In het plattelandsrapport 'Het Vlaamse platteland in cijfers' bundelt de Vlaamse Landmaatschappij cijfers over de bevolking, de economie, het ruimtegebruik, de mobiliteit en de lokale besturen op het Vlaamse platteland. Het rapport schetst zo een gedetailleerd beeld over de maatschappelijke thema's die er leven.
Het plattelandsrapport analyseert de maatschappelijke vraagstukken waarmee het Vlaamse platteland te maken krijgen. Daarvoor onderscheidt het rapport 3 types van gebieden in Vlaanderen: plattelandsgemeenten, verstedelijkte gemeenten en de 13 centrumsteden. Aan de hand van cijfergegevens uit allerlei bronnen, en relevante indicatoren, ontstaat een genuanceerd beeld van de sociale, economische en ruimtelijke uitdagingen in die gebieden en de impact ervan, specifiek op het platteland.
De Vlaamse Landmaatschappij coördineert het plattelandsbeleid. Deze analyse staat in functie van de langetermijnvisie van de Europese Commissie om plattelandsgebieden veerkrachtiger en welvarender te maken.
Belangrijkste conclusies
- Het Vlaamse platteland wordt diverser door vergrijzing, migratie en kleinere huishoudens. Dat biedt kansen en uitdagingen, vooral op het vlak van aangepaste huisvesting, mantelzorg, vereenzaming en voorzieningen.
- Hoewel kleiner in omvang dan de stedelijke economie, heeft het platteland een sterke landbouwsector en groeit het toerisme. Er is potentieel voor meer biolandbouw en korte keten verdienmodellen op het platteland.
- De open ruimte op het platteland neemt af en raakt meer versnipperd door woningbouw en industriële ontwikkeling en wegen. Dorpen breiden uit in oppervlakte, maar de bevolkings- en tewerkstellingsdichtheid neemt af. Veel plattelandsbewoners gebruiken de auto voor verplaatsingen, omdat ze in gebieden wonen met beperkte bereikbaarheid en minder voorzieningen.
- Tot slot hebben plattelandsgemeenten minder financiële middelen en minder personeel voor dienstverlening per inwoner vergeleken met steden.
Laatste update: 1 juli 2024