De Mestbank bevordert de naleving van de mestwetgeving. We doen dat samen met de sector en met iedere land- en tuinbouwer, mestverwerker, mestvoerder, kunstmesthandelaar en elke andere betrokken partij.
De regelgeving vindt haar oorsprong in het 4-jaarlijkse mestactieprogramma of MAP. Zo willen we de waterkwaliteit in Vlaanderen in lijn brengen met de Europese doelstellingen. MAP 6 loopt van 2019 tot 2022. Totdat er een nieuw Mestdecreet (MAP 7) is goedgekeurd, blijven de bepalingen van MAP 6 van toepassing, weliswaar zonder de derogatie.
Oordeelkundig bemesten staat centraal om de nutriëntenverliezen vanuit de landbouw naar het oppervlakte- en grondwater terug te dringen. Daarop is de regelgeving gericht. We spreken hierbij over de 4 J's: bemesten op het juiste tijdstip, met de juiste mestsoort, in de juiste dosis en met de juiste techniek.
Informeren
We informeren en sensibiliseren gericht over de toepassing van de regelgeving. Dagelijks zijn we in de weer om eerstelijnsondersteuning te bieden en dossiers te behartigen.
Digitale dienstverlening wint de laatste jaren sterk aan belang. De verschillende onderdelen van het Mestbankloket helpen de landbouwers om hun verplichtingen na te komen. Het is de centrale spil voor de interactie met de land- en tuinbouwers. Er wordt heel wat informatie uitgewisseld. Van ons naar de landbouwer en omgekeerd.
Controleren
We zetten sterk in op het uitwerken en uitvoeren van gerichte controleprogramma's. We handhaven de wetgeving door de bedrijfsgegevens waarover we beschikken administratief op te volgen. Ook voeren we terreincontroles uit, zowel op de gronden in landbouwgebruik als op de bedrijven. We richten ons daarbij op het bevorderen van de naleving van de wetgeving, het toezicht op het terrein en het optreden tegen overtreders.
Sanctioneren is daarbij geen doel op zich maar een noodzakelijk sluitstuk om het naleven van de wetgeving te bewerkstelligen. Dat is in het belang van alle land- en tuinbouwers en van de andere actoren die inspanningen leveren en de wetgeving toepassen.
Sancties bestaan uit maatregelen of boetes die in verhouding staan tot de overtreding en de impact op de waterkwaliteit. Voor zeer ernstige overtredingen wordt een strafrechtelijke vervolging ingesteld.