Nieuws
- Op 15 december 2023 ging onze boeiende Nature Based Solutions (NBS) workshop door in Brugge. De Belgische partners Vlaamse Landmaatschappij, de Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek (VITO), Inagro en de Provincie West-Vlaanderen werkten o.a. samen aan een overzicht van natuurgebaseerde oplossingen (NBS) en koppelen hier voorbeelden en bestaande, concrete projecten aan.
- Kick-off meeting met alle partners in Delft van 9 tot 13 oktober 2023. Deltares Nederland organiseerde als leadpartner onze eerste bijeenkomst. We zijn vertrokken!
Het meest actuele nieuws over de concrete VLM cases?
NBRACER
NBRACER, wat staat voor Nature Based solutions for Atlantic regional climate resilience, is een dynamisch initiatief dat zich richt op het inzetten van natuur gebaseerde duurzame oplossingen om de regionale klimaatbestendigheid in de Atlantische zone te versterken. NBRACER wordt getrokken door Deltares Nederland. Samen met bevlogen partners uit Denemarken, Portugal, Nederland, Frankrijk, Spanje en België bundelen we onze krachten.
NBRACER loopt van 1 oktober 2023 tot 30 september 2027.
Binnen NBRACER gaan we aan de slag in diverse landschapstypes: de kustzones, stedelijke omgevingen en de landelijke gebieden. NBRACER omvat verschillende demonstratie- en replicatieregio's.
NBRACER is actief in demonstratieregio's:
- Cantabria, Spanje
- Porto, Portugal
- Nouvelle-Aquitaine, Frankrijk
- Centraal Denemarken, Denemarken
- West-Vlaanderen, België
Later in het project zal NBRACER ook aan de slag gaan in de replicatieregio's:
- Cavado, Portugal
- Friesland, Nederland
- Oost-Vlaanderen, België
Sinds de aftrap op 1 oktober 2023, gaan alle partners zich volop geven voor het project NBRACER tot het einde van 2027. Samen gaan we de uitdaging aan naar duurzame oplossingen voor een veerkrachtigere toekomst! 🌍✨
NBRACER en VLM
VLM gaat enthousiast aan de slag binnen het NBRACER project en richt zich op:
- het verder ontwikkelen, experimenteren, monitoren en opschalen van de nature based solutions in de projecten Valleiflanken Ijzer en Oudlandpolder. Dit zijn de demonstratie-regio's in West-Vlaanderen. VLM werkt hier aan mee.
- het gericht toepassen en opvolgen van de inzichten en ervaring in het gebied Zuidwestelijke Vlaamse Ardennen, de Moervaartvallei en het project Water-Land-Schap. Dit zijn de replicatieregio's in Oost-Vlaanderen. VLM is verantwoordelijk voor deze acties.
VLM zal binnen NBRACER kennis en inzicht verwerven in de praktische toepassing en implementatie van nature based solutions en de bepalende factoren voor hun succesvolle toepassing.
Dit betekent vertrekken vanuit de streekeigen vereisten om te komen tot klimaatadaptatie, rekening houden met de gebiedseigen socio-economische context en de versterking van specifieke ecosysteemdiensten die de NBS leveren voor de regio.
VLM werkt binnen NBRACER vanuit 5 boeiende projecten
- Demonstratieregio's
- Project Valleiflanken Ijzer: onderzoek naar mogelijkheden om NBS te implementeren in het project als demonstratie.
- Project Landinrichting Oudlandpolder Landinrichtingsplan (LIP) deel 1:
- case Groene gordel Blankenberge: "integrated constructed wetland" - bestaand concept verder uitwerken en onderzoeken als demonstratie binnen NBRACER.
- optioneel: andere NBS onderzoeken binnen het project, zoals eventueel komen tot een peilbesluit voor de polder.
- Replicatieregio's
- Landinrichtingsproject (LIR) Zuidwestelijke Vlaamse Ardennen: Natuurgebaseerde oplossingen gebiedsgericht definiëren als uitvoeringsmaatregelen in dit landinrichtingsproject als replicatie.
- Project Water-Land-Schap en klimaatwerkgroep VLM regio West: bepalen welke NBS-maatregelen hieruit relevant zijn voor opname in de te ontwikkelen NBS-portfolio en voor andere demonstratie- en replicatieprojecten.
- Project Moervaartvallei: Kalvekant-Reepkens-Oostdonk-Maaibos
- Case Maaibos: "natte natuur" - bestaand concept verder uitwerken en onderzoeken als replicatie binnen NBRACER
- VLM neemt ook lessen mee uit andere recente Europese projecten zoals:
- BUFFER+, dat inzet op het herstel van veengebieden en andere wetlands, projectleider Wim van Isacker
- NBS4local, een beleidsproject, projectleider Liesbeth Gellinck.
Realisatie van ambitieuze doelstellingen
Portfolio van innovatieve maatregelen
- de realisatie van een geïntegreerde portfolio van vernieuwende maatregelen voor klimaatadaptatie met behulp van natuur gebaseerde oplossingen. De focus ligt op lessen uit de demonstratieregio's. Leiding door: Frankrijk, Climate-KIC (Knowledge innovation community)
Ontwikkeling, experimenten en monitoring
- het verder ontwikkelen, experimenteren, monitoren en opschalen van NBS in respectievelijk kust-, stedelijke en rurale landschappen in zowel demonstratie- als replicatieregio's. Leiding door: Nederland, Deltares, Nederland, Wageningen University & Research en België, VITO.
Technisch Framework
- ontwikkeling van een technisch framework dat het ontwerp en de toepassing van nature based solutions in de praktijk ondersteunt. Leiding door: Spanje, Santander en Fundacion Instituto De Hidraulica Ambiental De Cantabria (FIHAC).
Innovatieondersteuning voor NBS-implementatieprocessen
- omvat operationele benaderingen, diensten en hulpmiddelen om de benodigde voorwaarden te creëren voor het demonstreren en repliceren van klimaatadaptatie-NBS in de regio's. Leiding door: Nederland, Wageningen University & Research.
Integratie van inzichten
- koppelt nieuwe inzichten aan bestaande kennis en zorgt ervoor dat deze worden toegepast buiten de replicatieregio's. NBRACER beoogt maximale koppeling van nieuwe inzichten aan bestaande projecten en initiatieven. Deze afbeelding geeft een inzicht in de mogelijke synergieën. Leiding door: Europa, ICLEI Europe.
Financiering van NBRACER
De totale kost van het NBRACER project ligt op 18,1 miljoen euro. Hiervan betaalt de Europese Commissie 70% via het Horizon programma. De totale kost van het VLM gedeelte is 870.625 euro,. Het project is deel van Horizon-MISS-2022-CLIMA proposal.
Bevlogen partnerschap
Binnen NBRACER werkt VLM zeer nauw samen met een aantal regionale partners:
N
NBRACER wordt gecoördineerd door de Nederlandse leadpartner Deltares, samen met volgende partners:
AcclimaTerra, Aalborg University, Bordeaux INP (Polytechnique institute of Bordeaux), CIM Cávado (Comunidade Intermunicipal do Cávado), Centro Euro Mediterraneo sui Cambiamenti Climatici Foundation (CMCC), FCiênciasID - University of Lisbon, Climate Knowledge innovation community (KIC) , IHCantabria (Hydrological institute), ICLEI (Local governments for sustainability network), Inagro vzw, Klimatorium - Danmarks Internationale Klimacenter, Maps Earth observation satellite services (MEOSS), Oficina de Proyectos Europeos del Gobierno de Cantabria (OPE Cantabria), Câmara Municipal do Porto, Provincie Fryslân, Parc naturel régional du Marais poitevin, Red Cambera, Région Nouvelle-Aquitaine, Syndicat Mixte d'Études et d'Aménagement de la Garonne (SMEAG), TECNALIA Research & Innovation, Santander Ciudad, Sorbonne Université, Sustainable Innovation Institute (SII), Universidad de Cantabria, Universidade do Porto, Vlaamse Landmaatschappij, VITO (Vlaamse instelling technologisch onderzoek (VITO), Wageningen University & Research, Provincie West-Vlaanderen
Meer informatie
Interessante links
Extra informatie
Laatste update: 11 januari 2024