| Binnen de Vlaamse Landmaatschappij verzorgt een team de visualisaties van zowel toekomstige projecten als werken in uitvoering. “Daarmee hopen wij mensen niet gewoon te overtuigen van ons project, maar ook doelgroepen met verschillende visies rond de tafel te krijgen”, zegt Anja van der Zalm van de VLM.
|
VLM-projecten
kunnen soms voor ingrijpende veranderingen in de leefomgeving zorgen. “Een infobord, een filmpje of zelfs een eenvoudige powerpointpresentatie kunnen in onze beeldcultuur ingewikkelde plannen verduidelijken”, stelt Anja van der Zalm, landschapsarchitect en lid van het VLM-visualisatieteam. “Door op een toegankelijke, visuele manier duidelijk te maken wat we met een project willen realiseren, kunnen visualisatietechnieken zo het draagvlak helpen vergroten.”
Visualisatieteam
Om dergelijke visualisaties te ontwikkelen, beschikt de VLM over een eigen netwerk van visualisatiespecialisten. “Ons interne team bestaat uit een zestal medewerkers met uiteenlopende achtergronden. Sommigen hebben een IT-opleiding genoten, anderen zijn dan weer landschapsarchitect of grafisch vormgever”, zegt Anja van der Zalm. “Daarnaast werken we afhankelijk van de beschikbare tijd en het budget samen met externe bureaus.”
Het visualisatieteam bekijkt welke projecten in beeld moeten worden gebracht, waar de prioriteiten liggen, voor welke doelgroep iets kan worden ontwikkeld en wat daarvoor de timing en het budget is. “Elk project en publiek vraagt om een andere visualisatietechniek”, legt Anja van der Zalm uit. “Willen we een project voorstellen aan een technisch ambtenaar, dan stellen we onze plannen bijvoorbeeld voor via een GIS-kaart of Autocad-tekening. Op een infoavond voor bewoners zorgen we voor een duidelijk leesbaar en minder technisch beeld.”
Fase per fase
Ook de fase waarin een project zich bevindt, bepaalt hoe het in beeld wordt gebracht. “De visualisatie van een project begint al bij de planvorming. Zo hebben we voor het landinrichtingsproject Cathemgoed samen met het extern bureau O2 praatcafés georganiseerd. De bewoners die daarop aanwezig waren konden hun ideeën verwezenlijkt zien dankzij een tekenaar die hun ideeën uittekende op een digitale tekentablet”, aldus van der Zalm.
Voor het Zeen in Brussel bepaalde een interne visualisatie het succes van het project. In de rand rond Brussel liep een autoweg doorheen een park. Om meer open ruimte te creëren, wilde de VLM die autoweg afschaffen. Anja van der Zalm: “Dat project kreeg heel wat weerstand, maar een simpele visuele voorstelling van het eindresultaat zorgde voor meer draagvlak. Daardoor zagen we het aantal vragen en klachten dalen.” Ook tijdens de uitvoering zorgt de VLM voor de nodige visualisaties. “Meestal gebruiken we ter plaatse informatieborden zodat bewoners en toevallige passanten het eindresultaat al kunnen zien. Eén goedgekozen beeld zegt veel meer dan duizend woorden.”
Technieken van de toekomst
“Hoewel moderne visualisatietechnieken vaak een indrukwekkender resultaat geven, grijpen we vanwege het karakter toch ook vaak terug naar een simpele schets. Die kunnen we later nog digitaliseren en bewerken. Toch zorgt de technologische revolutie voor een bredere waaier aan mogelijkheden”, zegt Anja Van der Zalm. “Via samenwerkingen met externe bureaus leren we veel bij over nieuwe technieken. Zo gebruiken we intussen dronebeelden van plaatsen waar je anders vaak niet bij kan, om onze visualisaties te maken . En we kijken ernaar uit om in de toekomst met augmented reality te werken om archeologische landschappen te illustreren."