De Noordzeeregio is een van de meest productieve landbouwgebieden ter wereld, maar staat voor heel wat uitdagingen.
Bestuiving door insecten is in de Europese Unie 15 miljard euro waard. Het natuurlijk bestuivingsniveau kan zowel de opbrengst als de kwaliteit van de landbouwproducten beïnvloeden. Het aantal bestuivers neemt echter af in heel de regio. Verlies aan bloemrijke habitats en geschikte nestgelegenheid liggen aan de basis van deze terugval. De afname van wilde bestuivers heeft ook invloed op het voortbestaan van wilde planten en dieren die ervan afhankelijk zijn.
Ook de patrijs is een goede indicator voor de ecologische toestand van landbouwgebieden. In gebieden waar patrijzen goed gedijen, is er een hoge biodiversiteit en zijn de ecosysteemdiensten intacter.
Via de projecten PARTRIDGE en BEESPOKE werkten landbouwers, natuurverenigingen, jagers, onderzoekers en overheden samen om de haalbaarheid en het effect van ‘natuur- en diervriendelijke landbouwvoering’ op patrijzenpopulaties, wilde bestuivers en de biodiversiteit in het algemeen na te gaan.
De aanpak, het verloop en de resultaten van deze samenwerking willen we met een zo groot mogelijke groep van geïnteresseerden delen. Hoe meer we de verzamelde kennis delen, des te beter kunnen we samen de vele uitdagingen aanpakken die nog voor ons liggen. Enkel zo kunnen we ervoor zorgen dat het beter gaat, met de landbouw, met de natuur, en zo ook met de mens en de maatschappij.
Hierna vindt u een bundeling van enkele presentaties die gegeven werden tijdens het kennisuitwisselingsmoment op 30 juni j.l. en linken naar relevante sites en pagina's voor extra informatie.
- De nood aan een meer biodiverse landbouw, een kader voor de projecten Beespoke en Partridge
Toelichting door Catherine Vandenbussche, VLM
- Samen aan de slag. Hoe willen en kunnen we onze doelen bereiken? Welke maatregelen werken (niet)? Welk beheer passen we toe?
Toelichting door Willem Van Colen, Inagro en Miel Cnuts, Hubert Vereniging Vlaanderen (HVV)
Toelichting door Korneel Verslyppe, Boerennatuur
Toelichting door Wim Vandenrijt, VLM
- Welke resultaten hebben we bereikt?
Toelichting door Luc Debruyn en Fleur Petersen, INBO; de informatie over de monitoring zal binnenkort verschijnen op de nieuwspagina van het INBO en beschikbaar gesteld worden via blogposts op de projectsite Beespoke
Toelichting door Laurian Parmentier (info over sinusbeheer zal later beschikbaar gesteld worden) en Ivan Meeuws (pollination service tool) van UGent (rechtstreekse link naar de app).
- Wat denkt de landbouwer?
Toelichting over de resultaten van een grootschalige enquête in de verschillende deelnemende Europese regio's door Frank Stubbe, VLM
- in een afsluitend panelgesprek blikten Nick François (Boerenbond), Jos Ramaekers (Natuurpunt), Miel Cnuts (als vervanger voor Dieter De Medts, Hubertus Vereniging Vlaanderen), Kurt Sannen (INBO) en Wouter Rombouts (VLM) terug op de studiedag en gaven ze hun kernboodschap mee voor de toekomst
De informatie van de presentaties mag verder worden gedeeld en gebruikt, maar wij vragen met aandrang om steeds de bron te vermelden en copyrights te respecteren.
Indien u specifieke elementen uit de presentaties wil gebruiken, contacteer ons en dan bekijken we hoe we u verder kunnen helpen.
Meer informatie over beide projecten is terug te vinden op volgende pagina's