Ruimtelijk Uitvoeringsplan (RUP) Oudlandpolder
Samen met de instelling van het landinrichtingsproject Oudlandpolder, fase 1, is door de Vlaamse regering ook opdracht gegeven tot het opstarten van de opmaak van een ruimtelijk uitvoeringsplan (RUP), in het kader van de afbakening van de agrarische en natuurlijke structuur, voor de Oudlandpolder. De Vlaamse Regering heeft in maart 2024 de startnota voor het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan (GRUP) Oudlandpolder-Oost goedgekeurd. Het gebied van ongeveer 6600 ha omvat de strand-, duin- en poldergebieden tussen Wenduine, Blankenberge en Brugge.
Het doel van het GRUP is
- het vrijwaren van aaneengesloten landbouwgebieden in de polders;
- het herstellen van landschapsecologische processen in de strand-duin-polderovergang;
- het behoud en herstel van waardevolle graslandcomplexen in de Oudemaarspolder, de Uitkerkse Polder en de Meetkerkse Moeren.
Het plan zal ook de Uitkerkse Polder en Meetkerkse Moeren als erfgoedlandschap aanduiden.
Dit GRUP maakt herbestemmingen mogelijk die nodig zijn om de Europese natuurdoelen voor de vogel- en habitatrichtlijngebieden in de polder te realiseren. Het geeft uitvoering aan de afspraken uit het raamakkoord van 4 april 2019 over het toekomstig waterbeheer in de polder. Het maakt ook de uitvoering het landinrichtingsproject Oudlandpolder mogelijk.
Er is een publieke consultatie georganiseerd over deze startnota van 14 mei tot 12 juli 2024.
Startnota: DSI - Detail - Oudlandpolder-Oost (vlaanderen.be)
Uitvoering Blue Deal-project Nieuwe Polder van Blankenberge
Vlaams minister van Justitie en Handhaving, Omgeving, Energie en Toerisme Zuhal Demir heeft op 9 december 2022 een Blue Deal-subsidie van 1.117.146 euro toegekend aan de Nieuwe Polder van Blankenberge voor de modernisering en optimalisatie van de infrastructuur voor het waterbeheer in de Oudlandpolder. Op 7 juli 2023 is nog een bijkomende subsidie van 843.000 euro goedgekeurd in het kader van het Vlaams klimaatadaptatieplan. De Polder zal hiervoor voornamelijk investeren in infrastructuur op het grondgebied van de gemeenten Brugge, Jabbeke en Zuienkerke. Via dit investeringsprogramma kan de Nieuwe Polder van Blankenberge een belangrijk deel van haar stuwen moderniseren. Dat houdt in dat:
- de stuwen een groter bereik krijgen: er zal een grotere variatie van in te stellen peilen zijn, waardoor meer water gebufferd kan worden. Het laat ook toe om plaatselijk te vernatten;
- de stuwen in de toekomst van op afstand kunnen worden gestuurd. De huidige stuwen moeten nog handmatig bijgeregeld worden, wat zeer arbeidsintensief is;
- de stuwen gemonitord zullen worden: de peilen en debieten zullen permanent gemeten worden.
De uitvoering van deze werken loopt van 2024 tot 2026.
Twee Speyen
Voor het onderdeel Twee Speyen van het landinrichtingsplan Oudlandpolder I is omgevingsvergunning bekomen in juni 2024. De start van de uitvoering van de werken is gepland voor het voorjaar van 2025.
Pompgebouw Meetkerke
Voor het projectonderdeel Pompgebouw Meetkerke van het landinrichtingsplan Oudlandpolder I wordt verwacht dat de provincie West-Vlaanderen in het najaar van 2024 zal starten met de uitvoering.
Oostelijke compartimenten Uitkerkse Polder
Voor de uitvoering van het projectonderdeel Oostelijke compartimenten Uitkerkse Polder van het landinrichtingsplan Oudlandpolder I moeten we eerst de nodige gronden aankopen om ze te kunnen inrichten. Daarvoor zal wellicht een onteigeningsprocedure nodig zijn. Die is gepland om te starten in het voorjaar van 2025. Pas wanneer deze gronden verworven zijn, wordt een technisch ontwerp opgemaakt, een omgevingsvergunning aangevraagd en een aanbestedingsprocedure voor de uitvoering van de werken gestart.
Groene Rand Blankenberge
Voor de uitvoering van het projectonderdeel Groene Rand Blankenberge van het landinrichtingsplan Oudlandpolder I moeten we eerst de nodige gronden aankopen om ze te kunnen inrichten. Daarvoor zal wellicht een onteigeningsprocedure nodig zijn. Die is gepland om te starten in het voorjaar van 2024. Pas wanneer deze gronden verworven zijn, wordt een technisch ontwerp opgemaakt, een omgevingsvergunning aangevraagd en een aanbestedingsprocedure voor de uitvoering van de werken gestart.
Voor het onderdeel over de waterveiligheid van Harendijke is geen onteigeningsprocedure voorzien. Via de instelling van een erfdienstbaarheid openbaar nut kan de nodige bedijking gerealiseerd worden in samenspraak met de betrokken eigenaars. De Vlaamse Milieumaatschappij zal hiervoor instaan.
Parkbos Vicogne
Voor
de uitvoering van het projectonderdeel Parkbos Vicogne van het
landinrichtingsplan Oudlandpolder I moeten we eerst de nodige gronden aankopen
om ze te kunnen inrichten. Daarvoor zal wellicht een onteigeningsprocedure
nodig zijn. Die is gepland om te starten in het najaar van 2025. Pas wanneer deze
gronden verworven zijn, wordt een
technisch ontwerp opgemaakt, een omgevingsvergunning aangevraagd en een
aanbestedingsprocedure voor de uitvoering van de werken gestart.
Duinbossen De Haan
Het projectonderdeel Duinbossen De Haan, fase 1 van het landinrichtingsplan Oudlandpolder I omvat twee delen.
Het deel “Pomphuisje” wordt uitgevoerd door de gemeente De Haan. Hiervoor is voorzien om in het najaar van 2024 te starten met de opmaak van het ontwerp.
Het deel “Zwarte Kiezel" wordt uitgevoerd door Agentschap voor Maritieme Dienstverlening en Kust. Ook hiervoor is voorzien om in het najaar van 2024 te starten met de opmaak van het ontwerp.
Toegangspoort Zwankendamme
Het projectonderdeel Toegangspoort Zwankendamme van het landinrichtingsproject Oudlandpolder I omvat twee delen.
Het deel “Waterbuffering" wordt uitgevoerd door de VLM. Hiervoor is gepland om in 2025 de omgevingsvergunning aan te vragen en de aanbestedingsprocedure te starten om een uitvoerende aannemer aan te duiden.
Het deel “Toegangspoort" wordt uitgevoerd door de stad Brugge. Hiervoor wordt in 2025 gestart met de opmaak van een ontwerp.
VOOR MEER INFO, GA NAAR
I Kader
I Landinrichtingsplannen
I Openbaar onderzoek
I Kleinschalige projecten
I Gerealiseerd