daarvoor aangewezen zijn.
Natuurinrichting kan op verschillende plaatsen aangewezen zijn om een geschikt milieu te laten ontstaan voor de flora en de fauna, b.v. in oude en diepe zandwinningsputten, op opgehoogde terreinen, op voormalige industriegronden die een natuurbestemming krijgen, gebieden waar bijzondere vormen van waterbeheer nodig zijn, op plaatsen waar dieren een weg moeten kunnen oversteken, in natuurgebieden waar recreatie best geordend wordt, enz.
Lees er meer over in de brochure natuurinrichting.
Plattelandsprojecten
Plattelandsprojecten moeten minstens één van de volgende doelstellingen nastreven:
- Vernieuwen of ontwikkelen van dorpskernen;
- Bevorderen van toeristische voorzieningen;
- Versterken van basisvoorzieningen in de plattelandsdorpen;
- Het onderhouden en opwaarderen van landelijk en cultureel erfgoed;
- De vorming en begeleiding van rurale ondernemers.