Beschrijving
De Wijers of het Land van 1.001 vijvers strekt zich uit over zeven gemeenten in het hart van Limburg. Acht toegangspoorten maken het waterrijk gebied op termijn beter beleefbaar voor de bezoeker. Daartoe heeft de VLM in samenwerking met de betrokken partners een landinrichtingsplan (LIP) Onthaal en beleving- fase 1 opgemaakt. Dit landinrichtingsplan zal in De Wijers bestaande sites inrichten tot volwaardige toegangspoorten.
Situering
Domein Kiewit, het Demerstrand en Domein Bovy zijn de eerste drie toegangspoorten van De Wijers die we herinrichten via de realisatie van dit landinrichtingsplan. Heusden-Zolder krijgt aan domein Bovy als eerste een toegangspoort voor De Wijers.
Perimeter van landinrichtingsproject De Wijers-Beleven met situering van de drie toegangspoorten uit het landinrichtingsplan 'Onthaal en beleving fase 1'.
Stand van zaken
Op 18 maart 2024 starten de werken op Domein Bovy.
In het najaar van 2024 starten de werken op Domein Kiewit.
In 2025 voeren we de werken uit aan het Demerstrand.
Zicht op de hoofdingang van Domein Bovy aan Galgeneinde 22 in Heusden-Zolder copyright@Vlaamse Landmaatschappij
Planning
Domein Bovy
Op Domein Bovy en in de ruimere omgeving van Bolderberg starten we met de realisatie van de toegangspoort. Daartoe zijn ingrijpende werken nodig. De hele toegangszone langs Galgeneinde pakken we grondig aan. We voorzien een onthaalinfrastructuur en verbeteren wandelroutes.
Aan Galgeneinde zorgen we voor een veilig wandelpad, gescheiden van de straatkant, tussen de hoofdingang en beide parkeerzones. De kapel nemen we op in het nieuwe wandelpad en de fietsenparking krijgt een plaats aan de buitenrand van de speeltuin. Net zoals de dienstwegen verbeteren we de paden aan de speeltuin, rond de Sint-Jansvijver, de centrale vijver en de visvijver. Zo zijn ze het ganse jaar toegankelijk, ook voor minder mobiele mensen. We voorzien een knuppelpad over het natste deel van het Hazenpad.
Langs de ringgracht verwijderen we de struiken en de haag. Op die manier krijgt de passant vanop de toegangsweg al een zicht op het historisch erfgoed van domein Bovy. Om meer water in de ringgracht te krijgen, plaatsen we een regelbare stuw en verbinden we de poel achter het Herenhuis met de ringgracht.
De waterkwaliteit verhogen we door het slib van de ringgracht en de poel te ruimen. De poel krijgt meer glooiende oevers en we vernieuwen de oeverbescherming van de ringgracht. Een nieuwe brug vervangt de stenen brug tussen het binnenplein en de dierenweide.
Aan de hoofdingang van Domein Bovy voorzien we een groot infopunt van De Wijers met informatie over het domein en het ruimere gebied De Wijers. De parking De Kluis in de Kluisstraat is vandaag al een instappunt voor een wandeling langs De Kluis. Bezoekers kunnen er aansluiten op de bestaande wandel- en fietsroutes. We richten dit instappunt opnieuw in met onder meer nieuwe infoborden en fietsenstallingen.
Impressie van de herinrichting gemaakt door Koen Grieten @Vlaamse Landmaatschappij
Meer gedetailleerde informatie over de geplande werken vind je op het technisch plan van de geplande werken en
de bijhorende legende.
De werken starten op 18 maart 2024 en duren wellicht tot juli 2024. In de beginfase verdwijnen er enkele bomen en hagen. Dat is noodzakelijk voor de aanleg van paden en het creëren van meer openheid op het domein. De hinder voor de bezoekers beperken we zoveel mogelijk. Een aantal paden en zones op domein Bovy zijn echter tijdelijk niet toegankelijk. Deze zones krijgen een duidelijke aanduiding.
De werken kosten 621.000 euro. De gemeente Heusden-Zolder betaalt 270.500 euro, de Vlaamse overheid 348.000 euro en Limburgs Landschap vzw 2.500 euro.
Meer info
Wil je graag de volledige tekst van het eindvoorstel landinrichtingsplan 'Onthaal en Beleving fase 1''bekijken?
Klik hieronder op de link naar het volledige rapport/landinrichtingsplan en de kaartenatlas: