Landbouwers kunnen op hun percelen vogelakkers aanleggen om de Grauwe Kiekendief te helpen. Die vogelakkers trekken prooien voor grauwe kiekendieven aan, en zijn ook een goede schuil- en broedplaats. Het is nog even wachten op grauwe kiekendieven, maar ook andere vogels profiteren mee van zo’n vogelakker.
Op dit moment broedt er al zeker één veldleeuwerik in de vogelakkers. De werkgroep Grauwe Gors zal de jongen van de veldleeuwerik ringen. Afgelopen winter gebruikten velduilen de vogelakker ook als slaapplaats.
Het aanleggen van vogelakkers is een van de maatregelen van het soortbeschermingsplan voor grauwe kiekendief. De VLM werkt daarvoor samen met het Regionaal Landschap Zuid-Hageland, Agentschap voor Natuur en Bos (ANB) ,de Werkgroep Grauwe Gors en de Werkgroep Grauwe Kiekendief .
Meer informatie over de beheerovereenkomst Grauwe Kiekendief (vogelakkers) leest u op de pagina over beheerovereenkomsten op deze website.
| De vogelakkers van de eerste landbouwers die in 2017 een beheerovereenkomst vogelakker voor de grauwe kiekendief sloten, komen mooi tot ontwikkeling. Een vogelakker is een perceel dat bestaat uit stroken met luzerne en klaver, afgewisseld door stroken met een gras-, graan-, en kruidenmengsel. De donkere stroken op de foto zijn de gras-, graan, en kruiden. De helft van die stroken is ruig blijven staan de voorbije winter. De lichtere (bredere) stroken zijn de luzernestroken. |
| Het is het tweede jaar dat deze vogelakker hier ligt. Intussen is de luzerne al goed opgekomen, waardoor er geen sprake meer is van onkruiddruk in de luzerne. De luzerne zal geoogst worden in mei. Dat is maatwerk, want sommige stukken zullen niet gemaaid worden omdat we zeker zijn dat daar veldleeuweriken broeden. Op die plaatsen kan de luzerne in bloei komen, wat extra insecten aantrekt. Die insecten dienen ook als voedsel voor de jongen van grondbroeders zoals veldleeuweriken. |