Sinds de start van het zesde mestactieplan (MAP 6) in 2019 is Vlaanderen ingedeeld in vier gebiedstypes. Afhankelijk van het gebiedstype, gelden er verschillende gebiedsgerichte maatregelen om de waterkwaliteit te verbeteren. In gebiedstype 0 is de waterkwaliteitsdoelstelling van de Nitraatrichtlijn behaald en zijn er geen gebiedsgerichte maatregelen. In de gebiedstypes 1, 2 en 3 zijn de doelstellingen nog niet behaald. De gebiedstypes 2 en 3 zijn het verst verwijderd van een goede waterkwaliteit, daarom gelden er strengere gebiedsgerichte maatregelen.
De gebiedstype-indeling wordt tweejaarlijks herzien, op basis van de recentste nitraatmetingen van het oppervlakte- en grondwater in landbouwgebied (VMM-data). De evaluatie is gebaseerd op de metingen per afstroomzone, zowel voor oppervlakte- als voor grondwater.
Overzichtskaart gebiedstype-indeling 2025-2026
Hieronder ziet u de nieuwe kaart met de gebiedstype-indeling. U kunt de kaart met de gemeentegrenzen ook downloaden: gebiedstype-indeling op basis van oppervlakte- en grondwater met de gemeentegrenzen.
Meer info
Iedere landbouwer ontvangt in de week van 6 januari via het Mestbankloket het overzicht van de mestgebruiksruimte voor 2024. In het overzicht is een extra kolom opgenomen met het gebiedstype dat vanaf 2025 van toepassing is.
Door de nieuwe mestmaatregelen zijn er in 2025 aangepaste
gebiedsgerichte maatregelen van toepassing. Een nieuwigheid is dat de bemestingsnormen gereduceerd worden afhankelijk van het gebiedstype en de hoofdteelt. De reductie kan volledig of gedeeltelijk terugverdiend worden door het toepassen van duurzame technieken.
In het voorjaar krijgt elke landbouwer na het indienen van zijn verzamelaanvraag de bemestingsprognose voor 2025 beschikbaar op het Mestbankloket. Daarin is per perceel de mestgebruiksruimte berekend.