Deze maatregel zet in op samenwerkingsprojecten binnen de eerder opgemaakte Lokale Ontwikkelingsstrategie.
- Die samenwerking kan zowel interterritoriale (tussen gebieden binnen dezelfde lidstaat) als transnationale projecten (tussen gebieden van verschillende staten binnen en buiten de EU) omvatten.
- Als een gebied niet erkend is als Leader-gebied, kan er samengewerkt worden als er een soortgelijke methodologie als Leader aanwezig is (publiek-privaat samenwerkingsverband, lokale strategie, e.d.)
- De uitvoering van een project gebeurt door de Plaatselijke Groep zelf, een publiek-privaat samenwerkingsverband binnen Vlaanderen of kan gedelegeerd worden naar een promotor in het betrokken gebied.
- Binnen een samenwerkingsproject coördineert één partij (Lead partner) de werkzaamheden.
Begunstigden:
De begunstigden van deze maatregel zijn de Plaatselijke Groepen, lokale publiek-private samenwerkingsverbanden binnen Vlaanderen (conform artikel 44 van Verordening (EU) nr. 1305/2013) en de projectpromotoren die in aanmerking komen volgens de respectievelijke lokale ontwikkelingsstrategieën.
Overheidssteun:
Samenwerkingsprojecten kunnen voor maximaal 95% gecofinancierd worden.
Selectieprocedure:
De projectoproep wordt door de VLM gelanceerd in de eerste helft van 2016 (zijnde ten vroegste 1 jaar na de selectie van de Plaatselijke Groepen) en blijft open tot uiterlijk 30 september 2020. De samenwerkingsprojecten worden beoordeeld door een Vlaamse technische werkgroep en het bevoegd Provinciaal managementcomité (PMC). Die adviezen worden aan de Vlaamse minister, bevoegd voor Plattelandsbeleid, bezorgd, die het project uiteindelijk goed- of afkeurt.