De onderzoeksperimeter verbindt 3 lopende water+land+schappen met elkaar en omvat een duidelijke synergie in deze deelgebieden: een hoge verhardingsgraad in een sterk verstedelijkt gebied, dat representatief is voor een groot deel van Vlaanderen. Het gebied focust op het semi-urbane gebied tussen Kortrijk, Waregem en Roeselare, waar de druk op de open (agrarische) ruimte steeds groter wordt. Het gebied wordt gekenmerkt door een sterke versnippering, uitgeklede landschappen, geïsoleerde bos- en natuurfragmenten en waterlopen die veelal rechtgetrokken en ingebuisd zijn waarbij de natuurlijke structuurkenmerken vaak verdwenen zijn. Doel van het Weerbaar Waterlandschap Midden- en Zuid-West-Vlaanderen is het herstel van het sponsland, de omschakeling van een waterafvoerend landschap naar een waterbergend en -bufferend landschap en dit zowel door in te zetten op ondergrondse en bovengrondse waterbuffering. We willen water ruimte geven, zonder overlast te berokkenen. We willen water vasthouden en overmatige afvoer voorkomen, zodat landbouw een duurzame en rendabele toekomst heeft. We willen dat de bodem haar functie als spons terugkrijgt. Dit alles komt ook de biodiversiteit en de landschappelijke kwaliteit in ons gebied ten goede.
De focusgebieden waarop ingezet wordt zijn:
- Valleigebied van de Weimeersbeek en Grote Spiere (Fabrieksbeek) op grondgebied Rollegem, (Water-Land-Schap / WLS 2.0 Van beek tot bodem in Kortrijk Zuid, trekker stad Kortrijk)
- Valleigebied van de bovenloop van de Heulebeek en de Passendalebeek op grondgebied Ledegem, Moorslede en Zonnebeke (WLS 1.0 Duurzaam Landbouwlandschap Midden-West-Vlaanderen, trekker: provincie West-Vlaanderen)
- Valleigebied van de Slijpbeek, Otterbeek en Lettenhofbeek, zich uitstrekkend op grondgebied Kortrijk, Zwevegem en Deerlijk (WLS 1.0 Gaverbeekvallei, trekker intercommunale Leiedal)
Meer info op onderstaande websites;