In 2017 werd de nieuwe autosnelweg A11 tussen Brugge en Knokke in gebruik genomen. De aanleg van deze nieuwe weg had een grote impact op de leefbaarheid, de natuur en de landbouw in de omgeving. Via het inrichtingsplan A11 verzacht de VLM de effecten van deze nieuwe verbinding op de omgeving.
- Door de aanleg van een publieke groenzone, het Cathemgoed in Dudzele. Deze zone werkt als een buffer die de A11 visueel afschermt van het dorp, en dient als buurtpark voor de bewoners.
- Door natuurherstel aan de moeraszone op de parkbegraafplaats Blauwe Toren in Brugge. Zo compenseren we natuur die verloren ging door de aanleg van de A11. Dit initiatief kadert binnen de Blue Deal
waarmee Vlaanderen de strijd tegen droogte
en waterschaarste aangaat.
- Door de landbouw te ondersteunen via het gebruiksruil- en ruilverkavelingsproject A11.
- Via bufferbeplantingen bij particulieren. In 2013 is een eerste reeks van 24 bufferbeplantingen uitgevoerd in de omgeving van de A11. In het voorjaar van 2016 volgde een tweede reeks van 36 bufferbeplantingen. Er werden ook landschappelijke maatregelen uitgevoerd bij de beschermde dorpszichten van de hoeves Goudblomme en Rozeblomme.
Partners