Opzet
Het doel van deze studie was het ontwikkelen van verschillende toekomstgerichte innovatieve veehouderijsystemen voor (melk)vee. Die bedrijfsconcepten kunnen gunstig zijn voor het milieu, het klimaat en de gezondheid en het welzijn van mens en dier (stikstof, fosfor, ammoniak, broeikasgassen, geur, fijn stof, enz …). Innovatie interpreteren we systemisch; ruimer dan de klassiek technologische zin. Innovatie ligt in de bedrijfsvoering, maar is ook ruimtelijk en sociaal.
Periode
1 september 2022 – 31 augustus 2023
Opdrachtgever
Afdeling Platteland en Mestbeleid van de VLM
Uitvoerders
ILVO (coördinatie), WUR, Ziegler | Branderhorst, OTO landscape architecture, VCM
Resultaten
In een gefaseerde aanpak werden na een eerste bevraging van de adviesgroep 10 basisconcepten voorgesteld. Die werden in navolgende fases samengevoegd tot 5 concepten. Uiteindelijk zijn 2 concepten doorgerekend op deze 4 vlakken:
- Economisch
- Ecologisch
- Ruimtelijk
- Dierenwelzijn & maatschappelijk verantwoord ondernemen
De twee bedrijfsconcepten van de toekomst voor melkveehouders die de studie aanreikt, zijn:
melkveehoutboer en
melkveestromenboer.
De
melkveehoutboer past agroforestry toe op het melkveebedrijf. Het concept combineert boomgewassen die een vermarktbaar product opleveren, zoals noten of fruit, met houtkanten die de landschappelijke kwaliteit en biodiversiteit verhogen, en die als voeder en/of schaduw voor het rundvee kunnen dienen.
De
melkveestromenboer richt zich op het opwaarderen van (rest)stromen binnen zijn melkveebedrijf, waaronder voer, melk, mest en andere hulpbronnen. Dit concept is gebaseerd op het idee van circulaire landbouw, waarbij efficiënt gebruik van hulpbronnen en minimalisatie van afval centraal staan.
Meer info
Wilt u als veehouder inspiratie opdoen om een of meerdere onderdelen uit het concept melkveehoutboer of melkveestromenboer op te nemen in uw bedrijfsvoering? Neem de onderstaande brochure dan zeker eens door!
Studiedag in voorbereiding
Op 7 juni 2024 organiseren ILVO en VLM een
studiedag met het middenveld en stakeholders uit de melkveesector om te bekijken hoe de onderdelen van de twee toekomstconcepten bij de melkveehouder kunnen worden geïntroduceerd.