Richting een robuuster klimaat met natuurgebaseerde groenblauwe oplossingen (NGBO’s)
De komende drie jaar gaan we in de Scheldemondregio (Oost-Vlaanderen, West-Vlaanderen en Zeeland) natuurgebaseerde groenblauwe oplossingen demonstreren (NGBO's). Zo willen we de waterkwaliteit en -kwantiteit verhogen met oog voor een systemische aanpak waarin socio-ecologische en -economische waarden geïntegreerd zijn.
In de kijker: plan van aanpak voor de Kraenepoel
Om de waterkwaliteit en -kwantiteit in de Kraenepoel te verzekeren, wordt een innovatieve oplossing voorgesteld. Er is al geëxperimenteerd in natuurgebieden waarbij het water door ijzerzand stroomt, zodat het ongewenste fosfaat bindt aan het ijzerzand en op die manier de watertoevoer gezuiverd wordt.
In de Kraenepoel hebben we bovendien te maken hebben met aanvoer van water met hoge piekdebieten, afkomstig van de snelweg. Daarom moet de filter hieraan worden aangepast zodat deze de hoge piekdebieten kan opvangen en tegelijkertijd het water zo efficiënt mogelijk kan zuiveren.
Een totaalpakket van voldoende buffers (door o.a. bekkens, verbreding van waterlopen en plaatsen van stuwen), een periodieke drooglegging van de vijver (wat zorgt voor bijkomende oxidatie van nitraten) en compartimentering van de filter moet dit combinatieprobleem van hoge pieken en efficiënte zuivering oplossen.
De compartimentering van de filter zorgt ervoor dat de filter maximaal gebruikt wordt en niet enkel de onderste zone met ijzerzand. De levensduur van de filter kan verhogen omdat de compartimenten autonoom kunnen werken. Door het inbouwen van een rustperiode vergroot ook de duurzaamheid van het ijzerzand, dat minder snel verzadigd raakt. Dit alles biedt ook voordelen voor het onderhoud, bijvoorbeeld bij een verstopping van een van de compartimenten.
Soms te veel water, maar vaak te weinig
Het regent steeds minder vaak en wanneer het dan regent, zijn de buien vaak heel intens. Water bufferen kan een oplossing bieden om neerslagoverschotten langer vast te houden in periodes van droogte. Ook al heeft ondergrondse opslag een enorm potentieel, het complexe karakter van locatiespecifieke uitdagingen, beheer en regelgeving maken dit niet eenvoudig. Binnen Aquatuur demonstreren we ondergrondse wateropslag aan de hand van kreekruginfiltratie. Op die manier willen we vanuit het project de complexiteit reduceren en de repliceerbaarheid verhogen. De partners met een actieve rol hierbij zijn: gemeente Schouwen-Duiveland en de provincie Zeeland.
Bovengronds worden ook zoetwaterbekkens meer en meer als oplossing gezien om te bufferen. Binnen Aquatuur wordt onderzocht hoe we zulke bekkens een welgekomen gast kunnen laten zijn in het landschap, welke ecologische stapstenen we kunnen creëren, en hoe we ecologische vallen kunnen vermijden. Actieve partners hierbij zijn: Noord-Beveland, Inagro en de Provincie Zeeland.
Hoe kunnen we een mogelijk surplus aan water in natuurgebieden inzetten voor de landbouw? Kan er synergie ontstaan tussen natuur en landbouw rond wateruitwisseling? Dat wil het Vlaams Kenniscentrum water (Vlakwa) en de provincie Zeeland onderzoeken binnen zeven gebieden in Vlaanderen en Nederland. Vlakwa is een onderdeel van de Vlaamse instelling voor technologisch onderzoek (VITO).
En de kwaliteit?
Onze oppervlaktewateren hebben in vele gevallen niet de gewenste kwaliteit in functie van het gebruik en de vooropgestelde milieukwaliteitsnormen. Daarom demonsteren we binnen Aquatuur verschillende constructed wetlands (CW’s) op pilootschaal en ook full-scale voor het opwaarderen van oppervlaktewater:
- Kennisinstellingen Hogeschool Zeeland (HZ) University of Applied Sciences, Universiteit Gent en VITO WaterKlimaatHub onderzoeken welk type constructed wetland optimaal is voor de zuivering van oppervlaktewater zodat het als geschikte waterbron voor verschillende toepassingen kan worden ingezet. De constructed wetland pilots worden getest op de verwijdering van zware metalen, polycyclische aromatische koolwaterstoffen, pesticiden, per- en polyfluoralkylstoffen (PFAS) en microplastics.
- In Oostkamp in de provincie West-Vlaanderen (stroomgebied Rivierbeek en Hertsbergebeek) worden vooral tijdens de zomer na lange periodes van droogte en daaropvolgende intense regenbuien de normen voor stikstof en fosfor frequent overschreden. Gezien diffuse pollutie de grootste bijdrage levert (±75%), werd gezocht naar een oplossing om het zelfzuiverende vermogen van de beek te stimuleren. Omdat die beek door landschappelijk waardevol agrarisch gebied stroomt, opteert de VMM als waterwegbeheerder voor een natuurgebaseerde groenblauwe en landschappelijk inpasbare oplossing onder de vorm van een full-scale constructed wetland (1,5ha). De Vlaamse milieumaatschappij (VMM) doet dit samen met de Universiteit Gent (UGent) en Hogeschool Zeeland University of Applied Sciences.
Natuurinrichtingsproject Kraenepoel
De Kraenepoel (Aalter, provincie Oost-Vlaanderen) is een ecologisch heel waardevolle vijver van ±20 ha die sterk lijdt onder eutrofiëring en verdroging. Hydrologische maatregelen worden voorzien om tot een hogere watertoevoer te komen met water uit intensief landbouwgebied en aflopend water van een snelweg. Dat lost het droogteprobleem op, maar zorgt voor nieuwe vragen rond waterkwaliteit. Daarom worden NGBO’s zoals ijzerzandfilter en wetland voorzien om de kwaliteit van dit extra toegevoerde water (geschat 670 m³/dag) te verbeteren. Binnen het natuurinrichtingsproject Kraenepoel zal Aquatuur bijdragen aan inrichtingsvisie, technisch ontwerp, monitoringsplan, evaluatie en stakeholderoverleg. Partners hierbij zijn de VLM, UGent, en HZ University of Applied Sciences.
Repliceren - wegwerken van niet-technische barrières
De slaagkans van de NGBO’s die we binnen Aquatuur willen uitrollen, is vaak afhankelijk van een aantal niet-technische barrières, zoals bestaande denkpatronen, institutionele regels, benodigde kennis, dialoog en verbondenheid tussen stakeholders en beleidskaders. Daarom willen in het project ook aandacht besteden aan oplossingen voor die minder tastbare barrières. Op basis van een actorenanalyse, systemische waardering (met focus op waterbeschikbaarheid en ecosysteemdiensten), en dialoog wordt door HZ University of Applied Sciences gezocht naar een duurzaam verdien- of waardemodel. Aan het einde van het project zal ook een praktijkgids gepubliceerd worden, zodat we op een heldere manier inzicht kunnen geven in de do's-and-don'ts, werking, kostprijs, en andere relevante aspecten.
Projectduur en partnerschap Aquatuur
(bron: Partners | Aquatuur | Interreg Vlaanderen-Nederland (interregvlaned.eu))
Interessante linken
Laatste aanpassing: december 2024