Korte inhoud
Het landinrichtingsplan Dauteweyers geeft uitvoering aan het landinrichtingsproject Stiemerbeekvallei. Dit is het tweede uitgevoerde inrichtingsplan van het planprogramma 'Stiemerbeekvallei'.
De Vlaamse Landmaatschappij heeft dit landinrichtingsplan samen met de planbegeleidingsgroep Stiemerbeekvallei opgemaakt om het natuurgebied Dauteweyers en omgeving op te waarderen. Het plan heeft de volgende belangrijkste doelstellingen:
- De bestaande historische vijverketting van Dauteweyers volledig herstellen
- Fiets- en wandelverbindingen aanleggen en verbeteren
Het landinrichtingsplan Dauteweyers is goedgekeurd bij MInisterieel Besluit op 1 augustus 2016.
Situering
Het projectgebied 'Dauteweyers' ligt in het zuiden van het landinrichtingsproject Stiemerbeekvallei ter hoogte van de vijverketting Dauteweyers, het Ganzebroek en de monding van de Dautenbeek in de Laak. Het project ligt ook helemaal in het zuiden van het gebied De Wijers.
Dauteweyers is gelegen ten noorden van Diepenbeek centrum. Het projectgebied grenst ten noorden aan de Waardestraat, de Dautenstraat en de Kempenstraat. In het oosten vormt de St.-Servatiusstraat de grens en in het zuiden de Stationsstraat (N76d). Ten westen vormt de Demer de grens.
Ten zuiden van het gebied Ganzebroek ligt het erkend natuurreservaat de Dorpsbemden-Pomperik.
Het projectgebied is ongeveer 102 ha groot.
Stand van zaken
Ecologie
We verbeterden in Dauteweyers vooral het waterhabitat voor de boomkikker, de kamsalamander en vegetaties die gebonden zijn aan droogvallende waterbodems.
Daarnaast breidden we ookhet landbiotoop voor de boomkikker uit. Hierbij hielden we rekening met de botanische waarde en mogelijkheden van extra schrale graslanden.
Om die doelstellingen te behalen werden volgende ingrepen gedaan
- · Aankoop van resterende gronden in het natuurgebied
- · Uitbaggeren van bestaande poelen
- · Afschuinen van oevers en verwijderen van boomopschot
- · Dunningswerken in beboste zones
- · Ruimte maken voor wilgen- en braamstruwelen
- · …
Door het afschuinen van de oevers en het kappen van enkele bomen rondom, bereikt het zonlicht nu beter het water, waardoor dat sneller opwarmt. Daar profiteert de boomkikker het meeste van.
Om de boomkikkerpopulatie te vergroten, creëerden we een verbinding met de vallei van de Demer door aanleg van poelen in Ganzenbroek én in het zuiden van Dauteweyers, maar ook door 'drogere' verbindingen zoals ruigtevegetaties, houtkanten en bosranden te optimaliseren.
De werken loonden: de populatie van de boomkikker is effectief toegenomen. In het eerste voorjaar na de inrichtingswerken werden 600 roepende mannetjes geteld. Dat aantal verdubbelde ondertussen. In het voorjaar van 2023 telden we er ongeveer 1200. Ze worden nu ook buiten het gebied waargenomen, wat betekent dat ze hun leefgebied nog uitbreiden.
Persbericht 'Kansen voor groene boomkikker'
Hydrologie
De waterhuishouding en de controle van het waterpeil van de vijvers werd uitvoerig in kaart gebracht. Door de water- en slibkwaliteit te meten, konden we de juiste maatregelen nemen om de structuurkenmerken van de beken en de watertoevoer van de vijvers te verbeteren. Op basis van deze gegevens pakten we ook de op- en aflaten van de vijvers aan. Toekomstig beheer in functie van de waterkwaliteit wordt zo eenvoudiger.
Recreatie
Dauteweyers kun je als wandelaar bezoeken via het instappunt in de Sint-Servatiusstraat. We richtten dit instappunt in met onder meer een fietsenstalling en een zitbank. Ook het instappunt de Pengel voor het natuurgebied De Maten, langs het Albertkanaal, werd dan aangepakt met een fietsenstalling, een picknickbank en een overdekte zone. Aan beide instappunten verbeteren we ook de parkeerinfrastructuur.
Begin 2024 werden de laatste werken uitgevoerd. We richtten de verkeersvrije Heidestraat in als belevingsvolle trage verbinding tussen de verschillende vijvers. Twee nieuwe vlonders met zitbanken op de vijvers bieden nu een aangename rustplek voor bezoekers. De Dautenbeek kreeg een zichtbare plaats in het landschap, daar waar ze vroeger ingebuisd was. Een nieuwe fiets- en wandelbrug brengt de bezoeker nu naar de andere oever.
Het wandelnetwerk werd lokaal uitgebreid met toegangspoort Demerstrand als goed uitgerust vertrekpunt. De komende jaren wordt het Demerstrand ook verder ingericht tot volwaardige toegangspoort De Wijers via een ander landinrichtingsproject.
Persbericht 'toegankelijkheid Dauteweyers'
Green4Grey
De maatregelen van Dauteweyers kaderen ook in het Europees Life+ project Green4Grey. Zo ontvingen we ongeveer 50.000 euro vanuit Europa voor deze herinrichting.
Partners
Gemeente Diepenbeek, Natuurpunt, provincie Limburg
Contact
plantonwerper Stijn Hermans - stijn.hermans@vlm.be
laatste update pagina: 20/06/2024