Copyright alle foto's: ©Vlaamse Landmaatschappij, Ward De Groote
Een van onze bedrijfsplanners spotte de voorbije weken heel wat leven op landbouwpercelen met beheerovereenkomsten in het Meetjesland krekengebied. Van kleurrijke puttertjes tot jagende kiekendieven: de beheerovereenkomsten maken voor sommige soorten een groot verschil in de wintermaanden. Kijk even met ons mee hoe landbouwers de biodiversiteit hier versterken op hun percelen!
Een winterse bloemenakker vol leven
Op een perceel met een beheerovereenkomst bloemenakker foerageerden putters (ook wel distelvinken genoemd) op de zaden van kaardebol en knoopkruid. Die kruiden zitten in het bloemenmengsel dat de landbouwer gebruikte om de bloemenakker mee in te zaaien. De bloemenakkers zijn niet alleen een feestmaal voor vogels, ook hazen en reeën vinden in de winter een veilige schuilplek op deze bloemenakkers.
Jagen boven de luzerne: de blauwe kiekendief
Links: blauwe kiekendief op fauna-akker luzerne,
rechts: juveniele kiekendief
Een mannetje blauwe kiekendief werd gespot boven een perceel met een beheerovereenkomst fauna-akker luzerne. Hij zoekt er naar muizen en kleine vogels zoals veldleeuwerik, graspieper en rietgors. De fauna-akker luzerne is een perceel opgedeeld in brede stroken van luzerne en kruidenrijke grasstroken, die extensief gemaaid worden. Zo'n perceel biedt akkervogels voedsel en broedplaatsen, terwijl roofvogels zoals de blauwe kiekendief er kunnen jagen.
Patrijzen in de polders
Foto links: patrijs op faunavoedselgewas,
rechts: vinken en kneus op faunavoedselgewas
In de winter zijn de beheerovereenkomsten faunavoedselgewas populair bij patrijzen. Dankzij het ongeoogste graan overleven ze in een winterlandschap waar voedsel schaars is. Hoewel deze percelen niet heel groot hoeven te zijn, zijn ze wel van cruciaal belang om voedsel en dekking te vinden. Ook veldleeuweriken, en in sommige streken (geel)gorzen profiteren van percelen met faunavoedselgewas.
Beheerovereenkomsten voor meer biodiversiteit in het landbouwgebied
Beheerovereenkomsten zijn samenwerkingen tussen landbouwers en de Vlaamse Landmaatschappij. In ruil voor een vergoeding voeren landbouwers op een deel van hun landbouwpercelen maatregelen uit die de biodiversiteit versterken, zoals bloemenranden, faunavoedselgewassen of luzernestroken aanleggen.
Meer weten?