Onderstaande rubriek met veelgestelde vragen gaat over het e-voorkooploket. Hier worden de meest voorkomende vragen beantwoord over de procedure, regelgeving en het indienen van aanvragen in het kader van dit beleid.
Materiële vergissing – dossier afsluiten
Eens een dossier ingediend is kunnen er geen aanpassingen meer gemaakt worden. Wenst u nog iets toe te voegen of te wijzigen dan kan een aanbiedingsdossier afgesloten worden wegens materiële vergissing. U moet motiveren waarom het dossier afgesloten moet worden en akkoord vragen aan de begunstigde(n) van alle voorkooprechten die op het goed rusten. Dit alles stuurt u samen door naar
e-voorkooploket@vlm.be.
Daarnaast kan een dossier ook afgesloten worden door een medewerker van het e-voorkooploket wanneer wordt vastgesteld dat er geen verkoop heeft plaatsgevonden.
Wanneer de begunstigde(n) een beslissing heeft uitgeoefend wordt het dossier automatisch afgesloten.
Doorsturen Fednot – juridische vragen
Heeft u vragen met een juridische inhoud, zoals bijvoorbeeld de vraag of u zich kunt beroepen op een uitzondering als voorzien in het decreet betreffende de harmonisering van voorkooprechten? Meer algemeen kunt u als notaris met vragen over de e-Notariaat, het recht van voorkoop-applicatie of over het nagaan, aanbieden en ontvangen van beslissingen voorkooprecht, terecht bij de Koninklijke Federatie van het Belgisch Notariaat (KFBN). E-mail:
servicedesk@credoc.be Tel: +32 (0)2 505 08 88
Dossier te laat aangeboden – snellere beslissing
De VLM kan niet tussenkomen in aanbiedingsdossier.
U respecteert de termijnen bepaald in het decreet houdende harmonisering van de voorkooprechten.
U kunt evenwel steeds vrijblijvend de begunstigde(n) in uw dossier contacteren ten einde sneller van hen een beslissing te bekomen tot uitoefenen of niet-uitoefenen van het voorkooprecht.
Aanbieden via e-mail
Aanbiedingen via e-mail worden niet aanvaard aangezien deze niet meer als wettelijk worden beschouwd. Het decreet houdende harmonisering van de voorkooprechten stelt immers dat het voorkooploket als enige aanbiedingen kan aanvaarden van Vlaamse voorkooprechten.
Percelen niet gevonden
Wanneer de kadastrale gegevens niet gevonden worden in het e-voorkooploket, gelieve dan eerst te controleren op Geopunt.be of u geen oude gegevens gebruikt. Wanneer u een oud perceelnummer ingeeft in Geopunt.be krijgt u het nieuwere nummer te zien, u kan dit dan ingeven in het e-voorkooploket.
E-voorkooploket voor derden
Het e-voorkooploket is enkel toegankelijk voor aanbieders (zoals notarissen) en begunstigden (zoals bijvoorbeeld gemeenten, OCMW's….) van voorkooprechten.
Andere geïnteresseerden (vastgoedmakelaars, particulieren, …) kunnen informatie over voorkooprechten raadplegen op:
http://www.geopunt.be/kaart?Viewer=Recht_van_voorkoop-themabestand_app/index.html
Let wel dat enkel het voorkooploket als authentieke bron geldt om uitsluitsel te krijgen over de vraag of er al dan niet een voorkooprecht op een goed rust in het geval dat er een onderhandse verkoopovereenkomst wordt gesloten. De notaris kan hiervoor een opzoeking doen in het themabestand op datum van de onderhandse overeenkomst.
Registratie
Om toegang te krijgen tot het e-voorkooploket moet u zich registreren. Registreren kan door het registratieformulier correct ingevuld te bezorgen aan de VLM (e-voorkooploket@vlm.be). Er is een verschillend document voorzien om u toe te voegen als begunstigde van een voorkooprecht of als aanbieder van een voorkooprecht.
De medewerker van het e-voorkooploket doet dan het nodige om u toe te voegen en brengt u op de hoogte wanneer alles is afgehandeld.
U kunt meer informatie vinden op de website van de VLM:
https://www.vlm.be/nl/themas/Vlaamsegrondenbank/evoorkooploket/procedure_voorkooprechten/Paginas/default.aspx
Geldigheid van een nieuw recht van voorkoop of bij opheffing van een bestaand recht van voorkoop
Het themabestand wordt regelmatig aangepast. Dit kan ervoor zorgen dat bepaalde rechten van voorkoop wegvallen of worden toegevoegd. Als er een bepaalde tijd zit tussen uw opzoekingen in het loket kan dit afwijkende resultaten geven (bijvoorbeeld: eind december was er wel een recht van voorkoop van toepassing en in januari niet meer, of omgekeerd). De toepassing van een recht van voorkoop wordt bepaald door de datum waarop de onderhandse overeenkomst werd gesloten. Bestond er op die datum een recht van voorkoop, dan moet deze vooralsnog worden aangeboden, zelfs als dit voorkooprecht ondertussen is opgeheven. Omgekeerd moet u geen recht van voorkoop aan te bieden indien deze niet in werking is getreden ten laatste op de datum van de onderhandse overeenkomst.