De Vlaamse regering heeft op 20 oktober '23 beslist tot
goedkeuring en instelling van het landinrichtingsproject 'Zuidwestelijke Vlaamse Ardennen-fase 1'. Op basis van het onderzoek 'Opportuniteit en haalbaarheid van het landinrichtingsproject Zuidwestelijke Vlaamse Ardennen - fase 1' heeft de Vlaamse Regering de instelling goedgekeurd. Landinrichting is een wettelijk instrument dat de Vlaamse Landmaatschappij gebruikt voor de inrichting van de open ruimte.
Situering
Het projectgebied behoort tot het zuidwestelijk deel van de Vlaamse Ardennen.
Het projectgebied (ongeveer 9.700 ha groot) omvat het volledige grondgebied van de stad Ronse, het overgrote deel van het grondgebied van de gemeenten Kluisbergen en Maarkedal en het zuidoostelijke deel van de stad Oudenaarde. In het zuiden wordt het projectgebied begrensd door de grens met het Waalse gewest. Landschappelijk gezien sluit het gebied hier aan op het Pays de Collines.
Beschrijving
Gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan (GRUP) Rond Ronse - definitief vastgesteld
Rond Ronse is een project dat liep via een geïntegreerd planningsproces: zoekend naar enerzijds een oplossing voor het doorgaand verkeer in Ronse, maar anderzijds ook de open ruimte rond Ronse vastleggen met o.a. de Europese natuurdoelen realiseren, een erfgoedlandschap instellen en een toekomstperspectief bieden aan de landbouw. Al deze functies hebben nu via het GRUP een bestemming gekregen in het steeds schaarser wordende open ruimte.
De Vlaamse Regering
besliste tot definitieve vaststelling van het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan 'Rond Ronse' op 23 november 2023.
De volgende stap bestaat uit de realisatie ervan op het terrein. De Werkvennootschap neemt de (her)aanleg van de weg voor haar rekening. De VLM coördineert de inrichting van de open ruimte via het Landinrichtingsproject.
Het landinrichtingsproject Zuidwestelijke Vlaamse Ardennen heeft volgende doelstellingen:
- het realiseren van 374 ha bosuitbreiding in de bosgordel Kluisbos-Hotond-Koppenberg en rond het Muziekbos in functie van de vastgestelde IHD-doelstellingen voor dit gebied en zoals afgebakend in het GRUP Rond Ronse;
- het uitvoeren van een flankerend landbouwbeleid voor landbouwers die worden getroffen door de plannen voor bosuitbreiding, aanleg van weginfrastructuur of maatregelen tot landinrichting;
- het oplossen van prioritaire erosieknelpunten gericht op het verminderen van de instroom van sediment naar infrastructuur, waterlopen, kwetsbare natuur en aanpalende percelen van andere landbouwers;
- het bijdragen aan een meer klimaatrobuust waterbeheer door het verhogen van het waterbufferend vermogen van het landschap;
- het bijdragen aan de realisatie van een goede structuur- en waterkwaliteit van actuele en potentiële waterlopen voor prioritaire soorten waaronder rivierdonderpad en beekprik;
- het versterken van ecologische verbindingen, het benutten van opportuniteiten voor habitatherstel en soortenbescherming voor prioritaire soorten waaronder vleermuizen en akkervogels;
- het versterken van typische landschaps- en erfgoedwaarden van het cultuurlandschap van de Vlaamse Ardennen;
- het versterken van de relatie tussen de dorpen en stedelijk gebied van Ronse met omliggende landschap;
- het ontharden van overgedimensioneerde infrastructuur en niet (langer) functionele constructies en gebouwen;
- het ondersteunen van de realisatie van de trage wegenplannen van de lokale besturen en het optimaliseren van recreatieve routes door het benutten van opportuniteiten ten gevolge van maatregelen voor bosuitbreiding, erosiebestrijding, beek-, landschaps- en erfgoedherstel, de aanleg van de N60 en zuidelijke omleidingsweg;
- het kwaliteitsvol verbeteren van de recreatieve (onthaal)infrastructuur gericht op natuur- en landschapsbeleving;
De Vlaamse overheid voorziet 9,9 miljoen euro subsidies via het instrument landinrichting naast de investerings- en reguliere budgetten van de andere Vlaamse overheden en diverse lokale besturen.
Tijdshorizon en fasering
Rekening houdend met de voorgestelde doelstellingen, de omvang van het projectgebied én met de beschikbaarheid van zowel personeel bij de VLM als middelen op de Vlaamse begroting maakt dat de tijdshorizont voor de volledige realisatie van deze doelstellingen ligt op 2040 - 2045.
De voorziene middelen zijn voor de realisatie van de doelstellingen voor de eerste 12 jaar, dus tot het jaar 2035 (= fase 1). In praktijk zal dit neerkomen op de opmaak van 2 à 3 landinrichtingsplannen.
Brede waaier aan partners
Overleg en samenwerking
De opmaak van een landinrichtingsproject wordt bijgestaan door een planbegeleidingsgroep, waarvan de samenstelling bepaald is door de minister. Dit adviserend orgaan begeleidt de VLM bij de opmaak van het landinrichtingsplan.
De realisatie van een landinrichtingsplan gebeurt in nauwe samenwerking met verschillende administraties en overheden die financieel of naar uitvoering toe een rol opnemen.
De partners zijn:
- Agentschap Landbouw en Zeevisserij
- Agentschap Onroerend Erfgoed
- Agentschap voor Natuur en Bos
- Agentschap Wegen en Verkeer
- Algemeen Boerensyndicaat
- Boerenbond
- Bosgroep
- Bovenscheldebekken
- Departement Omgeving
- Gemeenten Kluisbergen en Maarkedal
- Landschapspark Vlaamse Ardennen
- Milieufront Omer Wattez
- Natuurpunt
- provincie Oost-Vlaanderen,
- Sport Vlaanderen
- Steden Oudenaarde en Ronse
- Toerisme Oost-Vlaanderen (Vlaamse Ardennen)
- Werkvennootschap
Daarnaast zal overleg met de belanghebbenden een constante blijven in dit proces.
Wat volgt?
Het is nu aan de Vlaamse Landmaatschappij (VLM) om samen met de projectpartners de verschillende ambities van de open ruimte van het principieel vastgesteld Gewestelijk Ruimtelijk Uitvoeringsplan (GRUP) te vertalen in landinrichtingsplannen. Het eerste landinrichtingsplan wordt in 2027-2028 verwacht.
Het is echter niet wachten tot 2028 voor de eerste veranderingen/realisaties zichtbaar zullen zijn op het terrein. Samen met het Agenschap voor Natuur en Bos (ANB) zet de VLM al in op het uitbreiden van de bestaande bossen binnen de bestemmingen van het Ruimtelijk Uitvoeringsplan (RUP). Hiertoe worden op vrijwillige basis gronden verworven om te bebossen of om als ruilgrond te dienen voor getroffen beroepslandbouwers. Zo wordt de komende winter '23-'24 al 2,5 ha nieuw bos aangeplant als verbinding tussen het Watermolenbos en het Feelbos.
Bijkomende informatie
Perceel verkopen?
Als u eigenaar bent van een perceel dat u wenst te verkopen, kunt u altijd vrijblijvend contact met ons opnemen hierover,:
telefonisch via 0494 99 64 83 of 09 244 85 00 of via mail naar Johan Vermeer
Laatste aanpassing: november 2023