Nieuws
Het proefcentrum Viaverda is in opdracht van de VLM gestart met het opkweken van 15 soorten wilde kruiden voor zaadoogst. Het gaat hierbij over bloemen die in de mengsels voor beheerovereenkomsten voorkomen zoals o.a. korenbloem, knoopkruid, grote klaproos, wilde peen, margriet en duizendblad. Viaverda teelt deze kruiden zowel in trays als rechtstreeks ingezaaid op het veld. Intussen bleken er al heel wat kiemplantjes gegroeid te zijn.
Viaverda zal in 2025 het traject beschrijven hoe je wilde bloemen kunt opkweken vanaf zaad tot ze weer nieuwe zaden maken en hoe je die zaden kunt oogsten. Op die manier willen we geïnteresseerde telers handvaten bieden om te starten met zaadteelt van autochtone kruiden. Zo kan de beschikbaarheid van zaad van autochtone kruiden verhogen en kunnen er meer streekeigen planten ingezaaid worden in het kader van beheerovereenkomsten.
EXPBIO
Het EXPBIO-project is een samenwerking in de regio rond de Noordzee om de biodiversiteit van planten en het herstel van ecosystemen te verbeteren. Hierbij ligt de nadruk op het versterken van de zaadbank in de bodem, de ontwikkeling van innovatieve zaadmengsels, en het betrekken van gemeenschappen via educatie en burgerwetenschap. VLM is partner in EXPBIO.
EXPBIO is een Interreg Noordzee project. Het ging van start in november 2023 en loopt tot 31 oktober 2027. Het totale projectbudget bedraagt 4.537.735 euro, hiervan draagt de Europese Unie 2.722 641 euro bij. Het totale budget van het deel voor VLM bedraagt 495.126 euro. Het project bouwt voort op het Europese Beespoke project.
EXPBIO staat voor "Expanding transnational capacities to strengthen plant biodiversity and restoration in the North sea region."
Wat willen we bereiken?
Door de toenemende verstedelijking in de Noordzeeregio, is de mens steeds verder van de natuur komen af te staan. Een gevolg hiervan is plantenblindheid, wat het onvermogen van mensen beschrijft om de diversiteit aan planten te waarderen of het belang ervan in te zien.
De uitdagingen van de beschikbaarheid van inheemse zaden en plantenblindheid hebben ons ertoe aan gezet om een samenwerking aan te gaan met andere partners in de Noordzeeregio. Het doel is om de communicatie over biodiversiteit te verbeteren, ecosysteemherstel te verbeteren, inheemse zaadmengsels voor verschillende habitats te ontwikkelen, kennis over ecosysteemherstel te delen en plantenblindheid te verminderen.
Dit zullen we doen door o.a.:
Een strategische routekaart voor biodiversiteitsherstel te ontwikkelen.
In demonstratiegebieden graslandherstelpraktijken te onderzoeken die gebruik maken van de zaadbanken in de bodem.
Het demonstreren van multifunctionele zaadmengsels voor ecosystemen in de Noordzeeregio (bestuiving, educatie, natuurtherapie enz.).
Een transnationaal actieplan te ontwikkelen om plantenblindheid te verminderen door het ontwikkelen en uitvoeren van op maat gemaakte educatieve programma's. Dit om de doelgroepen te activeren om bij te dragen aan biodiversiteit door middel van burgerwetenschap.
Wat betekent VLM voor EXPBIO en hoe werken we samen met Europese partners?
- VLM zal werken aan ecologische connectiviteit in het Houtland om de boscomplexen met elkaar te verbinden via houtige kleine landschapselementen, bloemenblokken en graslanden.
- We leiden de acties rond graslandherstel waarbij we gebruik maken van streekeigen zaden bij herstel van graslanden zowel via de bodemzaadbank, inzaai van streekeigen zaden als gebruik van lokaal maaisel van soortenrijke graslanden. VLM zal dit testen in 4 proefopstellingen (pilots) in samenwerking met de partners uit Gelderland, Tröllhättan en Hjörring.
- VLM onderzoekt welke inheemse kruidachtige bloeiende planten de meeste toegevoegde waarde bieden voor wilde bestuivers. Deze planten kunnen we opnemen in onze zaadmengsels voor beheerovereenkomsten. Samen met de plantentuin van Meise zetten we een traject op van oogst, vermeerdering tot distributie van inheems zaad en zetten we stappen naar certificering toe.
Partnerschap
8 partners werken samen binnen dit Europese project: de Botanische tuin van Göteborg (SE), de stad Trollhättan (SE), de gemeente Hjoerring (DK), de Carl von Ossietzky-Universiteit (DE), de provincie Gelderland (NL), de Vlaamse Landmaatschappij (BE), de Plantentuin Meise (BE) en het Departement Omgeving (BE).
De Botanische tuin van Göteborg is leadpartner.
Meer informatie
Laatste update: november 2024