De Vlaamse havenbesturen kregen een recht van voorkoop toegekend om binnen het havengebied een (pro)actief grondbeleid te kunnen voeren.
Wettelijke basis
- het recht van voorkoop in het kader van zeehavens is geregeld in het decreet van 2 maart 1999 houdende het beleid en het beheer van zeehavens (BS 8/4/1999) (hierna havendecreet) en in het besluit van de Vlaamse regering van 27 april 2001 betreffende het voorkooprecht van de havenbedrijven (BS 29/5/2001)
- wetteksten te raadplegen op Vlaamse Codex
Begunstigden
De Vlaamse havenbesturen:
- Gemeentelijk havenbedrijf Antwerpen (rechteroever)
- Havenbedrijf Gent GAB
- Maatschappij voor Brugse Zeevaartinrichtingen
- Gemeentelijk Havenbedrijf Oostende
Bevoorrechte kopers
Naast de algemene uitzonderingsbepalingen die gelden voor alle Vlaamse decretale rechten van voorkoop en die worden uiteengezet in de rubriek 'Uitzonderingen', gelden geen specifieke uitzonderingsbepalingen.
Toepassingsgebied – Afbakening
De havenbedrijven kunnen een voorkooprecht hebben op private onroerende eigendommen gelegen in een havengebied.
De Vlaamse regering stelt de grenzen van de havengebieden vast volgens de wetgeving op de ruimtelijke ordening.
Voor de zeehavens kan het recht van voorkoop gelden in die gebieden die in gewestplannen of gewestelijke ruimtelijke uitvoeringsplannen als zeehavengebied afgebakend werden.
Als dergelijke afbakening ontbreekt, wordt voorlopig de afbakening gebruikt, zoals opgenomen in het KB van 2 februari 1993.
In het havengebied van het Linkerscheldeoever (LSO)-gebied kan het gemeentelijk havenbedrijf Antwerpen geen bevoegdheden uitoefenen die aan de Maatschappij voor het haven-, grond- en industrialisatiebeleid op de linkerscheldeoever zijn toegekend.
Opgelet: het voorkooprecht is enkel van toepassing als het perceel opgenomen is in het themabestand. Dat kan nagegaan worden via het e-voorkooploket.