Periode
01/01/2018 – eind 2022
Opdrachtgever
Afdeling Platteland en Mestbeleid van de VLM
Uitvoerders
ILVO, Inagro, Bodemkundige Dienst van België, Pcfruit, Universiteit Gent
Kader van de studie
Om de stikstofbevoorrading en organische stofopbouw in hun bodems te verzekeren, zonder de verlaagde fosforbemestingsnormen in het MAP te overschrijden, moeten biologische land- en tuinbouwers nog creatiever aan bemesting of bodemzorg doen.
Frequente en relatief hoge dosering van organische bemesting zoals stalmest betekent immers een relatief hoge aanvoer van álle plantenvoedingsstoffen, inclusief fosfor. Deze studie zoekt een antwoord op de volgende vragen:
- Welke bemestingsstrategieën kiest u best als (bio)teler, conform de huidige mestwetgeving?
- Hoe bouwt u bodemorganische stofvoorraad op?
Doelstellingen
Dit onderzoek heeft als doel:
- bemestingsstrategieën en kennis vanuit de wetenschap en de praktijk in de biologische teelt in kaart brengen en optimaliseren;
- Input geven voor goede biologische landbouwpraktijken, met een efficiënt nutriëntenbeheer en opbouw van de bodemorganische stof in de biologische en gangbare landbouw.
Methode
De studie werkte met wetenschappelijke proeven, validatieproeven, een literatuurstudie, focusgroepen en een benchmark met het buitenland.
Resultaten
De studie geeft duidelijke handvaten aan de biologische en de gangbare landbouw voor het voeden van de bodem in tijden van lage fosforbemestingsnormen en hoge kunstmestprijzen:
- Pas een ruime gewasrotatie toe met maximale inzet van groenbedekker(mengsels), meerjarige teelten en vlinderbloemigen.
- Beperk de diepte en de intensiteit waarmee je de bodem bewerkt.
- Stem wat, hoe, wanneer en hoeveel je bemest niet alleen af op de behoefte van het gewas, maar kijk vooral ook naar het stikstofmineralisatiepotentieel van de bodem.
- Herintegreer plantaardige productie voor mens en dier zoveel mogelijk op het eigen bedrijf of door samen te werken met collega's.
- In boomgaarden kan maaisel uit de groenstrook extra stikstof beschikbaar stellen in de zwartstrook. Dat kan worden aangevuld met compost en/of champost als basisbemesting in het voorjaar.
Bijlagen