Op 3 juli 2015 nam de Vlaamse Regering het besluit tot uitvoering van de ruilverkaveling Schelde-Leie en tot instelling van het ruilverkavelingscomité ter uitvoering van de ruilverkaveling Schelde-Leie. Op 18 augustus 2015 volgde het Ministerieel Besluit tot oprichting van de commissie van advies. Met deze beslissingen kon de uitvoering van het project van start gaan.
Situering
De ruilverkaveling Schelde-Leie situeert zich op delen van het grondgebied van de gemeenten Nazareth-De Pinte en Sint-Martens-Latem en de steden Gent en Deinze. Het gebied van 2.700 ha wordt in het noorden bij benadering begrensd door de gewestweg N43 (Kortrijksesteenweg) en in het oosten door een aantal parallelle zijbeken van de Schelde (de Zwarte Kobensbeek, de Moerbeek en de Coupure). In het zuidwesten valt de grens grofweg samen met de N35 (Gaversesteenweg). Het zijn hoofdzakelijk de gronden met een agrarische bestemming op het gewestplan of een ruimtelijk uitvoeringsplan die binnen de projectgrens liggen.
In deze regio komen er heel wat bossen bij: Parkbos Gent, stadsbos Deinze en de uitbreiding van de Hospicebossen.
Het ruilverkavelingsproject werd, in combinatie met de grondenbank Parkbos, opgestart als onderdeel van het flankerend beleid voor de landbouwsector bij de uitbouw van drie bebossingsprojecten.
Kavelplan
Wenst u te weten of een kadastraal perceel in het ruilverkavelingsproject ligt? Alle kadastrale percelen die behoren tot het projectgebied zijn terug te vinden op hetkavelplan.
Landschapsplan
Binnen dit projectgebied zal het ruilverkavelingscomité hetlandschapsplan laten uitvoeren.
Een ruilverkavelingsproject is complex en duurt enkele jaren. Tijdens de uitvoering lopen verschillende deelprojecten, die samen leiden tot de herverkaveling van de landbouwgronden en de uitvoering van het landschapsplan. De rubrieken “herverkaveling", "fietspaden" en “inrichtingswerken" geven hierover meer info.
Ruilverkavelingscomité en commissie van advies
Ruilverkavelingscomité
Het ruilverkavelingscomité heeft rechtspersoonlijkheid. Het behandelt en beslist over de uitvoering van de ruilverkaveling (herverkaveling, uitvoering van werken, kostenverdeling, …). Het comité bestaat uit elf leden en wordt voor elk ruilverkavelingproject apart samengesteld door vertegenwoordigers uit relevante beleidsdomeinen van de Vlaamse Overheid, de FOD Financiën, het provinciebestuur en vertegenwoordigers van de Provinciale Landbouwkamer.
Commissie van advies
De commissie van advies adviseert het comité bij het nemen van beslissingen. Die commissie bestaat uit tien leden. Vier leden zijn vertegenwoordigers van de eigenaars en gebruikers die bij de ruilverkaveling betrokken zijn. De overige zes leden zijn vertegenwoordigers van de streek (gemeentebestuur, natuurverenigingen, …) die niet persoonlijk betrokken zijn bij het project. De commissie van advies heeft een raadgevende rol aan het ruilverkavelingscomité.
De Vlaamse Landmaatschappij verzorgt het secretariaat van het ruilverkavelingscomité en van de commissie van advies (voorbereiding herverkaveling, ontwerpen van de werken, toezicht op de werken, afpalingen, ...) en voert de beslissingen van het ruilverkavelingscomité uit.
Partners
Bij de uitvoering van een ruilverkaveling zijn heel wat partners betrokken. De stad Gent, de stad Deinze, de gemeente Sint-Martens-Latem, de gemeente Nazareth-De Pinte, de provincie Oost-Vlaanderen evenals diverse Vlaamse overheidsdiensten zijn partner bij dit geïntegreerd ruilverkavelingsproject.
Oppervlakte van het project
Het projectgebied heeft een bruto oppervlakte van 2.690 ha. In de bruto-oppervlakte zijn ook de wegen en waterlopen meegenomen.
Kadastrale gegevens
De som van de kadastrale oppervlakte van percelen gelegen in het projectgebied is 2.462 ha. Binnen de blokgrens liggen 3.823 kadastrale percelen (toestand voor herverkaveling).
Aantal belanghebbenden
- Aantal belanghebbenden: 1.434 personen
- Aantal eigendommen: 780
- Aantal gebruiken: 575
Maatregelen van het ruilverkavelingsplan
- Herverkaveling van 2.400 ha landbouwgronden (aantal ha is gebaseerd op het aantal gronden die aangeduid zijn op de Verzamelaanvraag 2019)
- Aanleg van 26 km bufferstroken langs geklasseerde waterlopen
- Aanleg van 10 km nieuwe vrijliggende fietspaden
- Aanleg van 20 km wandelverbindingen. Deze wandelverbindingen liggen hoofdzakelijk op de bufferstroken
- Aanplant van 50 km nieuwe bomenrijen, knotbomen of houtkanten
- Gronden die een ecologische inrichting krijgen: 22 ha
Publicaties