Een aantal belangrijke teelten in Vlaanderen is afhankelijk van bestuivers. Vooral wilde bijen hebben een toegevoegde waarde. Maar het gaat niet goed met de wilde bij. Het Europese project BEESPOKE heeft het doel om het aantal natuurlijke bestuivers te verhogen. Daarvoor gebeurt er onderzoek, maar ontwikkelden we bijvoorbeeld ook op maat gemaakte bloemenstroken.
Tijdens deze toelichting leert u hoe wilde bijen en landbouwers elkaar kunnen helpen. Daarvoor nodigen we enkele sprekers uit:
Ivan Meeus, Universiteit Gent
Ivan Meeus is post-doctoraal onderzoeker aan de Faculteit bio-ingenieurswetenschappen aan de UGent. Hij bestudeert voornamelijk gastheer-parasiet interacties bij wilde bijen, hun immuniteit en belang in de landbouw. Hij vertelt over zijn onderzoek naar bijen en bloemenranden in de landbouwomgeving. Vooral de meerwaarde van wilde bijen voor de appel- en kersenteelt werd onderzocht.
Thomas van Loo, Inagro
Niet alleen bloemenranden kunnen bijen ondersteunen, er zijn ook andere pistes mogelijk. Zo is bloeiende luzerne een aantrekkelijke voedselbron voor tal van bestuivers en andere insecten. Inagro onderzocht wat de impact is van een gefaseerd maaibeheer in een reinteelt luzerne op de jaaropbrengst van het gewas. Thomas van Loo deelt de resultaten van dit onderzoek.
Ellen De Buck, Ecoflora
Fleurige akkerranden die levendig zoemen. Hoe begin je eraan? Voor welk mengsel kies je? Waarom is het belangrijk om de voorkeur te geven aan inheemse soorten en autochtoon zaad? En hoe zorg je dankzij een goed beheer voor een mooi en duurzaam resultaat op lange termijn, zowel voor de teeltgewassen als voor de biodiversiteit en de omgeving?
Deelnemen?
Deelnemen aan deze namiddagsessie is gratis. Schrijft u wel in via dit inschrijvingsformulier? Als u naar de beurs Agriflanders zelf wil, moet u daarvoor wel een ticket kopen. U vindt alle info over de landbouwbeurs op Agriflanders.be
Meer informatie over BEESPOKE?
U vindt alle informatie over Beespoke op https://www.vlm.be/nl/projecten/Paginas/Beespoke.aspx of op de Engelstalige website https://northsearegion.eu/beespoke/