Als een mengeling van potgrond met kunstmest (bv. osmocote) wordt aangekocht, moet die in 2023, net als in de voorgaande jaren niet geregistreerd worden in het kunstmestregister (niet in het verkoopsregister, niet in het gebruiksregister, en niet in verhandelingsregister).
Het kunstmestregister voor een landbouwer bestaat uit twee onderdelen: het verhandelingsregister en het gebruiksregister.
Eventuele overdrachten van kunstmest tussen verschillende exploitaties binnen één bedrijf, moeten
niet opgenomen worden in het verhandelingsregister.
Nee, de verplichting tot het bijhouden van het kunstmestregister geldt alleen voor de landbouwers die aangifteplichtig zijn in het kader van het Mestdecreet. Als u bent
vrijgesteld van de aangifteplicht, hoeft u geen kunstmestregister bij te houden.
De Vlaamse Regering besliste op 17 mei 2024 om de registratietermijnen van kunstmest te versoepelen. In sommige gevallen moet u het gebruik zelfs niet meer registreren.
In het verhandelingsregister moet de ontvangst van de kunstmest geregistreerd worden. Bijgevolg begint de termijn van 7 dagen te lopen vanaf de effectieve ontvangst van de kunstmest.
De opslag van kunstmest op 1 januari kan niet ingevuld worden in het digitale kunstmestregister. U moet die aangeven via de jaarlijkse Mestbankaangifte.
Net als uw verhandelingen van kunstmest, telt uw opslag van kunstmest op 1 januari niet mee in de mestbalans van uw bedrijf. In de mestbalans wordt gerekend met het gebruik van kunstmest op de percelen die u op 1 januari in gebruik hebt. Uw opslag van kunstmest op 1 januari wordt wel getoond bovenaan in het rapport ‘Overzicht registraties’.
Kan ik kunstmestgebruik registreren op meerdere percelen tegelijk?
Ja, in het gebruiksregister kunt u verschillende percelen tegelijk selecteren, op voorwaarde dat de opgebrachte kunstmest op dezelfde dag opgebracht is en gelijkmatig verspreid is over de verschillende percelen in kwestie. De percelen hoeven niet dezelfde teelt(en) te hebben.
Wat moet ik bijhouden voor het kunstmestgebruik op permanent overkapte landbouwgronden?
Er zijn geen uitzonderingen voorzien voor het kunstmestgebruik op permanent overkapte landbouwgronden. De kunstmest op permanent overkapte landbouwgrond moet opgenomen worden in het verhandelings- en gebruiksregister.
Wat als de landbouwer die de kunstmest aankoopt en gebruikt, niet dezelfde is als de gebruiker op 1 januari (bv. in het geval van seizoenspacht)?
Als landbouwer A kunstmest aankoopt en gebruikt op een perceel dat landbouwer B in gebruik heeft op 1 januari, dan zijn er 2 mogelijkheden:
-
1ste mogelijkheid: Landbouwer A registreert alles. Hij registreert de aankoop in het verhandelingsregister en het gebruik in het gebruiksregister. Landbouwer B hoeft in dat geval niets te registreren. Na de verwerking van de gegevens van de Verzamelaanvraag zal het door landbouwer A geregistreerde gebruik zichtbaar worden voor landbouwer B. Let wel, een landbouwer mag slechts een perceel bemesten met toestemming van de gebruiker op 1 januari.
-
2de mogelijkheid: Landbouwer A registreert de aankoop in het verhandelingsregister en landbouwer B registreert het gebruik in het gebruiksregister. Let wel, in deze situatie moet bijkomend een overdracht tussen landbouwer A en B geregistreerd worden in het verhandelingsregister. Zowel landbouwer A als landbouwer B moeten die overdracht registreren omdat er momenteel nog geen koppeling tussen beide partijen is voorzien. Landbouwer A registreert in het verhandelingsregister dus de aankoop van de kunstmesthandelaar, en de 'overdracht' naar landbouwer B. Landbouwer B registreert in het verhandelingsregister de 'ontvangst' van landbouwer A. Landbouwer B registreert ook het gebruik in zijn gebruiksregister.
Aangezien er 2 mogelijkheden zijn om de registers bij te houden, is het van belang dat er goede afspraken gemaakt worden tussen de betrokken landbouwers.
In ieder geval blijft het de verantwoordelijkheid van de gebruiker op 1 januari, om ervoor te zorgen dat het kunstmestgebruik correct en tijdig wordt geregistreerd.
Wat als de factuur van de kunstmest op mijn naam staat, terwijl de kunstmest in de praktijk niet bij mij geleverd wordt, of door mij afgehaald wordt?
De
kunstmesthandelaar registreert in zijn verkoopregister de levering aan de gefactureerde.
De
gefactureerde registreert in zijn verhandelingsregister de ontvangst van de kunstmesthandelaar. Afhankelijk van de situatie en verdere afspraken, registreert de gefactureerde vervolgens:
- ofwel het gebruik in het gebruiksregister;
- ofwel een overdracht in het verhandelingsregister.
De leveringen en verhandelingen (ontvangst en overdracht) moeten telkens geregistreerd worden vanaf de fysieke verplaatsing van de kunstmest.
Situatie 1: de kunstmesthandelaar factureert de kunstmest aan landbouwer A. In de praktijk wordt de kunstmest geleverd bij/afgehaald door landbouwer B die de kunstmest
directgebruikt.
- Als beide landbouwers afspreken dat landbouwer B het gebruik zal registreren, dan moeten de registers als volgt bijgehouden te worden:
- De kunstmesthandelaar registreert de levering aan landbouwer A (cfr. factuur).
- Landbouwer A:
- registreert in het verhandelingsregister de ontvangst van de kunstmesthandelaar.
- registreert in het verhandelingsregister een overdracht naar landbouwer B.
- Landbouwer B:
- registreert in het verhandelingsregister de ontvangst van landbouwer A.
- registreert het gebruik in het gebruiksregister.
- Als beide landbouwers afspreken dat landbouwer A het gebruik zal registreren, dan moeten de registers als volgt bijgehouden worden:
- De kunstmesthandelaar registreert de levering aan landbouwer A.
- Landbouwer A:
- registreert in het verhandelingsregister de ontvangst van de kunstmesthandelaar.
- registreert het gebruik in het gebruiksregister.
- Landbouwer B registreert niks.
Situatie 2: de kunstmesthandelaar factureert de kunstmest aan landbouwer A. In de praktijk wordt de kunstmest geleverd bij of afgehaald door landbouwer B die de kunstmest
in
opslag houdt op zijn bedrijf. In dat geval moeten de kunstmestregisters als volgt bijgehouden worden:
- De kunstmesthandelaar registreert de levering aan landbouwer A (cfr. factuur).
- Landbouwer A:
- registreert in het verhandelingsregister de ontvangst van de kunstmesthandelaar.
- registreert in het verhandelingsregister een overdracht naar landbouwer B.
- Landbouwer B:
- registreert in het verhandelingsregister de ontvangst van landbouwer A.
Wat zijn mijn verplichtingen als landbouwer met een zure wasser?
(laatst gewijzigd 19/04/2023)
Als landbouwer met een zure wasser moet u zich niet laten registreren als kunstmesthandelaar, ongeacht de hoeveelheid spuiwater die jaarlijks geproduceerd wordt of overgedragen aan andere landbouwers.
Als landbouwer met een zure wasser moet u de volgende gegevens doorgeven:
- De productie en de opslag van het ammoniumsulfaat van de zure wasser moet u aangeven via de jaarlijkse Mestbankaangifte.
- Het gebruik van het ammoniumsulfaat op eigen percelen moet u registreren in het gebruiksregister.
- De afvoer van het ammoniumsulfaat naar derden moet u registreren in het verhandelingsregister. U registreert dat in het verhandelingsregister als 'overdracht'. De ontvangende landbouwer registreert dat in het verhandelingsregister als 'ontvangst'.
Wat zijn mijn verplichtingen als interregionale landbouwer?
De verplichting tot het bijhouden van het kunstmestregister geldt voor elke landbouwer die percelen landbouwgrond in Vlaanderen gebruikt.
Een landbouwer zonder gronden in Vlaanderen, die geen kunstmest toedient op percelen van andere landbouwers in Vlaanderen
Deze landbouwer moet geen kunstmestregister bijhouden (geen verhandelingsregister en geen gebruiksregister).
Een landbouwer zonder gronden in Vlaanderen, die wel kunstmest toedient op percelen van andere landbouwers in Vlaanderen
Voorbeeld: een landbouwer A die zelf geen gronden in Vlaanderen heeft, maar wel kunstmest toedient op percelen van een andere landbouwer B in Vlaanderen.
- Landbouwer A is een aangifteplichtige landbouwer. Hij moet een kunstmestregister bijhouden:
- Hij moet alle aankopen van kunstmest registreren in zijn verhandelingsregister.
- Het gebruik op percelen van andere landbouwers kan op 2 manieren geregistreerd worden. De 2 verschillende mogelijkheden worden beschreven onder de vraag Wat als de landbouwer die de kunstmest aankoopt en gebruikt, niet dezelfde is als de gebruiker op 1 januari (bv. in geval van seizoenspacht)?
- Landbouwer A is geen aangifteplichtige landbouwer:
- landbouwer A moet geen kunstmestregister bijhouden. Hij moet wel doorgeven aan landbouwer B wanneer, hoeveel en welke meststof hij heeft toegediend op het perceel.
- Landbouwer B moet de toegediende kunstmest registeren in zijn verhandelingsregister als ontvangst. Vervolgens moet hij het gebruik registreren in zijn gebruiksregister.
Een Vlaamse landbouwer die zowel gronden binnen als buiten Vlaanderen heeft
Deze landbouwer moet alle aankoop en gebruik van kunstmest registeren. Hij moet dus ook de aankoop en het gebruik van kunstmest registreren die naar de gronden buiten Vlaanderen gaat. Het gebruik van kunstmest op eigen gronden buiten Vlaanderen moet geregistreerd worden in het verhandelingsregister als verhandelingstype ‘Gebruik op gronden buiten Vlaanderen’.
Een niet-Vlaamse landbouwer die zowel gronden binnen als buiten Vlaanderen heeft
Deze landbouwer moet:
- alle kunstmest die gebruikt wordt op Vlaamse grond zeker tijdig en volledig in zijn verhandelingsregister noteren. Als de landbouwer bij de aankoop nog niet duidelijk weet welk aandeel binnen en buiten Vlaanderen gebruikt zal worden, raden we aan om voor de zekerheid alle aankopen in het verhandelingsregister te registreren. In dat geval moet het gebruik van kunstmest op eigen gronden buiten Vlaanderen geregistreerd worden in het verhandelingsregister als verhandelingstype 'Gebruik op gronden buiten Vlaanderen'.
- het gebruik van kunstmest op Vlaamse grond registreren in het gebruiksregister.
Wat zijn de sancties als ik niet voldoe aan mijn registerplicht als landbouwer? (laatst gewijzigd 25/06/2024)
Voor het niet of foutief bijhouden van het kunstmestregister, kan een boete van 250 euro opgelegd worden. De boete wordt met 50% verhoogd bij herhaling van de overtreding binnen de 5 jaar na het opleggen van de geldboete.
Hoe kan ik mijn kunstmestgebruik registeren als de intekening van mijn percelen wijzigt t.o.v. vorige jaren?
Twee mogelijke situaties:
- De bestaande percelen blijven niet gelijk of worden niet volledig samengevoegd (bv. een perceel wordt gesplitst, waarbij de delen nog niet voorkomen als een perceel dat de voorbije jaren is aangegeven):
- In dat geval is het aangewezen om eerst de verzamelaanvraag in te dienen. Twee dagen na het indienen van de verzamelaanvraag kan de kunstmest geregistreerd worden op de nieuwe percelen. Bij het gebruik van kunstmest vóór de deadline van de verzamelaanvraag, krijgt u tijd tot en met de zevende dag na de uiterste indiendatum van de verzamelaanvraag (doorgaans 30 april) om het gebruik in het kunstmestregister in te vullen (met andere woorden tot en met 7 juni).
- Als de verzamelaanvraag niet eerst wordt ingediend, zal de landbouwer later (vanaf 2 dagen na het indienen van zijn verzamelaanvraag) zelf de percelen van die kunstmestregistraties manueel moeten aanpassen
- De percelen gaan volledig op in één nieuw perceel: de kunstmest die is geregistreerd op een van de oude percelen, wordt automatisch gekoppeld aan het nieuwe perceel.
Welke actie kan ik ondernemen als ik vaststel dat iemand anders verkeerdelijk kunstmest geregistreerd heeft op mijn percelen? (laatst gewijzigd 25/06/2024)
Merkt u dat er kunstmest werd geregistreerd op uw perceel, terwijl er geen kunstmest werd opgebracht?
Kijk dat na op het tabblad ‘gebruik per perceel’ en neem contact op met de betrokken partij. Laat dat ook via e-mail weten aan de Mestbank in uw regio:
Als het probleem niet uitgeklaard is tegen december, kunt u het voorgestelde kunstmestgebruik in de aangifte nog aanpassen, met vermelding van een motivatie.
Waar kan ik nakijken of iemand anders kunstmest geregistreerd heeft op mijn percelen?
In het
rapport 'Gebruik per perceel' kunt u een overzicht zien van het geregistreerde gebruik van kunstmest op alle percelen die u in gebruik hebt in het gekozen jaar. U kunt daar zien of de registraties door uzelf of een derde gebeurden. U kunt ervoor kiezen om alle registraties, alleen die van uzelf, of alleen die van een derde te zien.
Enkele aandachtspunten:
In dat rapport wordt alleen het kunstmestgebruik getoond dat geregistreerd is op een perceel dat gekoppeld is aan een 1-januariperceel in het jaar van gebruik. Dat betekent dat:
- de percelenlaag van dat jaar beschikbaar moet zijn in het kunsmestregister (normaal eind februari);
- u uw verzamelaanvraag van dat jaar moet hebben ingediend (bepaling voor welke percelen u een overzicht kunt zien);
- een eventuele andere gebruiker van dat perceel op 1 januari, de verzamelaanvraag van dat jaar heeft ingediend (anders kan het aangeduide perceel niet gekoppeld worden met een 1-januariperceel), waarbij het gekoppelde perceel overeenkomt met een perceel dat u in dat jaar in gebruik hebt.
U vindt ook al een indicatie van het gebruik door derden, als u in
'Detail gebruik' op de kaart klikt op een perceel dat uzelf in gebruik hebt in het lopende jaar. U krijgt dan in een pop-up een tabblaadje 'Kunstmest', met een klein rapport daarvan. Daarin staat vermeld of uzelf of een derde een registratie heeft gedaan op dat perceel.
Hoe ziet het kunstmestregister eruit op het Mestbankloket?
Hoe gaat u aan de slag met het kunstmestregister? Ontdek het in deze 4 korte fimpjes:
Waar vind ik het kunstmestregister? Hoe registreer ik een individuele verhandeling?
Hoe laad ik een lijst van verhandelingen op? Hoe kan ik in het kunstmestregister filteren en sorteren?
Hoe registreer ik het gebruik van kunstmest op een perceel van een andere landbouwer? Hoe laad ik een lijst van gebruiken op? Hoe kan ik rechtstreeks vanuit het gebruiksregister een verhandeling registreren?
Hoe registreer ik het gebruik van kunstmest op mijn eigen perceel? Hoe kan ik zien of iemand anders een registratie deed op mijn perceel?
Hoe vul ik mijn kunstmestregister in als ik ook kunstmest doorverkoop aan particulieren, maar geen registerplichtige kunstmesthandelaar ben?
In dit geval noteert u in het:
- verhandelingsregister:
- al uw aankopen van kunstmest (inclusief de aankopen van kunstmest die later opnieuw verkocht wordt)
- de overdrachten van kunstmest naar ontvangende landbouwers of particulieren (verkopen)
- gebruiksregister: het gebruik van kunstmest op eigen percelen
Hoe kan ik mijn kunstmestregister nakijken?
In de rubriek Kunstmestregister op het Mestbankloket zijn verschillende hulpmiddelen ingebouwd om te kunnen nakijken of uw kunstmestregister volledig is. U kunt uw registraties nakijken in het verhandelingsregister, het gebruiksregister en in de verschillende rapporten. Elk rapport kan geëxporteerd worden via de knop ‘csv afladen’.
In het
Verhandelingsregister (Overzicht verhandelingen) kijkt u na of alle registraties geldig zijn. Ongeldige registraties zijn alleen mogelijk als u verhandelingen registreerde via csv-oplading. Als de kolom ‘Validatie’ niet zichtbaar is in uw register, dan zijn alle registraties geldig. Als de kolom ‘Validatie’ zichtbaar is, dan kunt u de ongeldige registraties selecteren door te filteren op ‘ongeldig’. Bij het bewegen met de muis over de icoontjes in de kolom ‘Validatie’, krijgt u meer informatie over de reden waarom de registratie ongeldig is.
In het
Gebruiksregister (Overzicht gebruik) kijkt u na of alle registraties geldig en gekoppeld zijn. Als de kolom ‘Validatie’ niet zichtbaar is in uw register, dan zijn alle registraties geldig en gekoppeld. Als de kolom ‘Validatie’ zichtbaar is, dan kunt u de ongeldige of niet gekoppelde registraties selecteren door te filteren op ‘ongeldig’ en/of ‘waarschuwing perceel’. Bij het bewegen met de muis over de icoontjes in de kolom ‘Validatie’, krijgt u meer informatie over de reden waarom de registratie ongeldig, of niet gekoppeld is.
In het rapport
Overzicht registraties kijkt u uw eigen registraties na. U vindt hier een overzicht van de beginstock (uit uw aangifte), de verhandelingen (ontvangst, overdracht en gebruik buiten Vlaanderen) en het gebruik van kunstmest. Alleen geldige registraties tellen mee in dit rapport.
In het rapport
Gebruik per perceel kijkt u het gebruik op uw percelen na. In dit rapport kunt u ervoor kiezen om uw eigen registraties, registraties van derden, of beide na te kijken. In dit rapport is alleen het gebruik te zien dat geldig en gekoppeld is.
Het nieuwe rapport
Gebruik per meststof toont de gegevens die zullen ingeladen worden in uw Mestbankaangifte. Dat gaat over het gebruik van kunstmest dat geregistreerd is op de percelen die u in gebruik heeft op 1 januari (zowel door uzelf als door derden geregistreerd). In dit rapport is alleen het gebruik verrekend dat geldig en gekoppeld is.
Wanneer kan het verhandelingsregister verschillen van het gebruiksregister? (gewijzigd 25/06/2024)
Als u alle ontvangen kunstmest direct gebruikt, dan moet het totaal van de verhandelingen gelijk zijn aan het totale gebruik. U kunt dat nakijken in het rapport Overzicht registraties.
In volgende gevallen kan er een verschil zitten tussen het totaal van de verhandelingen en het totale gebruik:
- bedrijven die nog kunstmest in
stock hebben.
- bedrijven met
groeimedium: alle ontvangst van kunstmest wordt geregistreerd, terwijl het gebruik op groeimedium niet geregistreerd moet worden.
- bedrijven die kunstmest hebben gebruikt op percelen waar geen gebruik moet worden geregistreerd:
- percelen in gebiedstype 0 (waar de waterkwaliteit goed is)
- percelen behorende tot een bedrijf met een vrijstelling van gebiedsgerichte maatregelen (ongeacht in welk gebiedstype de percelen liggen)
Welke gegevens worden ingeladen in de aangifte?(gewijzigd 25/06/2024)
In de aangifte worden de gegevens ingeladen op basis van het gebruiksregister (uw eigen gebruiksregister of het gebruiksregister van een andere landbouwer).
In de Mestbankaangifte wordt het kunstmestgebruik ingeladen dat geregistreerd is op de percelen die u in gebruik heeft op 1 januari. Dat kan zowel gaan over registraties door uzelf, als door een andere landbouwer. Alleen geldige, gekoppelde registraties worden in de aangifte in rekening gebracht. In het rapport ‘Gebruik per meststof’ kunt u zien welke gegevens op dit moment zouden ingeladen worden in de aangifte.
Let op: als u beschikt over een vrijstelling voor het gebruiksregister (door percelen in gebiedstype 0 of een vrijstelling van gebiedsgerichte maatregelen) en u het gebruiksregister bijgevolg niet meer hoeft in te vullen, kunnen die gegevens niet langer automatisch ingeladen worden in de jaarlijkse Mestbankaangifte. Die moet u handmatig toevoegen aan de aangifte.
Wanneer kan het gebruiksregister verschillen van de inlading in de aangifte?
De registraties in het gebruikersregister komen niet altijd overeen met de inlading van het kunstmestgebruik in de aangifte. De verschillen kunnen volgende oorzaken hebben:
Niet geldige of niet gekoppelde registraties
Niet geldige of niet gekoppelde registraties zijn zichtbaar in het gebruiksregister, maar deze registraties komen niet in de aangifte.
Niet geldige of niet gekoppelde registraties kunt u als volgt terugvinden in uw gebruiksregister:
In de kolom 'Validatie' kunt u filteren op 'ongeldig' en/of 'waarschuwing perceel'. Als de kolom 'Validatie' niet zichtbaar is in uw register, dan zijn alle registraties geldig en gekoppeld.
Ook recente registraties (van de dag zelf), of registraties waarbij het perceel recent gewijzigd werd zijn niet direct gekoppeld. Dit gebeurt ten vroegste de dag na (aanpassing van) de registratie. Die registraties kunt u terugvinden in de csv-aflading door in de kolom 'Gekoppeld perceel' te filteren op 'onbepaald'.
Registraties op percelen die u niet in gebruik heeft op 1 januari
Registraties op percelen die u niet in gebruik hebt op 1 januari zijn zichtbaar in het gebruiksregister, maar die registraties komen niet in de aangifte.
Registraties op percelen die u niet in gebruik hebt op 1 januari kunt u als volgt terugvinden in uw gebruiksregister:
In de csv-aflading kunt u in de kolom 'Gekoppeld perceel' filteren op 'geen eigen perceel'.
Registraties door een andere landbouwer op percelen die u in gebruik hebt op 1 januari
Registraties door een andere landbouwer op percelen die u in gebruik hebt op 1 januari zijn
niet zichtbaar in het gebruiksregister, maar die registraties komen wel in de aangifte.
Registraties door derden op percelen die u in gebruik hebt op 1 januari kunt u als volgt terugvinden: in het rapport 'Gebruik per perceel' kunt u filteren op 'registraties van derden'.
Registraties van andere jaren
In het gebruiksregister zijn alle eigen registraties, over de jaren heen, zichtbaar. In de aangifte worden enkel de registraties van het betreffende productiejaar ingeladen.
Registraties van andere jaren kunt u als volgt terugvinden in uw gebruiksregister:
Op het scherm of in de csv-aflading kunt u filteren of sorteren in de kolom 'gebruiksdatum'.
Meerdere exploitaties
In het gebruiksregister zijn alle eigen registraties zichtbaar. In de aangifte worden alleen de registraties op percelen die gekoppeld zijn aan de betreffende exploitatie ingeladen. Als u meerdere exploitaties hebt, dan wordt het kunstmestgebruik bijgevolg uitgesplitst over de aangiftes van uw exploitaties.
De verdeling van het kunstmestgebruik over de verschillende exploitaties kunt u raadplegen in het rapport 'Gebruik per meststof'. In het rapport 'Bemestingsnormen' kunt u nakijken aan welke exploitatie de percelen gekoppeld zijn.
Hoe koppel ik mijn verhandelingsregister aan het verkoopsregister van mijn kunstmestleverancier?
Volg de volgende stappen:
- Ga naar het
Mestbankloket (www.mestbankloket.be). Meld u aan in het Mestbankloket met uw eID en bijbehorende pincode of met itsme.
- Ga naar de rubriek Kunstmestregister > Verhandelingsregister.
- Klik rechtsbovenaan op de knop 'Koppeling'.
- Zoek de handelaar op in de lijst 'Handelaars aan wie u uw verhandelingsregister kunt koppelen' en klik vooraan op het 'koppelicoontje'.
Vindt u uw handelaar niet terug in de lijst? Dan betekent dat dat uw handelaar (nog) geen toestemming gaf om zijn gegevens te laten doorstromen. Zolang uw handelaar geen toestemming geeft, kunt u uw verhandelingsregister niet koppelen aan zijn verkoopregister. - Bevestig dat u de koppeling wilt activeren. De koppeling is actief vanaf de volgende dag.
Als u een koppeling wilt stoppen, klikt u bij de handelaar in kwestie vooraan op het 'ontkoppelicoontje'. Vanaf de volgende dag is uw register niet meer gekoppeld aan die handelaar.
Hoe controleer ik of de gegevens van mijn kunstmesthandelaar correct werden ingeladen?
Als zowel u als uw kunstmesthandelaar akkoord zijn om de gegevens te koppelen, wordt een registratie van de handelaar automatisch in uw verhandelingsregister ingeladen.
Nieuw ingeladen records verschijnen in het vet. Als een eerdere registratie door de handelaar wordt gewijzigd, wordt die opnieuw in het vet gezet.
Hoe reken ik een samenstelling in g/l om naar %?
De samenstelling van vloeibare meststoffen wordt soms uitgedrukt in g/l. In het kunstmestregister en de Mestbankaangifte kunt u de samenstelling van kunstmest alleen invullen in %.
De samenstelling omrekenen doet u met deze
formule:
- Samenstelling (%) = Samenstelling (g/l) / dichtheid (g/l) x 100
of
- Samenstelling (%) = Samenstelling (g/l) / dichtheid (kg/l) / 10
De programma's van de Mestbank rekenen met de volgende dichtheden als de hoeveelheid van de meststof in liter is aangegeven:
Code |
Naam |
%N |
%P2O5 |
Dichtheid |
353
| Ammoniumnitraat / kalkammonsalpeter
| 27,0
| 0
| 1
|
354 | Ammoniumsulfaat / zwavelzure ammoniak | 21,0 | 0 | 1 |
357 | Kalkcyanamide / kalkstikstof | 19,8 | 0 | 1 |
359 | Ureum | 46,0 | 0 | 1 |
380 | Kunstmest eigen samenstelling | 0,0 | 0 | 1 |
360 | Vloeibare stikstof | 30,0 | 0 | 1,3 |
1005 | Ammoniumsulfaat uit zure wasser | 0,0 | 0 | 1,1 |
Als u in het kunstmestregister het juiste percentage en de hoeveelheid in liter invult, berekent het programma de absolute hoeveelheid kg N en kg P2O5 volgens de volgende formule:
kg N of kg P2O5 = massa% x dichtheid (kg/l) x hoeveelheid (l)
Voorbeeld
- Samenstelling op analyse: 65 g N/l
- Hoeveelheid ammoniumsulfaat gebruikt: 10 000 l
- Dichtheid ammoniumsulfaat uit zure wasser waarmee de Mestbank rekent: 1,1 kg/l
- Samenstelling in massapercentage = samenstelling (g/l) / dichtheid (g/l) x 100 = 65/1100 x 100 = 5,91% N
De omrekening van 10000 l ammoniumsulfaat uit zure wasser met een samenstelling van 5,91% N naar absolute hoeveelheid kg N wordt:
kg N = massa- % x dichtheid (kg/l) x hoeveelheid (l) = 5,91/100 x 1,1 x 10000 = 650 kg N
Wat als
de dichtheid van uw vloeibare kunstmeststof niet overeenkomt met de dichtheid waarmee de Mestbank rekent? U kunt de dichtheid niet aanpassen. U kunt wel de juiste hoeveelheid N en P2O5 in kg uitrekenen en die invullen in het kunstmestregister of de aangifte. Dat kan met de bovenstaande formules.
Voorbeeld
- Samenstelling op analyse: 35 kg N/100 l
- Dichtheid: 1,25 kg/l
- Hoeveelheid kunstmest eigen samenstelling: 1000 l
- Samenstelling in massa-%: samenstelling (g/l) / dichtheid (g/l) x 100 = 350/1250 x 100 = 28% N
De juiste omrekening van 1000 l van de vloeibare kunstmest met 28% N en dichtheid 1,25 kg/l is:
kg N = massa- % x dichtheid (kg/l) x hoeveelheid (l) = 28/100 x 1,25 x 1000 = 350 kg N. Zoals u kunt zien in de bovenstaande tabel, rekenen de Mestbankprogramma's voor kunstmest eigen samenstelling met dichtheid 1 kg/l, wat resulteert in 280 kg N.
In dat geval hoeft u geen onjuiste samenstelling of hoeveelheid in te vullen, maar kunt u bij 'Hoeveelheid N (kg)' de 280 kg N overschrijven met 350 kg N.
Specifieke info voor kunstmesthandelaars
Is elke kunstmesthandelaar aangifte- en registerplichtig?
Een kunstmesthandelaar is aangifte- en registerplichtig als hij:
- minstens 10.000 kg N per jaar uit kunstmest produceert of verdeelt in Vlaanderen, of importeert naar Vlaanderen of exporteert vanuit Vlaanderen,
- en levert aan verdelers in Vlaanderen of aan een aangifteplichtige landbouwer met percelen in Vlaanderen.
De aangifte- en registerplicht geldt op bedrijfsniveau (= op ondernemingsnummer). Als u bijvoorbeeld 2 vestigingen hebt die jaarlijks elk 6.000 kg N uit kunstmest produceren, verdelen of importeren, dan komt u op bedrijfsniveau boven de 10.000 kg N, en bent u aangifte- en registerplichtig.
Voorbeeld: als een meststoffenhandelaar alleen kunstmest levert aan sport- en golfclubs en tuinaanleggers (die zelf geen landbouwer zijn, en ook niet aan landbouwers leveren), dan is de meststoffenhandelaar niet aangifte- en registerplichtig als kunstmesthandelaar.
Wat zijn de verplichtingen voor buitenlandse kunstmesthandelaars?
De verplichtingen voor de kunstmesthandelaars, gelden ook voor de kunstmesthandelaars buiten Vlaanderen die:
- minstens 10.000 kg N per jaar uit kunstmest exporteren naar Vlaanderen
- en leveren aan verdelers in Vlaanderen of aan minstens één aangifteplichtige landbouwer met percelen in Vlaanderen.
Zo'n buitenlandse kunstmesthandelaar moet een verkoopregister bijhouden met de leveringen aan verdelers in Vlaanderen of landbouwers met percelen in Vlaanderen.
Wat zijn de sancties als ik niet voldoe aan mijn aangifte- en registerplicht? (laatste wijziging 25/06/2024)
Voor het niet of te laat indienen van de aangifte, kan een boete van 250 euro opgelegd worden, met verdubbeling bij herhaling van de overtreding binnen de 5 jaar na het opleggen van de boete.
Voor het niet of foutief bijhouden van het kunstmestregister, kan een boete van 2500 euro opgelegd worden. De boete wordt met 50% verhoogd bij herhaling van de overtreding binnen de 5 jaar na het opleggen van de geldboete.
Hoe kan ik mij laten registreren als kunstmesthandelaar?
Om u te registreren gebruikt u het
formulier
Aanvraag van een uitbatingsnummer voor een producent, verdeler, importeur of exporteur van kunstmest. Als u meerdere vestigingen hebt, vult u een formulier in per vestiging. Na ontvangst van het aanvraagformulier, kent de Mestbank u per vestiging een uitbatingsnummer toe. U wordt hiervan via e-mail op de hoogte gebracht.
De Mestbank communiceert vooral digitaal. Daarom is het belangrijk dat u een e-mailadres vermeldt op het aanvraagformulier, en dat u die mailbox frequent raadpleegt.
Wat zijn mijn verplichtingen als aangifte- en registerplichtige kunstmesthandelaar?
Elke aangifte- en registerplichtige kunstmesthandelaar moet:
- jaarlijks een aangifte doen bij de Mestbank;
- een verkoopregister bijhouden.
Wat houdt de aangifteplicht voor kunstmesthandelaars in?
Een aangifteplichtige kunstmesthandelaar moet jaarlijks een Mestbankaangifte indienen. De aangifte wordt begin januari ter beschikking gesteld op het
Mestbankloket en kunt u invullen tot en met 15 maart. Als u uw verkoopregister doorheen het jaar correct invult, bestaat de aangifte uit een samenvatting van uw register.
Welk register moet ik bijhouden als kunstmesthandelaar?
Als registerplichtige handelaar in kunstmest moet u een verkoopregister verplicht digitaal bijhouden via het kunstmestregister van de Mestbank. Daarin moeten alle verkopen van kunstmest vermeld worden, niet alleen die aan landbouwers, maar ook aan andere verdelers van kunstmest, derden buiten Vlaanderen en particulieren.
Vanaf wanneer geldt de verplichting om een digitaal kunstmestregister in te vullen? (laatst gewijzigd
25/06/2024)
Vanaf 17/05/2024 bent u opnieuw verplicht om het kunstmestregister digitaal bij te houden via het
Mestbankloket.
Binnen welke termijn moet ik als kunstmesthandelaar het verkoopregister invullen? (laatst gewijzigd
29/06/2023)
Basisregel:
U moet uw levering van kunstmest uiterlijk de 2de dag na de feiten registreren.
Uitzondering:
In de volgende twee gevallen hebt u tijd tot het einde van de maand die volgt op de maand van de feiten om uw levering te registreren:
- export uit Vlaanderen;
- verkoop aan particulieren, voor zover de totale verkoop niet meer dan 100 kg bedraagt.
U mag in die gevallen de hoeveelheid kunstmest sommeren per meststof, per maand, zonder dat u de ontvangende partij moet identificeren.
Als een particulier meer dan 100 kg kunstmest in één keer koopt, kan dat, maar moet de verhandeling apart geregistreerd worden binnen de 2 dagen, met vermelding van naam en adres van de koper.
Waar vul ik mijn kunstmestregister in? (laatst gewijzigd 29/06/2023)
U vindt het digitale verkoopregister op het
Mestbankloket in de rubriek ‘Kunstmestregister/Leveringen’.
Werkwijze:
- Via het Mestbankloket:
- Ga naar het
Mestbankloket.
- Meld u aan in het Mestbankloket met uw eID en bijbehorende pincode of met itsme.
- Ga naar de rubriek Kunstmestregister.
- Via een webservice, waardoor gegevens automatisch vanuit uw eigen systeem naar de Mestbank kunnen doorgestuurd worden.
Meer info over de webservice vindt u hier.
Welke leveringen moet ik opnemen in het register?
Als registerplichtige kunstmesthandelaar moet u alle leveringen opnemen in het register. Naast de leveringen aan landbouwers en verdelers, moeten ook de leveringen aan particulieren geregistreerd worden. Ook de leveringen buiten Vlaanderen moeten geregistreerd worden.
Welke gegevens moet ik opnemen in het register?
Per levering registreert u:
- datum van levering
- leveringsadres
- tegenpartij: landbouwernummer of uitbatingsnummer of KBO-nr of naam & adres (als voorgaande nummers ontbreken)
- meststof: productnaam, code van de Mestbank, %N en % P2O5 Hoeveelheid: totaal (kg of l), kg N en kg P2O5
Hoe kan ik mijn verkoopgegevens automatisch vanuit mijn eigen systeem doorsturen naar de Mestbank?
De wetgeving voorziet dat kunstmesthandelaars hun verkoopgegevens uiterlijk de tweede dag na levering moeten registreren op het Mestbankloket. Veel handelaars hebben daarnaast hun eigen systeem waarin ze een groot aantal verkoopacties registreren. Daarom heeft de Mestbank een mogelijkheid uitgewerkt om de gegevens automatisch, zonder manuele tussenkomst, vanuit een eigen systeem door te sturen naar de Mestbank. Dit kan via een webservice.
Een beschrijving van invoer via webservice en csv vindt u hier. Als de Mestbank de naam en het rijksregisternummer kent van iemand die voor uw bedrijf op het
Mestbankloket kan inloggen (zakelijk vennoten of volmachthouders), kan voor die persoon en uw bedrijf een veilige 'toegangssleutel', een API-key, aangemaakt worden. Die sleutel verleent aan uw systeem toegang tot het systeem van de Mestbank.
Als u geïnteresseerd bent om met een webservice te werken, neem dan zeker contact op met de Mestbank via info@vlm.be. Afhankelijk van de technologie waarmee u werkt, kan de Mestbank u al een eind vooruit helpen met programmacode.
Hier vindt u alvast het csv-databestand.
Is het opvragen van persoonsgegevens van particulieren die meer dan 100 kg kunstmest in een keer kopen wel in orde volgens Algemene Verordening voor Gegevensbescherming (AVG – GDPR)? Wat als een klant weigert zijn persoonsgegevens op te geven?
Het bijhouden van een kunstmestregister is een wettelijke verplichting voor die handelaren die registerplichtig zijn overeenkomstig de mestregelgeving. Het verwerken van persoonsgegevens om te voldoen aan een wettelijke verplichting, is volgens de Algemene Verordening Gegevensbescherming een geldige rechtsgrond om persoonsgegevens te mogen verwerken.
Doordat er nu gewerkt wordt met een digitaal register, dat een onderdeel vormt van het Mestbankloket, wordt de wijze waarop het register moet bijgehouden worden, strikt geregeld. De nadere regels hieromtrent zijn opgenomen in de VLAREME en voor de praktische uitwerking kunt u terecht op de website van de VLM.
Om in orde te zijn met de AVG is het belangrijk persoonsgegevens niet langer te bewaren dan strikt nodig. Die bewaartermijn van de gegevens is wettelijk geregeld is in de mestwetgeving, nl. in artikel 1.3.1 van de VLAREME. Dat bepaalt dat documenten en bewijsstukken 5 jaar bewaard moeten worden (te rekenen vanaf de eerstvolgende 1 januari).
Wie dus 100 kg kunstmest of meer wil aankopen in een keer, kan vanaf 15 april 2021 niet weigeren zich te laten identificeren. Dat is immers een verplichting die rechtstreeks opgenomen is in de wetgeving ter zake (meer bepaald in de Vlareme). Het opvragen van die gegevens is dan ook niet alleen gebaseerd op een wettelijke grondslag, maar is ook een wettelijke verplichting voor de verkoper. Als u hierover vragen ontvangt van uw klanten, kunt u hen altijd verwijzen naar de website van de VLM.
Hoe kan ik een retourlevering ingeven in het kunstmestregister?
Een retourlevering geeft u in als een levering van kunstmest met negatieve waarden. Negatieve waarden zijn alleen voor retour bedoeld, niet om een vergissing in een eerder ingegeven lijn te verbeteren.
Hoe kan ik het kunstmestregister invullen op het Mestbankloket?
Ik krijg een oproep om een aangifte in te dienen, maar voldoe aan de voorwaarden om vrijgesteld te worden van de aangifteplicht. Wat moet ik doen?
Hoe geef ik toestemming om de door mij geregistreerde verkopen te laten doorstromen naar het verhandelingsregister van mijn klanten?
Om de door u geregistreerde verkopen te laten doorstromen naar het verhandelingsregister van uw klanten, volgt u volgende stappen:
- Ga naar het Mestbankloket (www.mestbankloket.be). Meld u aan in het Mestbankloket met uw eID en bijbehorende pincode of met itsme.
- Ga naar de rubriek Kunstmestregister > Kunstmestregister / Leveringen.
- Klik rechtsbovenaan op de knop ‘Toestemming’.
- Klik op de knop ‘Activeren’ en bevestig dat u toestemming geeft om de gegevens automatisch te laten doorstromen.
Als u toestemming geeft om uw registraties te laten doorstromen, dan geeft u toestemming voor al uw klanten (landbouwers).
Een toestemming intrekken doet u via het annuleren-icoontje vooraan de lijn. Uw toestemming is vervalt dan vanaf de volgende dag.
Kan ik de automatische koppeling van mijn kunstmestregistratie en het verhandelingsregister van de landbouwers stopzetten?
Dat kan. Een toestemming intrekken doet u via het annuleren-icoontje vooraan de lijn. Uw toestemming vervalt dan vanaf de volgende dag. U kunt die intrekking nadien opnieuw ongedaan maken.
Specifieke info voor loonwerkers
Moet ik mij als loonwerker laten registreren als kunstmesthandelaar?
U moet zich als loonwerker kenbaar maken als aangifteplichtige kunstmesthandelaar als u kunstmest levert aan landbouwers en op jaarbasis meer dan 10.000 kg N uit kunstmest verkoopt.
U moet zich als loonwerker niet kenbaar maken als aangifteplichtige kunstmesthandelaar als:
u geen kunstmest verkoopt aan landbouwers (bv. de kunstmesthandelaar factureert direct aan de landbouwer, als loonwerker factureert u alleen de uitgevoerde werken).
of op jaarbasis minder dan 10.000 kg N uit kunstmest verkoopt.
Hoe moeten de kunstmestregisters bijgehouden worden, als ik als loonwerker op jaarbasis meer dan 10.000 kg N verkoop aan landbouwers?
In deze situatie is de loonwerker een aangifteplichtige kunstmesthandelaar, en moet de registratie als volgt gebeuren:
- De handelaar noteert in het verkoopregister de levering aan het uitbatingsnummer (KM-nummer) van de loonwerker.
- De loonwerker noteert in het verkoopregister de leveringen aan de landbouwers.
- De landbouwers noteren in het verhandelingsregister de ontvangst van het uitbatingsnummer (KM-nummer) van de loonwerker.
Als de loonwerker zelf ook een aangifteplichtige landbouwer is, moet hij eveneens aan de registerplicht voor landbouwers voldoen. Naast het verkoopregister als kunstmesthandelaar, moet hij dan ook een verhandelings- en gebruiksregister bijhouden als landbouwer.
Hoe moeten de kunstmestregisters bijgehouden worden als ik als loonwerker een niet-registerplichtige kunstmesthandelaar ben?
U bent onder hetzelfde ondernemingsnummer geen aangifteplichtige landbouwer
In dat geval moet u als loonwerker niets registreren in het kunstmestregister. De aangifteplichtige landbouwers die klant zijn van u moeten wel een verhandelings- en gebruiksregister bijhouden.
U bent onder hetzelfde ondernemingsnummer een aangifteplichtige landbouwer
In dit geval hebt u geen verplichtingen als kunstmesthandelaar, maar wel als landbouwer. U noteert in dat geval in het:
- verhandelingsregister:
- al uw aankopen van kunstmest (inclusief de aankopen van kunstmest die later opnieuw verkocht wordt.
- de overdracht naar ontvangende landbouwers of particulieren (verkopen)
- gebruiksregister: het gebruik op eigen percelen