Open oproep Ruimte voor Voedsel
VLM stelt gronden ter beschikking voor een project rond korteketenlandbouw. 3.52 ha landbouwgrond in Boechout ter beschikking van landbouwers die willen starten met een korteketenproject.
De korte keten krijgt de laatste jaren steeds meer aandacht. Een groeiend aantal consumenten wil weten waar hun voedsel vandaan komt en wil kwaliteitsvolle en verse producten recht van bij de boer. Voor landbouwers is het een alternatief verdienmodel, waarbij ze vaak een betere prijs voor hun producten krijgen. Bovendien biedt de korte keten mogelijkheden om voedselkilometers en verpakkingsafval te verminderen.
Voor veel landbouwers die willen starten met een korteketenlandbouwbedrijf is de toegang tot grond echter een probleem. Grond in Vlaanderen is schaars en duur. Nieuwe landbouwers kunnen vaak niet rekenen op het overnemen van het familiebedrijf en staan dan voor een intense zoektocht naar geschikte gronden.
De Vlaamse Landmaatschappij (VLM) neemt in dit verhaal haar rol op met een proefproject van 3.52 ha gronden in Boechout. De grond wordt gedurende een aantal jaren ter beschikking gesteld aan een landbouwer die van start wil gaan met een project rond korte keten. Na een positieve evaluatie van het traject wordt gestreefd naar rechtszekerheid op lange termijn voor de gebruiker. De gronden zijn gelegen in de Antwerpse Zuidrand, op wandelafstand van de dorpskernen van Vremde en Boechout. De winnaar: Grassroots
In augustus 2023 wist Lien Vrijders met haar project ‘Grassroots’, de jury te overtuigen: Landbouw die niet alleen voedsel voortbrengt, maar ook bijdraagt aan het herstel van de natuur, dat is haar doel.
Het belangrijkste onderdeel van Grassroots is een voedselbos, dat werkt als een natuurlijk bos. Dit voedselbos heeft verschillende lagen: hoge bomen zoals notenbomen, lagere fruitbomen, bessenstruiken, kruiden, wortels in de grond, en klimplanten zoals druiven. Deze lagen vangen samen veel zonlicht op en maken het voedselbos beter bestand tegen klimaatverandering. Het doel is om een zelfvoorzienend systeem te creëren dat de bodem vruchtbaarder maakt, koolstof opslaat en de biodiversiteit verbetert. Met haar voedselbos wil ze tonen dat landbouw en natuur toch hand in hand kunnen gaan. Voedsel produceren in een voedselbos is een landbouwmethode die goed aangepast is aan ons veranderende klimaat. Bomen houden veel beter het water vast, waardoor het perceel de vaker voorkomende droogteperioden kan overbruggen. Die bomen koelen ook het landschap en de planten halen mineralen uit gevallen bladeren.
Het project heeft natuurlijk ook een economisch model nodig. Zo kunnen geïnteresseerden lid worden van Grassroots. Leden betalen €300 in het begin van het seizoen, die daarna besteed kan worden in de webwinkel. Dat startkapitaal aan het begin van het jaar is nodig om het seizoen op te starten, compost, zaden, enz. aan te kopen.
Benieuwd hoe Lien het er na één jaar project vanaf gebracht heeft? Binnenkort bezoeken we Lien opnieuw om de stand van zaken te bekijken. Lees voor nu al meer in dit persbericht.
Grassroots: één jaar later
Dit is Lien Vrijders, ze werd vorig jaar gekozen binnen het project Ruimte voor Voedsel om haar toekomstgerichte landbouwproject uit te werken. Eén jaar na opstart namen we een kijkje. De aanpak van Grassroots berust op drie pijlers: de economische, de ecologisch en sociale. Zo past het project binnen het geheel aan toekomstgerichte landbouwinitiatieven die het landinrichtingsproject wil opstarten.
Luister hier hoe ze zelf haar verhaal vertelt: