Op 18 december 2024 keurde de Vlaamse Regering wijzigingen aan het Mestdecreet goed. De informatie op deze pagina wordt nog voor de start van het bemestingsseizoen (16 februari 2025) aangepast.
In het kort: wat wijzigt er door de nieuwe mestmaatregelen in 2025?
- De beschermingsstroken van 5 meter voor nitraatgevoelige hoofdteelten in gebiedstypes 2 en 3 moeten worden aangelegd in 2025.
- In andere gebieden geldt een strook van 3 meter, die in 2026 moet worden ingericht.
De huidige 1 meter teeltvrije strook langs waterlopen blijft overal bestaan. Maar om onze waterlopen nog beter te beschermen, maakt die langs alle VHA-waterlopen (Vlaamse Hydraulische Atlas) deel uit van bredere beschermingsstroken.
De breedte van een beschermingsstrook is 3 meter, behalve op de percelen met een nitraatgevoelige hoofdteelt in de gebiedstypes 2 en 3 en in natuur- en bosgebieden. Daar moet de beschermingsstrook 5 meter zijn. In de beschermingsstrook mag niet bemest worden, zijn er teeltbeperkingen, beperkingen op bodembewerkingen en mogen geen gewasbeschermingsmiddelen gebruikt worden.
De aanleg van de stroken gebeurt in fases. In 2025 moet op de percelen die in de gebiedstypes 2 en 3 liggen, en waarop een nitraatgevoelige teelt verbouwd wordt, een beschermingsstrook van 5 meter aangelegd worden. In 2026 worden de overige stroken van 3 meter ingericht. De oppervlakte van de stroken wordt afgetrokken van de bemestingsruimte van het perceel, ze krijgen dus geen bemestingsruimte toegekend. Bemesting is niet toegelaten op de beschermingsstrook, uitgezonderd bemesting door directe uitscheiding van begrazers langs grasland of bij tijdelijke begrazing voor onderhoud. Er mag enkel spontane vegetatie aanwezig zijn of een meerjarig buffergewas (gras, meerjarige vlinderbloemigen of meerjarige mengsels met vlinderbloemigen of houtige gewassen) vanaf 1 meter landinwaarts vanaf de bovenste rand van het talud). De beschermingsstrook kan vrijblijvend gecombineerd worden met een ecoregeling bufferstroken. Langs steile hellingen (langs VHA-waterlopen) en op percelen in VEN-gebied blijft de bemestingsvrije strook van 10 meter langs de waterlopen bestaan. De VHA-waterlopen zijn de blauw aangeduide waterlopen in de app LV-AgriLens. Langs de andere waterlopen (paarse aangeduide waterlopen in de app LV-AgriLens) is de 1 meter teeltvrije strook van toepassing.
|
Het Waterwetboek bepaalt welke afstandsregels u moet respecteren bij het bemesten. In het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) 2023-2027 vormt de aanleg van bufferstroken langs waterlopen een belangrijk element van de conditionaliteit. U vindt alle
informatie over de conditionaliteiten op de website van het Agentschap Landbouw en Zeevisserij.
Welke afstand moet u respecteren bij het bemesten?
Langs alle waterlopen en oppervlaktewaterlichamen uit het Grootschalig Referentiebestand (GRB) mag u niet bemesten met dierlijke mest, kunstmest en andere meststoffen in een strook van:
- 5 m breed vanaf de bovenste rand van het talud van een waterloop;
- 10 m breed vanaf de bovenste rand van het talud van een waterloop die gelegen is in het Vlaams Ecologisch Netwerk;
- 10 m breed vanaf de bovenste rand van het talud van een waterloop die gelegen is aan een steile helling.
Hoe verder u bemest van de waterlopen, hoe kleiner de kans dat nitraat in de waterloop uitspoelt. De bovenstaande afstanden zijn dan ook minimumwaarden.
Waar vindt u de waterlopen en oppervlaktewaterlichamen terug?
Landbouwers vinden de waterlopen en oppervlaktewaterlichamen uit het Grootschalig Referentiebestand (GRB) terug op:
Als u geen gebruik kunt maken van de bovenstaande bronnen, vindt u alle waterlopen en oppervlaktewaterlichamen ook terug op het
Geoloket landbouw.
Wat met dieren die grazen in de buurt van waterlopen?
Rechtstreekse uitscheiding bij begrazing blijft toegelaten in de buurt van waterlopen.